LIVE: CONFERINŢA BM. Cum transformă companiile din România viitorul prin inovaţie şi sustenabilitate?

O bulă a evaluărilor s-a spart marţi la Hong Kong: Investiorii au pierdut miliarde de dolari după ce un producător de marmură s-a prăbuşit cu 98% şi s-a devalorizat cu 5,7 miliarde dolari într-o singură zi

Autor: Alex Ciutacu Postat la 21 noiembrie 2019 801 afişări

O bulă a evaluărilor s-a spart marţi la Hong Kong: Investiorii au pierdut miliarde de dolari după ce un producător de marmură s-a prăbuşit cu 98% şi s-a devalorizat cu 5,7 miliarde dolari într-o singură zi

Investitorii din Hong Kong au pierdut miliarde de dolari marţi după ce bula existentă în jurul a două companii supraevaluate s-a spart, în ceea ce se conturează a fi una dintre cele mai agresive devalorizări din istoria acestei pieţe.

Un producător de marmură care a crescut cu 3.800% anul acesta şi-a văzut capitalizarea de piaţă scăzând cu 5,7 miliarde dolari într-o singură zi – un declin de 98% - în urma deciziei MSCI-ului de a nu include compania într-un index global, potrivit FT.  

La finalul şedinţei ArtGo Holdings mai avea o capitalizare de piaţă de doar 128 milioane dolari.

Compania ArtGo Holdings, care a înregistrat o pierdere netă de circa 91 milioane dolari anul trecut, a fost selectată pentru a fi introdusă în indicele MSCI China începând cu data de 7 noiembrie.

Acest anunţ a făcut ca valoarea acţiunilor să se dubleze în doar o săptămână, în contextul în care investitorii ar fi vrut să profite de evoluţia generată de includerea în indice.

Însă marţi MSCI a decis să revină asupra deciziei privind ArtGo şi să mai aştepte, susţinând că „necesită continuarea analizei şi monitorizării”.

David Webb, un investitor din Hong Kong considerat expert în guvernanţă corporativă, a anunţat în luna septembrie că acţiunile ArtGo sunt într-o bulă şi a notificat autoritatea de supraveghere financiară din Hong Kong să auditeze acţionariatul companiei.

„Ei nu aplică nicio evaluare pe deciziile ei. Dacă ar fi făcut-o, ar fi observat, aşa cum am făcut-o şi eu că acţiunile se tranzacţionau la un multiplu de 20x valoarea netă a activelor, iar asta nu ar fi posibil indiferent de scenariu”, spune Webb.

Caruselul supraevaluărilor urmate de devalorizări bruşte şi violente nu sunt neapărat ceva nou pentru bursa din Hong Kong. În 2017, un grup de companii listate au pierdit 6 miliarde de dolari într-o serie de scăderi bruşte care au dus în final la scăderi de peste 95%.

Astfel de companii supraevaluate au fost scoase în evidenţă de David Webb ca parte a unei reţele pe care el o numeşte „Enigma” – reprezentând un lanţ de acţionari care printr-o serie lungă de parteneriate şi participaţii deţin mai multe businessuri.

ArtGo nu a fost singura companie care şi-a pierdut aproape întrega valoare de piaţă marţi.

Acţiunile companiei Kasen International au scăzut cu peste 90%, reprezentând o scădere de 800 milioane dolari la nivelul capitalizării de piaţă după ce compania care activează atât în producţie de mobilă cât şi în dezvoltări imobiliare a fost atacată de investitorii pe termen scurt de la Blue Orca Capital.

Un cercetător de la Blue Orca a atras atenţia cu privire la o serie de proiecte dezvoltate de Kasen în Cambodgia, precum şi la o serie de active pe care compania le-a vândut sau le-a abandonat.

„Singurul segment viabil al Kasen este dezoltarea imobiliară, acesta fiind astăzi totuşi un cub de gheaţă care se topeşte, încât compania îşi vinde ultimele active rezidenţiale valoroase”, arată raportul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
miliarde,
hong kong,
pierdere,
prabusire,
producator

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.