Ce-a rămas din primăvara arabă: morţi, răniţi şi sărăcie (VIDEO)
Violenţele din Egipt soldate cu morţi şi răniţi au escaladat în ultimele două zile, din cauza conflictului dintre adepţii Frăţiei Musulmane, formaţiunea fostului preşedinte Morsi, şi armata egipteană, care îl ţine prizonier pe Morsi, acuzându-l de răpirea şi de uciderea unor militari.
Ciocnirile dinte suporterii lui Morsi şi cei ai noului regim s-au intensificat în condiţiile în care armata însăşi a făcut apel la oameni să iasă în stradă pentru susţinerea guvernului, iar manifestanţii pro-Morsi s-au radicalizat, organizând vineri demonstraţii masive. Preşedintele american Barack Obama a dispus amânarea livrării a patru avioane F-16 destinate armatei egiptene, ceea ce reflectă îngrijorarea faţă de situaţia explozivă din zonă.
Sâmbătă, forţele de securitate egiptene au împuşcat mortal cel puţin 70 de manifestanţi pro-Morsi, conform unor surse din Frăţia Musulmană, iar postul Al-Jazeera a relatat că în ciocnirile de la Cairo dintre taberele adverse, 120 de oameni au fost ucişi şi cca 4.500 au fost răniţi. De la înlăturarea de la putere a lui Mohamed Morsi, peste 200 de egipteni - majoritatea susţinători ai Frăţiei Musulmane - au pierit din cauza violenţelor de stradă, între care nouă au fost ucişi vineri.
În plus, situaţia s-a deteriorat brusc şi în Tunisia, o altă ţară trecută prin "primăvara arabă", după ce liderul unui partid de opoziţie de stânga a fost asainat de islamişti, iar tunisienii au ieşit furioşi în stradă în mai multe oraşe ale ţării, cerând demisia guvernului format din musulmani moderaţi, a căror incompetenţă de a redresa economia şi a-i ţine înfrâu pe radicalii islamişti seamănă foarte bine cu cea a Frăţiei Musulmane din Egipt.
Economia egipteană, în cădere liberă până la înlăturarea de la putere a regimului lui Mohamed Morsi de la începutul lunii iulie, s-a stabilizat temporar strict graţie ajutoarelor financiare masive oferite de statele arabe. Vecinii din Golf ai Egiptului (Arabia Saudită, Emirate, Kuwait) au oferit 12 mld. dolari guvernului provizoriu de la Cairo, căruia i-au dat speranţe că va reuşi să scape de criza actuală fără a apela la un credit FMI însoţit de obişnuitele cerinţe de privatizare şi tăieri de cheltuieli.
Deficitul bugetar al ţării a ajuns la 11% din PIB, rezervele valutare ajunseseră sub 15 mld. dolari la sfârşitul lui iunie, inflaţia a atins nivelul record de 9,8%, iar şomajul este în jur de 13%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro