Bitdefender a asistat FBI, DEA şi Europol la destructurarea pieţelor de bunuri ilegale AlphaBay şi Hansa, cu vânzări de peste 1 miliard de dolari
Producătorul de securitate cibernetică Bitdefender a anunţat că, în urma colaborării cu Europol, Biroul Federal de Investigaţii şi Departamentul de Justiţie din SUA, au fost anihilate AlphaBay şi Hansa, două dintre cele mai mari pieţe de bunuri şi servicii interzise.
Echipele Bitdefender au lucrat îndeaproape cu organele de cercetare penală şi au oferit asistenţă în procesul de acumulare şi colectare a probelor.
Cele două platforme comerciale din Dark Web, pagini de internet ascunse motoarelor de căutare tradiţionale, furnizau către sute de mii de clienţi bunuri şi servicii folosite în scop infracţional - arme de foc, droguri şi ameninţări informatice.
Fondatorul AlphaBay, un cetăţean canadian, a fost localizat şi arestat de autorităţi pe 5 iulie 2017, în Thailanda, unde trăia o viaţă luxuriantă, iar de la faţa locului s-au confiscat milioane de dolari. Simultan, mai multe servere au fost ridicate din Canada şi Olanda.
În cazul Hansa, cei doi administratori ai reţelei au fost arestaţi în Germania şi mai multe servere au ajuns la autorităţi după percheziţiile efectuate în Olanda, Lituania şi Germania. Platforma comercială şi-a încetat definitiv activitatea începând cu 20 iulie. Circa 10.000 de adrese ale clienţilor Hansa au fost predate către Europol.
AlphaBay, cea mai mare platformă comercială din Dark Web, vindea produse de la peste 40.000 de comercianţi şi era folosită de către 200.000 de utilizatori. AlphaBay punea la dispoziţia clienţilor 250.000 de oferte de vânzare pentru droguri şi substanţe toxice şi 100.000 de anunţuri la acte de idenditate furate sau false, bunuri contrafăcute, arme de foc, unelte folosite în atacuri informatice şi alte servicii frauduloase.
Valoarea totală a tranzacţiilor derulate prin AlphaBay este de un miliard de dolari, conform estimărilor autorităţilor.
Hansa era al treilea cel mai mare marketplace din Dark Web, cu rulaje similare de droguri ilegale şi produse interzise. Cele două reţele au făcut mii de victime la nivel mondial şi au funcţionat într-un cadru anonim care a testat pe deplin abilitatea autorităţilor de a aduce vinovaţii în faţa justiţiei.
Un volum impresionant de informaţii ajuns pe mâna autorităţilor va conduce la deschiderea a sute de noi anchete în Europa.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro