BNR a menţinut dobânda-cheie la 2,5% în 2019 şi a optat pentru controlul strict al lichidităţii, organizând mai multe licitaţii de atragere de depozite de la bănci
BNR a menţinut pe parcursul întregului an 2019 dobânda-cheie la 2,5%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele în lei şi valută ale băncilor, la nivelul de 8%, şi a optat pentru întărirea politicii monetare prin controlul strict al lichidităţii.
BNR a menţinut pe parcursul întregului an 2019 dobânda-cheie la 2,5%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele în lei şi valută ale băncilor, la nivelul de 8%, şi a optat pentru întărirea politicii monetare prin controlul strict al lichidităţii.
Totodată, BNR a menţinut în 2019 şi rata dobânzii pentru facilitatea de depozit, la 1,50% pe an, şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare, la 3,50% pe an.
În 2018, banca centrală reluase, după o pauză de un deceniu, ciclul de înăsprire a politicii monetare, majorând în primul semestru dobânda-cheie de trei ori, de la minimul istoric de 1,75% până la 2,5%, pentru a ţine inflaţia sub control. Dobânda-cheie staţionase la minimul istoric de 1,75% din primăvara anului 2015. BNR majorase din august 2008 dobânda-cheie la 10,25%, iar ulterior, odată cu venirea crizei economice, a urmat un trend neîntrerupt de scădere a ratei.
Pe parcursul anului 2019, BNR a sterilizat excesul de lichiditate organizând mai multe licitaţii de atragere de depozite din piaţa interbancară prin depozite cu scadenţa la o săptămână. În iulie, august, septembrie, octombrie şi noiembrie banca centrală a sterilizat chiar în fiecare săptămână lichiditatea excedentară din piaţă.
Cea mai mică sumă atrasă de BNR de la bănci în depozite în ultimul an, de doar 121 mil. lei, a fost în 26 august. La polul opus, cea mai mare sumă atrasă de banca centrală din piaţă în 2019, în 15 iulie, a depăşit 17 mld. lei, reprezentând al treilea cel mai mare nivel din ultimul deceniu.
Banca centrală a reluat în aprilie 2018, după o pauză de şapte ani, operaţiunile de atragere de depozite.
Dacă în 2019 BNR a organizat licitaţii de atragere de depozite de la bănci, în 2018 banca centrală organizase 11 operaţiuni repo, prin care a achiziţionat temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit oferindu-le în schimb lichiditate, pentru a tempera creşterea ROBOR.
BNR a păstrat în 2019 ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele în lei şi valută ale băncilor, la nivelul de 8%. Ultima dată, BNR a redus în 2017 RMO la valută, de la 10% la 8%, dând băncilor înapoi circa 0,5 mld. euro.
Dacă la începutul crizei rata de rezervă la valută era dublă faţă de cea la lei (40% cu 20%), în prezent cele două rate RMO la lei şi valută sunt egale, ambele coborând la 8%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro