Cea mai mare problemă a României este că şcoala nu reuşeşte să pregătească tinerii corespunzător nevoilor de pe piaţa muncii
Cea mai mare problemă a României este lipsa locurilor de muncă şi a pregătirii tinerilor pentru piaţa muncii, a declarat Mona Nicolici, manager în cadrul departamentului de Sustenabilitate, OMV Petrom, în cadrul lansării raportului despre învăţământul profesional şi tehnic.
"Ne plângem că n-avem locuri de muncă. Angajatorii pot oferi locuri de muncă, însă nu găsesc oameni bine pregătiţi, pentru că şcoala nu reuşeşte să îi pregătească pentru piaţa muncii. Angajatorii, în aceeaşi măsură, nu pot pregăti pe calificările de care au nevoie, astfel încât ne-am dat seama că ceea ce pregăteşte şcoala nu reuşeşte să se alinieze cu nevoia pieţei muncii. Vorbim despre nevoia profesorilor de a se adapta la noile tehnologii, la ceea ce angajatorii ştiu şi profesorii ar trebui să predea în şcoli. (...) În acelaşi timp, ca business, ne confruntăm cu nevoia de a avea muncitori pregătiţi pe anumite calificări”, a explicat Mona Nicolici în cadrul lansării raportului „Învăţământul profesional şi tehnic – provocări şi perspective de dezvoltare”, realizat în cadrul programului România Meseriaşă, susţinut de OMV Petrom.
Lipsa forţei de muncă calificate în zonele dezvoltate economic din România a fost evidenţiată de Claudia Petrescu, sociolog la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române.
„Nu avem forţă de muncă calificată. O să spuneţi că în unele regiuni nu avem locuri de muncă. Da, dar în regiunile în care avem dezvoltare economică în România, nu avem suficientă forţă de muncă calificată de nivel mediu”, consideră sociologul.
Cauzele identificate sunt reprezentate de migraţia masivă a forţei de muncă, declinul demografic şi de rata mare de părăsire timpurie a şcolii, potrivit Claudiei Petrescu. „România are aproximativ 19% rata de părăsire timpurie a şcolii, spre deosebire de celelalte ţări ale Uniunii Europene unde avem o medie de 11%”, explică aceasta.
Cititi mai multe pe www.mediafax.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro