Care sunt alimentele pe care le consumă majoritatea românilor aprope zilnic şi care sunt atât de dăunătoare încât cresc foarte mult riscul de accident vascular
Studiile arată că alimentele ultraprocesate cresc riscul de atac de cord şi accident vascular cerebral.
Alimentele pe care le considerăm sănătoase, precum sandvişurile, wrap-urile, supele şi preparatele cu un conţinut scăzut de grăsimi, sunt de fapt alimente ultraprocesate.
Se cere adăugarea de etichete negre de avertizare pe ambalajele produselor ultraprocesate.
Conform a două studii STARK realizate recent de către oamenii de ştiinţă, alimentele ultraprocesate cresc semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă, atacuri de cord şi accident vascular cerebral, scrie publicaţia britanică The Guardian. În Marea Britanie şi SUA, peste jumătate din dieta medie constă acum din alimente ultraprocesate (UPF). Pentru unii, mai ales persoane tinere, cu o situaţie financiară precară sau din zone defavorizate, este tipică o dietă care cuprinde până la 80% produse procesate.
Primul studiu, care a urmărit 10.000 de femei timp de 15 ani, a constatat că cele cu cea mai mare proporţie de produse ultraprocesate în dieta lor aveau cu până la 39% mai multe şanse de a dezvolta tensiune arterială crescută, faţă de cele cu o consumpţie de UPF mai scăzută.
Cel de-al doilea studiu, o meta-analiză a mai mult de 325.000 de bărbaţi şi femei, a arătat că cei care au mâncat cele mai multe produse ultraprocesate au avut cu 24% mai multe şanse de a avea accidente cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord, accident vascular cerebral şi angină pectorală.
Descoperirile au fost dezvăluite la reuniunea anuală a Societăţii Europene de Cardiologie de la Amsterdam, unde mii de medici, oameni de ştiinţă şi cercetători de renume din lume au fost informaţi cu privire la studii. Rezultatele au determinat apeluri din partea experţilor pentru acţiuni urgente.
Ce sunt alimentele ultraprocesate şi de ce sunt dăunătoare?
Alimentele ultraprocesate sunt produse care au trecut prin mai multe procese în timpul producţiei. Sunt adesea bogate în sare şi zahăr şi pot conţine aditivi şi conservanţi. Adesea, alimentele au un conţinut scăzut de fibre şi lipsesc nutrienţii prezenţi în alimentele proaspete sau puţin procesate, cum ar fi fructele şi legumele proaspete, iaurtul simplu şi pâinea de casă.
Cititi mai multe pe www.alephnews.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro