Ce se întâmplă cu programul Prima casă? Noua lege a fost promulgată în aprilie, dar nici până acum nu au apărut clarificările metodologice

Autor: Claudia Medrega Postat la 09 iulie 2020 102 afişări

Ce se întâmplă cu programul Prima casă? Noua lege a fost promulgată în aprilie, dar nici până acum nu au apărut clarificările metodologice

Legea pentru modificarea programului Prima casă, devenit „O familie, o casă“, a fost promulgată în aprilie, dar are nevoie de clarificări metodologice.

Creditele ipotecare acordate prin programul Prima casă, care presupun un avans de doar 5%, au pierdut teren în ultimul an, ajungând să reprezinte mai puţin de 30% din totalul finanţărilor ipotecare noi acordate în perioada mai 2019 - aprilie 2020, respectiv 3,8 mld. lei, după cum reiese din datele BNR.

Creditele ipotecare standard, pentru care trebuie achitat un avans cuprins între 15% şi 25% din partea clienţilor, au devenit soluţia cea mai folosită pentru a finanţa achiziţia unei locuinţe, ponderea acestor credite urcând în jur de 72% din totalul finanţărilor ipotecare noi la finele lunii aprilie 2020.

Comparativ, în urmă cu 7-8 ani ipotecarele standard aveau o pondere mai mică de 30% din totalul finanţărilor noi.

În aprilie 2020 a fost atins maximul ecartului dintre creditul nou ipotecar standard şi creditul nou Prima casă. Băncile locale au acordat în perioada mai 2019 - aprilie 2020 credite ipotecare noi în valoare de aproape 13,4 mld. lei. Din acestea, împrumuturile ipotecarele standard au depăşit 9,6 mld. lei, în timp ce creditele Prima casă au însumat aproape 3,8 mld. lei.

După 2016 împrumuturile Prima casă au început să-şi piardă din atractivitate din cauza accentuării volatilităţii dobânzilor inter­bancare, în timp ce la creditele ipotecare stan­dard clienţii au putut să opteze pentru finanţări cu dobânzi fixe.

În cazul creditelor Prima casă, dobânda se modifică în funcţie de evoluţia dobânzilor din piaţă, fiind formată dintr-o marjă fixă a băncii de 2% la care se adaugă un indice de referinţă. Începând cu luna mai 2019 indicele de referinţă este IRCC, care a înlocuit indicele ROBOR la trei luni. Astfel, pentru creditele Prima casă, dobânda ar fi de 4,41% pe an, în condiţiile în care IRCC se situează la 2,41% pe an.

Legea pentru modificarea programului Prima casă (lansat iniţial în 2009) şi devenit „O familie, o casă“ a fost promulgată în aprilie, dar are nevoie de clarificări metodologice.

Premierul Ludovic Orban i-a cerut recent ministrului Finanţelor Florin Cîţu să facă o reglementare pentru corelarea plafonului de garanţii Prima casă cu nivelul preţurilor în construcţii.

Ministerul Finanţelor a scăzut treptat plafonul anual de garanţii în cadrul programului Prima casă până la 2 mld. lei pentru fiecare an din perioada 2018-2020.

Rămâne de văzut dacă în condiţiile unui val de recesiune economică determinat de criza coronavirus plafoanele de garanţii pentru programul Prima casa nu vor fi din nou majorate în următorii ani.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.