Cele mai importante 10 evenimente de la Bursa de Valori în 2023: de la un început de an timid, la top în Europa pe final de an, la primul eşec al unei listări din ultimii zece ani, dar urmat de succesul Hidroelectrica, număr maxim de investitori, recorduri la Banca Transilvania, Petrom, finanţări Fidelis de 9,4 mld. lei

Autor: Liviu Popescu Postat la 29 decembrie 2023 90 afişări

Cele mai importante 10 evenimente de la Bursa de Valori în 2023: de la un început de an timid, la top în Europa pe final de an, la primul eşec al unei listări din ultimii zece ani, dar urmat de succesul Hidroelectrica, număr maxim de investitori, recorduri la Banca Transilvania, Petrom, finanţări Fidelis de 9,4 mld. lei

De la un început de an timid pentru acţiunile româneşti, cu aprecieri sub cele din Europa în contextul în care investitorii se mobilizau pentru listarea istorică a Hidroelectrica (H2O), 2023 se încheie la Bursa de Valori Bucureşti cu una dintre cele mai bune performanţe pentru un indice bursier din Europa: randament de aproape 40% cu tot cu dividende.

2023 a venit cu zile de aur, date şi printr-o lichiditate medie zilnică de 100 mil. lei pe segmentul de acţiuni, şi cu o performanţă bursieră istorică în contextul în care la Bucureşti s-a încheiat cea mai mare ofertă de vânzare de acţiuni din Europa într-un an istoric în care niveluri nemaiatins au fost atât pe partea numărului de investitori - în acţiuni şi fonduri mutuale, cât şi pe partea de emitenţi, precum Banca Transilvania, Petrom, Bursa de Valori (BVB).

Dar cum piaţa de capital nu este întotdeauna doar despre creşteri şi aprecieri ci şi despre maturizare şi lecţii învăţate, în 2023 au avut loc evenimente de pe urma cărora investitorii – dar şi companiile, au avut de învăţat: primul eşec al unei listări din ultimii zece ani – IPO-ul Agricover, problemele la Vivre şi alţi emitenţi, scumpirile agresive, taxele impuse de statul român unor companii listate, bâlbâielile politice cu privire la Pilonul II de pensii private.

ZF prezintă mai jos cele mai importante 10 evenimente care au definit peisajul bursier de la Bucureşti în anul 2023:

1. Listarea Hidroelectrica şi începutul unui nou capitol pentru Bursa de la Bucureşti

Cel mai important eveniment al pieţei de capital din România în anul 2023 a fost de departe listarea Hidroelectrica (H2O) într-o ofertă de 9,3 mld. lei prin care Fondul Proprietatea (FP) a vândut deţinerea de 20% din companie. Astfel cea mai mare companie din România a devenit şi cea mai mare companie listată la Bursa de Valori odată cu debutul acţiunilor la tranzacţionare pe 12 iulie 2023.

Investitorii locali au absorbit 50% din IPO, din care jumătate a mers doar la fondurile de pensii private Pilon II. Au urmat investitorii de retail şi investitorii străini.

Hidroelectrica are o evaluare bursieră de 59 mld. lei după o apreciere de aproape 30% a preţului acţiunilor. În acţionariatul său au intrat toate cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, cu o deţinere de 10%, plus investitori care până acum nu au avut nicio legătură cu piaţa de capital locală. Statul român şi-a păstrat deţinerea de 80% din cel mai mare producător de energie electrică al ţării.

2. Agricover, primul eşec al unei listări din ultimii zece ani

Listarea Agricover Holding, într-o ofertă stabilită la maximum 416 mil. lei derulată din 4 mai şi până pe 16 mai 2023, s-a închis fără succes întrucât apetitul scăzut din partea investitorilor a determinat compania să oprească planurile de a merge mai departe la Bursa de Valori Bucureşti. Astfel, ceea ce ar fi putut fi cea mai mare ofertă de listare din Europa Centrală şi de Est de după începerea războiului din Ucraina şi care ar fi dezgheţat piaţa IPO-urilor din regiune a avut un deznodământ nefericit.

După mai bine de 24 de ore de la închiderea subscrierilor de retail, şi după o zi cu multe ore de discuţii tensionate, Agricover a decis să iasă public după ora 18:00 şi să anunţe că „oferta nu a fost finalizată prin încheierea unei tranzacţii“.

Agricover a anunţat în august rezultatele pentru S1/2023: venituri de 1,1 mld. lei, faţă de 1,3 mld. lei în aceeaşi perioadă din 2022, şi un profit net 0,9 mil. lei faţă de 55 mil. lei.

3. Maximele istorice la Banca Transilvania, OMV Petrom, TTS, BVB şi alţi emitenţi

Pe fondul rezultatelor financiare apreciate de investitori, şi în contextul unui număr mai mare de investitori, mai multe companii listate la Bursa de Valori Bucureşti au atins în 2023 maxime istorice după zeci de ani de tranzacţionare. Astfel pe listă se poziţionează Banca Transilvania, o evaluare de aproximativ 20 mld. lei pe 20 decembrie 2023, plus aproape 34% de la începutul anului pe fondul rezultatelor financiare şi a aşteptărilor investitorilor cu privire la o decizie referitoare la achiziţia OTP Bank în România.

În vară şi ulterior în toamna Petrom a atins maxime istorice în contextul în care proiectul Neptun Deep şi Marea Neagră au descătuşat evalarea companiei: 32,5 mld. lei în vară şi ulterior spre 37 mld. lei în toamnă. De la început de 2023 acţiunile SNP au plus 37%.

Transport Trade Services, Bursa de Valori Bucureşti au atins de asemenea maxime istorice în 2023 în timp ce alte companii, precum Sphera, Digi au atins maxime multi-anuale.

Capitalizarea companiilor listate a spart 300 mld. lei în 2023 pentru prima oară.

4. Număr record de investitori

Numărul total al investitorilor raportaţi de participanţii la Fondul de Compensare a Investitorilor la sfârşitul trimestrului III al anului 2023 era de 168.000 – record- , în creştere cu 5,37% sau cu aproape 10.000 de investitori faţă de sfârşitul trimestrului anterior. Conform raportărilor primite, un număr de 33.265 (19,79% din numărul total de investitori) deţin doar titluri de stat emise de statul român prin Ministerul Finanţelor.

 „Datele raportate de participanţii Fondului nu iau în calcul dacă un investitor apelează la unul sau mai mulţi intermediari, astfel că numărul real de investitori poate fi mai mic“, notează FCI.

În cazul investitorilor compensabili integral, numărul acestora a înregistrat o creştere de 3,96%. Numărul investitorilor compensabili în limita plafonului a crescut cu 8,91%, iar numărul investitorilor necompensabili a crescut cu 4,61% comparativ cu trimestrul anterior.

5. Atacurile şi bâlbâielile politice în sistemul de pensii private Pilon II

Nici în 2023 fondurile de pensii private Pilon II – cei mai mari investitori ai Bursei de Valori de la Bucureşti – nu au scăpat de modificările politice în contextul în care IT-işti au fost exceptaţi de obligativitatea contribuţiei.

Alte atacuri ale clasei politice în 2023 au vizat amendamente – ulterior retrase dar neasumate încă - prin care persoanele puteau opta în scris dacă vor mai contribui la un fond de pensii private, neînţelegeri legislative – clarificate în toamnă - prin care pensiile private ar fi fost impozitate la fel ca pensiile speciale, şi altele.

Activele fondurilor de pensii private Pilon II au ajuns la circa 120 mld. lei, valoare istorică. Aproximativ 8 milioane de salariaţi contribuie la un fond de pensie privată.

6. Finanţările Fidelis

Prin intermediul celor patru emisiuni de titluri de stat Fidelis din 2023, prin care micii investitori împrumută statul român la dobânzi neimpozabile în obligaţiuni care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti, statul român a atras 3 mld. lei şi 1,3 mld. euro, adică o sumă cumulată de 9,4 mld. lei, relevă datele analizate de Ziarul Financiar.

Preferinţele pentru euro sunt explicate de dobânzile mai mari faţă de cât oferă sistemul bancar şi de scadenţele în general mai mari faţă de finanţările în lei. Cu aceste sume de la investitorii de la Bursa de Valori, Ministerul Finanţelor acoperă deficitul bugetar şi necesarul de finanţare pe termen scurt.

7. Problemele de la Vivre şi alţi emitenţi

Începute pe final de 2022, problemele de la Vivre au continuat în 2023 în contextul în care obligatarii au început să deschidă dosare prin care să se judece cu compania.

Cazul retailerului online de mobilă şi decoraţiuni Vivre Deco, intrat în insolvenţă şi cu obligaţiunile tranzacţionându-se la sub 10% din valoarea lor iniţială la Bursa de la Bucureşti, a adăugat în toamna un nou dosar.

Mai mulţi obligatari au acuzat firma de diseminare de informaţii false şi manipulare a pieţei, plângerea penală fiind legată de raportările financiare făcute de-a lungul timpului, în special în privinţa cheltuielilor de marketing de 32 mil. lei făcute în perioada 2019-2021 şi înregistrate greşit în contabilitate.

Printre alţi emitenţi ale căror obligaţiuni se tranzacţionează sub valoarea nominală se numără Elefant, Qualis, Alser Forest, Ocean Credit.

8. O singură listare pe principal şi una pe AeRO

Ca număr de listări 2023 a fost foarte liniştit: doar Hidroelectrica pe principal şi Millenium Insurance Broker pe AeRo. Însă finanţările prin obligaţiuni au fost active, cu 11 emisiuni pentru circa 1,6 miliarde de euro.

9. Maxim pe indicele BET şi o premieră

Listarea Hidroelectrica şi evenimentele ulterioare, precum cea mai mare repartizare de dividende din istoria Bursei de Valori, rezultatele financiare în creştere pentru unele companii şi încetinire ritmului de creştere a inflaţiei, au determinat ca indicele principal BET să spargă în premieră pragul de 15.000 de puncte şi să ajungă la un maxim istoric.

10. Număr record de investitori în fonduri mutuale

Industria locală a fondurilor mutuale a ajuns la un număr record de 575.000 de investitori la finele lunii noiembrie, cu circa 100.302 persoane mai mult faţă de începutul anului, ceea ce înseamnă că numărul participanţilor a crescut în medie cu aproximativ 10.000 în fiecare lună. Din punct de vedere procentual, creşterea din primele 10 luni este de 23%, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

 

 ​

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
investitori,
bursa,
europa,
hidroelectrica,
incepere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.