Ceea ce părea de neconceput în urmă cu câţiva ani este propus azi ca regulă chiar de garantul pieţei libere: Comisia Europeană vrea un impozit pe cifra de afaceri, o soluţie pe care piaţa liberă o consideră o oroare
Comisarul european pe buget Johannes Hahn vrea ca noul fond propus de Comisie, în valoare de 750 de miliarde de euro, destinat relansării economice post-pandemie, să fie strâns în parte din banii companiilor private.
Comisarul european pe buget Johannes Hahn vrea ca noul fond propus de Comisie, în valoare de 750 de miliarde de euro, destinat relansării economice post-pandemie, să fie strâns în parte din banii companiilor private. Propunerea lui Hahn este ca firmele cu afaceri anuale de peste 750 mil. euro să plătească o taxă, variabilă în funcţie de dimensiunea companiei, în schimbul accesului la piaţa comună.
Noul plan fiscal ar urma să aducă într-o primă etapă 10 mld. euro pe an, urmând ca în următorii 7 ani să ajungă până la 15-20 mld. euro pe an, potrivit Financial Times.
Ideea implementării unui impozit pe cifra de afaceri a fost testată şi în România de guvernul PSD condus de premierul Mihai Tudose, dar a întâmpinat opoziţie puternică din partea societăţii.
La fel şi planul comisarului Johannes Hahn de a strânge taxe de la cele 70.000 de companii din UE cu afaceri de peste 750 mil. euro pe an ar putea întâmpina rezistenţă majoră din partea unor state UE, precum şi din partea companiilor direct afectate.
Avocatul de business Gabriel Biriş explică ce presupune de fapt această nouă măsură propusă de UE, a cărei formă de aplicare nu a fost încă concretizată. „Comisia Europeană spune că nu va taxa contribuabili individuali, dar practic vor taxa fiecare cetăţean, pentru că în general companiile mari îşi permit să îşi ajusteze preţurile.
Practic, în loc să taxezi ţările, taxezi cetăţenii“, a spus Biriş.
Potrivit Comisiei Europene, taxa face parte dintr-un meniu mai amplu de posibile surse de finanţare, precum includerea unei ajustări a taxei pe emisiile de dioxid de carbon, sau o taxă suplimentară pentru companiile digitale.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro