BNR recomanda din nou Guvernului sa nu abandoneze masurile de austeritate
Banca Nationala a Romaniei vede in continuare "incertitudini semnificative privind evolutiile de pe plan intern, precum si in ceea ce priveste procesul de redresare a economiei mondiale".
Ca atare, BNR afirma ca dezinflatia si reluarea cresterii economice depind decisiv de consecventa Gvernului in consolidarea fiscala, in reformele structurale si de cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, conform angajamentelor asumate cu UE si FMI - "preconditie esentiala pentru recastigarea increderii pietelor financiare internationale".
Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta de marti sa mentina dobanda de politica monetara la 6,25% pe an si sa nu schimbe nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale bancilor.
CA al BNR a decis totodata mentinerea tintei de inflatie pentru anul 2012 la nivelul de 3% (plus/minus 1%). Incepand din 2013, banca centrala va adopta o tinta stationara de inflatie, situata la nivelul de 2,5% (plus/minus 1%). Tintele asumate urmeaza sa fie discutate cu Guvernul.
Trecerea la tinta stationara multianuala are menirea de a asigura coborarea ratei inflatiei la un nivel compatibil cu criteriul de inflatie al Tratatului de la Maastricht si trecerea in final la etapa tintei continue de inflatie pe termen lung - compatibila cu definitia cantitativa a stabilitatii preturilor adoptata de BCE, explica banca centrala.
Rata anuala a inflatiei a urcat la 7,77% in luna septembrie 2010, fata de 7,58% in luna precedenta, ca efect al majorarii TVA, "dar si al propagarii asupra preturilor produselor agroalimentare a influentelor adverse resimtite pe pietele specifice interne si internationale", apreciaza BNR.
"Posibilitatea manifestarii unor efecte de runda a doua ale majorarii TVA, o eventuala ajustare mai pronuntata a preturilor administrate in comparatie cu cea avuta in vedere la alcatuirea prognozelor, precum si incertitudinile privind efectele masurilor de consolidare fiscala, in contextul unui climat politic si social tensionat, raman preocupante si reclama in continuare o conduita prudenta a politicii monetare", afirma CA al BNR.
BNR ar putea relua ciclul de relaxare a politicii monetare in primul trimestru din 2011 daca presiunile inflationiste sunt reduse si daca mediul politic va fi mai stabil, apreciaza Eugen Sinca, analist in cadrul BCR.
Pentru ca aceasta sa se intample, adica dobanda centrala a BNR sa coboare din nou, este insa necesar un rezultat pozitiv al negocierilor cu FMI pentru un nou acord, negocieri programate pentru ianuarie-februarie 2011, considera analistul BCR.
Urmatoarea sedinta de politica monetara a CA al BNR va avea loc la 5 ianuarie 2011.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro