Cel mai avansat serviciu de diagnosticare moleculară este folositor pentru stabilirea terapiilor ţintite, care sunt mai eficiente decât cele clasice

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 19 decembrie 2014 308 afişări

Cercetarea în domeniul oncologiei avansează alert la nivelul mondial, astfel încât medicii vin de la an la cu noi soluţii care să dea încredere pacienţilor, să crească speranţa de supravieţuire şi să îmbunătăţească nivelul calităţii vieţii în timpul tratamentului. Dintre acestea, diagnosticul molecular şi terapia ţintită reprezintă, astăzi, cea mai importantă şansă pentru cei care se luptă cu boala.

“În trecut, oncologii trebuiau să încerce rând pe rând diferite medicamente. Acum se poate acţiona din timp cu cel mai potrivit medicament pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de profilul său molecular, ceea ce este un mare pas înainte, mai ales pentru România, o ţară care nu este în top, la nivel european, în funcţie de numărul de bolnavi de cancer, dar este în top în ceea ce priveşte rata mortalităţii cauzate de această boală”, a declarat Dr. Florin Băcanu, medic primar în oncologie şi vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie.

Potrivit celui mai recent raport al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului - GLOBOCAN, România are peste 500.000 de pacienţi bolnavi de cancer, iar anual apar 78.000 de cazuri noi. Statisticile sumbre arată, totodată, şi că 50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice în fiecare an.

“Acest lucru poate fi schimbat printr-un tratament corect, ţintit, adaptat fiecărui pacient în parte, şi nu bolii, nediferenţiat. De aceea credem că Oncompass poate fi acel Google al oncologiei, care vine în autorul medicilor şi pacienţilor deopotrivă. Este o şansă în plus pentru toţi cei care se luptă cu boala. În prezent, protocoalele în cancer identifică „pacientul pentru medicament”, prin testarea monogenică în timp ce în lumea modernă se doreşte găsirea  „medicamentelor pentru pacient” în urma identificarii profilului molecular”, spune Dr. Istvan Komporaly, Board Member Torus Pharma Group, compania care a adus în România Oncompass, singurul serviciu de diagnosticare moleculară şi access la terapie ţintită de pe piaţa locală, care se concentrează pe identificarea unor soluţii terapeutice.

Există evidenţe clinice conform cărora tratamentul personalizat aduce beneficii majore pacienţilor cu cancer. Spre exemplu, un studiu desfăşurat pe o durată de 5 ani, în perioada 2007-2012 la MD Anderson, USA, demonstrează că pacienţii beneficiază semnificativ în urma accesării trialurilor clinice bazate pe profilul molecular. Astfel, rata de răspuns este mai mare (33% vs 15%), supravieţuirea în absenţa bolii crescută (4,9 luni vs 2 luni), iar supravieţuirea globală prelungită ( 11,2 luni vs 8,6 luni). Pacienţii din această analiză avuseseră anterior minim 3 linii de terapie.

“Supravieţuirea globală în cancer este invers proporţională cu numărul de mutaţii genetice identificate – de aceea este imperios necesară asocierea de medicamente care să ţintească toate mutaţiile genetice. Monoterapia în cancer poate eşua tocmai pentru că anumite mecanisme de producere a cancerului nu sunt ţintite de terapie”, adauă Dr. Florin Băcanu.

Bolnavii de cancer din România pot avea astăzi acces la 32 de molecule ţintite care se află în uz clinic. Dintre acestea, există 10 medicamente ţintite care încă nu sunt înregistrate în România şi 20 care, deşi sunt înregistrate, nu sunt incluse încă în Programul Naţional al Ministerului Sănătăţii, ceea ce înseamnă că pacienţii nu au acces la ele. “Pentru aceşti pacienţi, Oncompass este o soluţie, prin facilitarea accesului în studii clinice sau prin identificarea soluţiilor terapeutice în alte ţări decât România”, completează Dr. Istvan Komporaly.

Obiectivele Torus Pharma pentru anul viitor sunt de a creşte rata de supravieţuire a pacienţilor care suferă de cancer prin facilitarea accesului la cele mai noi terapii, aşa cum se întâmplă în toate statele UE responsabile şi civilizate, dar şi creşterea gradului de conştientizare a faptului că prevenirea şi depistarea în stadiu incipient a bolii, precum şi identificarea unor soluţii personalizate de tratament sporesc şansele de tratament reuşit şi vindecare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cel-mai-avansat-serviciu-de-diagnosticare-moleculara-este-folositor-pentru-stabilirea-terapiilor-tintite-care-sunt-mai-eficiente-decat-cele-clasice-13731686
13731686
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.