Cât de eficient este un stil de management tiranic precum cel al lui Steve Jobs

Autor: Florin Casota Postat la 12 noiembrie 2015 3655 afişări

Cât de eficient este un stil de management tiranic precum cel al lui Steve Jobs

Majoritatea criticilor este de acord că noul film Steve Jobs, regizat de Danny Boyle, prezintă cu acurateţe viaţa şi personalitatea lui Steve Jobs. El este prezentat ca un şef care ţipă la colegii lui la şedinţe, nu are răbdare, şi ia în derâdere contribuţiile celorlalţi. Cu toate acestea, Steve Jobs este considerat de mulţi unul dintre cei mai de succes antreprenori ai generaţiei sale.

Deci dacă eşti nesimţit, fără milă şi plin de sine ai un avantaj în business, te ajută aceste lucruri să ai succes? se întreabă Lucy Hooker într-un articol BBC.

"Nu aş recomanda ca oamenii să emuleze stilul lui Steve Jobs", spune profesorul Christine Porath al Şcolii de Business McDonough, Universitatea Georgetown. Comportamentul necivilizat al şefilor şi al colegilor afectează lumea din jur şi sănătatea mintală a angajaţilor, blochează creativitatea, iar oamenii sunt mai reticenţi să rămână în companie, crede Porath.

"Dacă ţip la ei nu-i încurajez, nu îi provoc să fie mai buni la jobul lor? Aud asta de nenumărate ori, dar adevărul este că oamenii nu se pot concentra în asemenea condiţii. Din punct de vedere cognitiv, angajaţii nu câştigă nimic dacă şeful lor ţipă la ei", este de părere Christinie Porath. De asemenea, ea punctează faptul că Steve Jobs a devenit mai calm după ce s-a reîntors la Apple, perioadă cea mai de succes a companiei.

David Rawlinson, fondatorul Restaurant Property, lanţ de restaurante, este de părere că în unele situaţii e bine să fii mai agresiv. "Să-ţi pierzi cumpătul este câteodată un mod de a motiva angajaţii. Nu este ceva ce îmi place, dar a trebuit să recurg la aşa ceva în trecut", a spus el. De cele mai multe ori este calm şi împăciuitor, spune el, dar ocazional se şi răsteşte şi se enervează. Odată pe lună îşi scoate angajaţii la o bere. "Bem, ne distrăm şi ne cunoaştem mai bine", spune Rawlinson.

Sarah (pseudonim) lucrează pentru o firmă de avocatură internaţională. Ea spune că trebuie să fii mai dur în acest domeniu. "Afacerile sunt un domeniu serios, nu-ţi permiţi să fii drăguţ cu toată lumea, să-l întrebi pe fiecare ce a făcut în weekend", spune ea.  "Pentru un lider nu este important să-şi facă prieteni la serviciu sau să se întrebe dacă-l plac colegii lui. Trebuie să iei decizia corectă pentru business, apoi să te gândeşti la ceilalţi, asta numesc eu leadership", mărturiseşte Sarah.

Ben Dattner, coach şi autor al cărţii "The Blame Game", este de acord. " Este mai bine pentru un lider să fie respectat, ca angajaţilor să le fie frică de el, decât ca liderul să fie iubit".

Totuşi "Metoda această agresivă poate funcţiona pe termen scurt, însă pe termen lung, dacă oamenii nu mai vor să lucreze cu tine, o să ai probleme cu un asemenea stil de management", spune Dattner.

Oricare metodă ar fi cea mai bună pentru a avea succes, de menţionat este faptul că femeile întâmpină greutăţi în aplicarea ambelor metode. Dacă este şefa este foarte deschisă spre colaborare cu subalternii ei, aceasta este văzută ca un lider ineficient. Pe de altă parte, femeile sunt percepute mai uşor ca fiind agresive decât bărbaţii.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cat-de-eficient-este-un-stil-de-management-tiranic-precum-cel-al-lui-steve-jobs-14883794
14883794
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.