BIOGRAFIE: Cine este Ashton Carter, fizician şi fost profesor la Harvard, nominalizat la conducerea Pentagonului
Ashton Carter, un fizician şi fost profesor la Harvard, desemnat vineri de preşedintele Barack Obama pentru funcţia de secretar al Apărării, este cunoscut pentru stilul franc de a vorbi şi o fină cunoaştere a Pentagonului, apreciază cotidianul The Guardian.
Carter, în vârstă de 60 de ani, a fost numărul doi al Pentagonului în perioada 2011-2013.
Abilităţile sale şi cunoaşterea fină a Pentagonului ar trebui să constituie un atu, în cazul în care acesta va fi confirmat de Senat şi va prelua funcţia de secretar al Apărării la începutul anului viitor.
"Domnul Ashton Carter este respectat atât de republicani, cât şi de democraţi; în plus, el este iubit de femeile şi bărbaţii în uniformă", a apreciat preşedintele Obama, argumentând alegerea sa.
Cu toate acestea, chiar şi cei mai puternici susţinători ai lui Carter se tem că inteligenţa şi capacităţile lui nu-i vor garanta o influenţă semnificativă în dezbaterile majore cu oficialii de la Casa Albă, care au întreţinut relaţii dificile cu predecesorii săi, notează The Guardian.
Fizician şi fost profesor la Harvard care a manifestat interes faţă de securitatea cibernetică şi oprirea proliferării armelor de distrugere în masă, Carter urmează să-şi găsească un loc în cadrul unei administraţii unde puterea pare a fi concentrată în mâinilie unui grup foarte restrâns.
"Sper că el înţelege bine că va avea probabil o influenţă limitată asupra persoanelor din apropierea preşedintelui, care controlează vizibil procesul de luare a deciziilor", a afirmat ironic senatorul republican John McCain, apreciind totuşi că Ashton Carter este "extrem de competent şi are o experienţă solidă".
Acceptând nominalizarea sa în timpul unei ceremonii scurte la Casa Albă, acest fost oficial din domeniul Apărării a declarat că va da dovadă de sinceritate şi deschidere în relaţiile cu preşedintele american.
În trecut, Carter a demonstrat însă dorinţa de a miza pe poziţii divergente. În 2006, pentru a preveni dezvoltarea de către Phenian a unei arme nucleare capabile să lovească SUA, el şi fostul Secretarul Apărării William J. Perry au îndemnat Washingtonul să folosească rachete de croazieră pentru a distruge rachete nord-coreene cu rază lungă de acţiune.
Pe lista priorităţilor acestui fost oficial din Departamentul Apărării va figura, în special, lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI) în Irak şi Siria.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro