Bursă. ASF a dispus suspendarea de la tranzacţionare a companiei Perseus Fintech: „Emitentul are o conduită care poate afecta interesele investitorilor”

Autor: Tibi Oprea Postat la 10 octombrie 2024 8 afişări

Bursă. ASF a dispus suspendarea de la tranzacţionare a companiei Perseus Fintech: „Emitentul are o conduită care poate afecta interesele investitorilor”

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat Bursei de Valori Bucureşti (BVB) să dispună suspendarea de la tranzacţionare, începând de astăzi, a acţiunilor Perseus Fintech, până la data la care este asigurată informarea corespunzătoare a investitorilor de către societate, ţinând cont de regulile de funcţionare ale sistemului multilateral de tranzacţionare (SMT) în care sunt tranzacţionate acţiunile emitentului şi de responsabilităţile şi obligaţiile ce revin operatorului locului de tranzacţionare.

„ASF a evaluat emitentul PERSEUS FINTECH S.A. şi a constatat că acesta are o conduită care poate afecta interesele investitorilor, generată de lipsa de transparenţă a evenimentelor societare. Autoritatea a solicitat emitentului să aducă la cunoştinţa acestora modalitatea în care a înţeles să facă aplicarea prevederilor legale incidente într-o operaţiune de acordare de dividend interimar. Emitentul nu a informat în mod corespunzător investitorii şi nu a dat curs solicitărilor repetate ale ASF adresate în acest sens”, menţionează Autoritatea într-un comunicat de presă.

Funcţionarea unei pieţe ordonate se poate realiza doar dacă investitorii (actuali şi potenţiali) sunt corect informaţi cu privire la situaţia emitentului, cu respectarea cerinţelor impuse de legislaţia europeană şi naţională şi de regulile de funcţionare ale locului de tranzacţionare în cadrul căruia se tranzacţionează acţiunile respective.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) urmăreşte, în mod continuu şi riguros, respectarea de către emitenţi a obligaţiilor impuse de legislaţia specifică pieţei de capital cu privire la informarea corespunzătoare a investitorilor/ acţionarilor, prin utilizarea canalelor de distribuire consacrate (site-ul operatorului de piaţă, site-ul ASF, pagina proprie de internet), aceasta reprezentând o condiţie sine qua non pentru calitatea de emitent. În cazul abaterii de la această regulă, ASF va aplica întotdeauna cu fermitate măsurile care se impugn. Unul dintre obiectivele ASF îl constituie protejarea investitorilor, astfel că Autoritatea va acţiona, în mod similar, ori de câte ori vor exista situaţii în care nu sunt respectate prevederile legale în vigoare, iar conduita unui emitent afectează respectarea principiilor fundamentale de transparenţă într-o aşa manieră încât tranzacţionarea acţiunilor ar fi în detrimentul acestora”, transmite ASF.

Perseus Fintech (simbol bursier PVBS) este o companie mică, evaluată la numai 1,5 mil. lei şi tranzacţionată pe piaţa AeRO a bursei, cu activitate de consultanţă pentru afaceri şi management. Pachetul majoritar de 56,35% este deţinut de Federico Maria Salmoiraghi, iar acţiunile au minus 80,4% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 1,7 mil. lei, arată datele BVB.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
asf,
Perseus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.