Ce impact au softurile cu licenţă asupra economiei?
Utilizarea programelor software cu licenţă în România se poate traduce în beneficii economice de ordinul sutelor de milioane de dolari, de două ori mai mari decât utilizarea celor piratate, arată un studiu BSA.
O creştere a gradului de folosire a programelor software cu licenţi ar avea un impact pozitiv mai mare asupra economiei româneşti decât o creştere asemănătoare a softului piratat, potrivit unui studiu realizat de Business Software Alliance (BSA). Concret, o creştere de 1% a gradului de utilizare a software-ului cu licenţă ar genera o sumă suplimentară de 108 milioane de dolari în economie, în comparaţie cu 54 de milioane de dolari dintr-i creştere similară a utilizării de software piratat, ceea ce înseamnă că utilizarea de software cu licenţă ar produce o valoare economică adăugată de 54 milioane de dolari.
Impactul economic al programelor software cu licenţă este o analiză care se bazează pe date colectate din 95 de ţări pentru a demonstra beneficiile pe care folosirea de programe software complet licenţiate le aduce economiilor naţionale. Studiul confirmă faptul că gradul ridicat de utilizare a programelor software cu licenţă corespunde unor venituri substanţiale la nivelul produsului intern brut (PIB) şi că efectul de stimul economic al acestora este semnificativ mai mare decât cel al programelor piratate.
“Utilizarea de software licenţiat reduce riscurile şi sporeşte eficienţa operaţională, fapt care se reflectă în profiturile companiilor”, a spus Magda Popescu, Outside Counsel BSA. “Acest studiu confirmă faptul că folosirea de software licenţiat nu aduce doar avantaje pentru firme, ci este şi un important factor de creştere economică la nivel naţional. Guvernul, autorităţile de aplicare a legii şi industria din România ar trebui să profite de fiecare oportunitate pentru a obţine aceste venituri potenţiale prin reducerea pirateriei şi prin promovarea utilizării de software licenţiat.”
Studiul arată, de asemenea, că fiecare dolar investit suplimentar în software licenţiat are o rentabilitate estimată de 89 de dolari, în comparaţie cu o rentabilitate de 26 USD rezultată din valoarea fiecărui dolar suplimentar investit în utilizarea programelor software pirat.
Printre celelalte concluzii ale studiului se numără faptul că o creştere cu 1% a gradului de utilizare de software licenţiat la nivel global ar injecta o sumă estimată la 73 miliarde de dolari în economia mondială, faţă de 20 miliarde de dolari rezultate de pe urma utilizării de software piratat, ajungându-se astfel la o diferenţă de 53 de miliarde de dolari. Pe baza raportului dintre valoarea investiţiei versus valoarea beneficiului, rentabilitatea investiţiilor din utilizarea de software licenţiat este la nivelul cel mai ridicat în ţările în curs de dezvoltare – în medie, 437 de dolari în plus la PIB pentru fiecare dolar investit. Totuşi, indiferent de nivelul veniturilor, toate ţările obţin beneficii: fiecare dolar suplimentar investit în software cu licenţă are o rentabilitate medie a investiţiilor de 117 dolari în ţările cu venituri ridicate şi de 140 de dolari în ţările cu venituri medii.
“Studiile anterioare au demonstrat că serviciile cu valoare adăugată oferite cu ajutorul programelor de software licenţiat ajută firmele să îşi reducă costurile şi să îşi mărească productivitatea. Acest raport merge şi mai departe prin faptul că stabileşte impactul utilizării de software licenţiat asupra economiei naţionale”, afirmă Eduardo Rodriguez-Montemayor, cercetător şef la INSEAD eLab. “Rezultatele arată clar că utilizarea de software licenţiat este benefică pentru mediul de afaceri şi pentru economiile naţionale şi că software-ul licenţiat are un impact economic mai mare decât software-ul piratat în toate ţările incluse în studiu.”
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro