Ce face Actavis dupa preluarea Sindan

Postat la 30 aprilie 2007 1 afişăre

Dupa o integrare rapida in grupul Actavis, Sindan porneste la atac pe piata internationala, iar planurile grupului islandez pentru activitatile din Romania sunt extrem de ambitioase.

Dupa o integrare rapida in grupul Actavis, Sindan porneste la atac pe piata internationala, iar planurile grupului islandez pentru activitatile din Romania sunt extrem de ambitioase.

 

Totul s-a intamplat mai rapid decat speram", este o afirmatie care caracterizeaza toata activitatea lui Robert Wessman, tanarul presedinte si CEO al Actavis, o companie farmaceutica cu o capitalizare de trei miliarde de euro. Managerul de 37 de ani o foloseste pentru a defini dezvoltarea afacerii pe care grupul islandez o are in Romania, dar sintagma se poate aplica intregii istorii a afacerii pe care o conduce.

 

Aflat pentru a cincea oara in Romania, Wessman a venit sa anunte schimbarea "la fata" a Sindan, producator de oncologice (medicamente pentru tratamentul cancerului) pe care Actavis l-a cumparat in urma cu ceva mai mult de un an pentru 147,5 milioane de euro. Sindan si-a schimbat saptamana trecuta numele in Actavis.

 

Cu o cutie de Pepsi Light in mana, fara sacou, Robert Wessman nu are nimic din raceala nordicilor cand povesteste incantat ce a realizat Sindan de cand a intrat in grupul Actavis. Insa hotararea tipica vikingilor razbate din fiecare afirmatie pe care o face si din evolutia pe care a avut-o Actavis in ultimii opt ani, care a crescut de la o mica firma islandeza cu afaceri de cateva zeci de milioane de euro pana la un grup prezent in 32 de tari, cu 11.000 de angajati si venituri estimate de 1,6 miliarde de euro in 2007.

 

Actavis mizeaza pe productia realizata in fabrica Sindan. Pentru medicamentele din Romania sunt depuse circa 300 de dosare de inregistrare in alte tari. "Merge mai bine decat speram", spune Wessman. Islandezii au cumparat Sindan - singurul producator de oncologice din estul Europei - in special pentru portofoliul acestuia. Actavis a intrat astfel pe o piata - a oncologicelor - pe care nu era prezent, dar care este estimata sa aiba in urmatoarea perioada cea mai mare crestere din industria farmaceutica.

 

Grupul islandez pregateste extinderea puternica a activitatii de export. "Am construit o echipa internationala de vanzari in spitale care sa se ocupe de introducerea produselor Sindan pe noi piete externe si sa se asigure ca vom creste aceasta afacere", detaliaza Wessman. Planurile actuale arata ca va fi nevoie de o noua capacitate de productie de oncologice pana in 2010. "Intentiile noastre sunt sa o deschidem tot in Romania", spune managerul Actavis, adaugand ca ar fi vorba de o investitie de 35 mil. euro. Pe de alta parte, Actavis va lansa 17 produse in Romania in acest an si intentioneaza sa inregistreze peste 20 de produse anual pe piata romaneasca din cele peste 650 de medicamente aflate in portofoliul grupului.

 

Compania este, de altfel, obisnuita cu combinarea afacerilor, dupa ce a facut cele mai multe achizitii din istoria industriei farmaceutice - nu mai putin de 26 in doar opt ani. "Am avut aceasta idee nebuneasca de a deveni un lider mondial, pornind de la o firma din Islanda cu mai putin de 150 de angajati", zice Wessman. Urmarea? Actavis are cel mai mare ritm de crestere din industrie, iar acum concureaza pentru achizitia diviziei de generice a grupului german Merck - o tranzactie estimata la peste 4 mld. euro, mai mult decat valoarea Actavis la bursa din Islanda (de circa 3 mld. euro).

 

Wessman spune ca inghitirea Sindan nu a pus probleme, pentru ca nu erau suprapuneri de portofolii. "A fost - si este - un proces de integrare relativ usor."  De altfel, rapiditatea cu care s-a incheiat integrarea a avut un semnal inca de la incheierea tranzactiei. "Procesul de due-diligence a fost foarte scurt. Daca imi amintesc corect, au fost doar patru-cinci zile", rememoreaza Wessman. Actavis a fost ultimul candidat care a intrat in procesul de achizitie al Sindan. "Dar l-am terminat primii", spune el zambind. Primul contact intre fostul proprietar al afacerii si Wessman a avut loc in afara Romaniei. Apoi el a venit pentru prima oara la Sindan. "Am venit vineri si am stat pana duminica sa inchidem tranzactia. Luni a fost anuntata", isi aminteste el.

 

Si alte companii romanesti ar putea intra pe radarul Actavis, dar - spune Wessman - "momentan nu ne uitam la nicio tinta de achizitie in Romania". El nu exclude insa o a doua achizitie, mai ales ca grupul islandez si-a manifestat interesul pentru privatizarea Antibiotice. "Daca e un pret bun, s-ar potrivi bine in portofoliul nostru, dar nu vom participa la o licitatie unde pretul ar fi mult peste limite", precizeaza el.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-face-actavis-dupa-preluarea-sindan-1009012
1009012
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.