Ce pagube ar provoca României inundaţii similare celor din Bosnia şi Serbia

Autor: Adrian Dumitrache Postat la 08 octombrie 2014 37 afişări

Pierderile economice pe care le-ar înregistra România în urma producerii unor inundaţii similare celor din Bosnia şi Serbia ar atinge 6,13 miliarde de euro, respectiv 4% din Produsul Intern Brut, a declarat directorul general al PAID România, Nicoleta Radu-Neacşu, la un eveniment de profil.

"Astfel de evenimente au loc o dată la 120 de ani. În Bosnia, inundaţiile catastrofale din luna mai a acestui an au provocat pierderi economice de 1,3 miliarde de euro, respectiv 9,1% din PIB ţării. În Serbia, inundaţiile au adus pierderi economice de două miliarde de euro, respectiv 5,72% din PIB ţării. În România, potrivit calculelor Willis Re, producerea unor inundaţii similare celor din Bosnia şi Serbia ar genera pierderi economice de 6,13 miliarde de euro, adică 4% din PIB", a afirmat Radu-Neacşu.

Potrivit datelor prezentate de reprezentantul PAID România, inundaţiile din Bosnia au afectat sau distrus peste 100.000 de clădiri rezidenţiale. În Serbia au fost afectate 4.000 de drumuri şi mai mult de 2.500 de locuinţe.

"Guvernele Bosniei şi Serbiei trebuie să acopere aceste pierderi, care erau neasigurate, pentru că gradul de penetrarea al poliţelor care acoperă astfel de evenimente se situa la 1,5%. În acest context, redresarea economică a celor două state, aflate încă în recesiune, este încetinită", a spus directorul general al PAID România.

În cazul unui cutremur major, dauna maximă posibilă aferentă portofoliului PAID România pe care ar trebui s-o plătească asigurătorul s-ar ridica la 442,69 milioane de euro, iar pentru inundaţii la 92,2 milioane de euro.

"Aceste cifre au fost calculate de societate pentru finele lunii august, conform Ordinului CSA 12/2012. Reasigurarea PAID România acoperă dauna maximă posibilă", a mai spus Radu-Neacşu.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009. Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Gothaer România, fiecare cu 15%. Generali România are o participaţie de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România şi UNIQA România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Primele poliţe emise de PAID, cunoscute şi sub denumirea PAD, au fost emise în iulie 2010.

La finele lunii august a acestui an, PAID avea 1,57 milioane de poliţe în portofoliu, reprezentând 18,7% din fondul locativ naţional, care numără aproximativ 8,4 milioane de locuinţe.

În 2013, primele subscrise pentru asigurările obligatorii de locuinţe au crescut cu 149%, la 60,25 milioane de lei, de la 24,2 milioane de lei, conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Societatea a plătit despăgubiri de 473.400 de lei în 2013, cea mai mare daună achitată fiind de peste 60.000 de lei (circa 14.000 euro), pentru o locuinţă avariată din judeţul Prahova, ca urmare a alunecărilor de teren.

Potrivit legii, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor) în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate.

Valoarea primei este de 10, respectiv 20 de euro, în funcţie de suma asigurată.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele riscă o amendă de până la 500 de lei din partea autorităţilor locale. De asemenea, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
INUNDAŢII,
PIERDERI,
/actualitate/ce-pagube-ar-provoca-romaniei-inundatii-similare-celor-din-bosnia-si-serbia-13371195
13371195
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.