Bucureştenii nu rămân fără căldură. Primăria Capitalei va împrumuta 248 de milioane de lei pentru RADET
Primăria Capitalei va cere un împrumut de 248 milioane de lei de la Ministerul de Finanţe, care ar urma să fie alocaţi pentru cheltuielile curente privind asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece, consilierii generali aprobând luni proiectul.
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, în şedinţa de luni, proiectul de hotărâre privind contractarea de la Ministerul Finanţelor Publice a unui împrumut din venitul de privatizare, în conformitate cu OUG 45/2015.
Proiectul prevede contractarea unui împrumut în valoare de maximum 248 de milioane de lei, cu dobânda ROBOR plus 3%, care ar trebui achitat în maximum 20 de ani. Scopul acestui împrumut este finanţarea cheltuielilor curente pentru asigurarea căldurii în Capitală în sezonul rece 2015-2016.
Potrivit documentului aprobat de CGMB, datoria ar urma să fie asigurată integral din bugetul local al municipiului Bucureşti.
"Menţionăm că prevederile exprese ale OUG 46/2015 art. 4 alin. 3 de asumare integrală a responsabilităţii utilizării împrumutului în scopul pentru care a fost contractat, trebuie corelate în interesul aplicării Hotărârii cu existenţa şi funcţionarea contului ESCROW unde municipiul Bucureşti este obligat să facă toate plăţile către RADET", se arată în documentul aprobat.
Înainte de votul consilierilor generali preşedintele consiliului de administraţie al RADET Gabriel Dumitraşcu a precizat că acest împrumt constituie 50% din rezolvarea problemei RADET.
"Se rezolvă 50% pentru că pentru a introduce suma în circuitul financiar va fi nevoie de o rectificare bugetară dar şi de aprobarea bugetului RADET pe 2015", a explicat Dumitraşcu.
Unul dintre consilierii generali, Giugulea Mihai, a precizat că o parte dintre problemele RADET ar fi cauzate şi de către ELCEN, iar o atenţie mai sporită acolo ar ajuta să se stabilească "care sunt firmele care căpuşează ELCEN" precizând că cineva le acoperă.
Acesta a mai spus că primarul Capitalei ar trebui să meargă imediat după instaurarea noului Guvern să îi ceară premierului fuziunea RADET cu ELCEN, adăugând că orice întârziere în finalizarea memorandului care prevede acest lucru "este un sabotaj la adresa cetăţenilor".
Proiectul de hotărâre a fost votat după adoptarea unui amendament prin care a fost introdus încă un articol care prevede că drepturile şi obligaţiile părţilor trebuie să se stabilească printr-o convenţie de împrumut.
Proiectul a fost aprobat cu 37 de voturi "pentru", o abţinere şi niciun vot "împotrivă".
La finalul şedinţei CGMB primarul interimar Ştefănel Dan Marin a precizat că în cursul zilei de marţi urmează să fie trimisă solicitarea primăriei către Ministerul de Finanţe şi teoretic ar trebui ca la începutul lunii decembrie ministerul să comunice suma pe care o va acorda ca împrumut primăriei.
"Sper să fie aceasta de 248 de milioane. Am discutat cu RADET pentru a vedea exact de ce sumă au nevoie, dar vreau să ne aşezăm la discuţii pentru ca finalul acestei luni să avem bugetul RADET pe ordinea zi în şedinţa ordinară. Banii pe care-i solicităm vor ajunge la noi cu destinaţie "încălzire, sezonul de iarnă 2015-2016", a spus primarul interimar.
Unul dintre consilieri a semnalat înainte de vot că dobânda pentru acest împrumut este mai mare decât cea pe care ar percepe o bancă, însă primarul a explicat că împrumuturile de la trezoeria statului au dobândă fixă.
"Ştiu că e mai scump dar atâta timp cât Guvernul ne-a dat posibilitatea să ne împrumutăm de la trezorerie prin MFP este singura variantă, nu că eu aş agreea din punct de vedere al dobânzii", a spus Ştefănel Dan Marin.
Întrebat ce se va întâmpla din luna ianurie având în vedere că acest împrumt rezolvă situaţia doar până al sfârşitul anului, edilul interimar a precizat că de la începutul anului viitor vor intra plăţile făcute de populaţie pentru lunile octormbrie şi noiembrie şi vor putea fi utilizaţi şi parte din banii din bugetul pentru 2016.
"Zic că în acest moment nu ar trebui să mai accesăm nicun credit, este foarte important consumul de gaz pe care ni-l prezintă ELCEN. Nu cred că vor fi probleme până în luna martie", a mai spus primarul interimar.
Referindu-se la perioada în care va fi returnat împrumutul şi la costurile pe care le presupune acesta, Ştefănel Dan Marin a spus că aceste costuri nu sunt atât de mari având în vedere că datoria va fi plătită eşalonat pe 20 de ani.
Cu toate acestea, a precizat el, ar putea fi un moment dificil din punct de vedere bugetar în anul 2018, când primăria ar trebui să răscumpere EUROBOR-uri, dar până atunci este timp ca lucrurile să fie astfel aşezate încât să nu existe probleme.
După aprobarea împrumutului preşedintele CA al RADET a precizat din nou că acesta este doar un prim pas, dar că speră că lucrurile se vor rezolva, iar sumele disponibile până la sfârşitul anului, respectiv 248 de milioane din împrumt şi 60 de milioane existenţi în bugetul PMB, vor oferi suficient spaţiu pentru ca ELCEN şi Romgaz să asigure RADET funcţionarea fără probleme până în primăvară.
Întrebat ce va face în privinţa lucrărilor care sunt necesare în reţea, Dumitraşcu a precizat că în urma unei simulări a rezultat că ar exista aproximativ 2 milioane de lei care ar putea fi alocaţi lucrărilor şi sunt şanse ca aceşti bani să fie suficienţi până la sfârşitul anului, pentru asigurarea continuităţii reţelei de termoficare.
El a precizat că, în medie, se petrec 20 - 30 de avarii pe zi, iar pierderea de apă de adaos la un debit de 18.000 de tone pe oră este de aproximativ 1.500 - 1.800 de tone pe oră, adică aproximativ 10%.
Dumitraşcu a subliniat că este important să existe bani pentru a gestiona avariile pentru că dacă pierderile ar depăşi 10% centralele ar fi decuplate automat şi nu s-ar mai putea asigura furnizarea energiei termice.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro