Cesal, producător de adezivi şi mortare, a cumpărat de la elveţienii de la Sika o fabrică în judeţul Cluj, iar acum investeşte 7 mil. euro pentru retehnologizare şi extindere
Producătorul de adezivi şi mortare Cesal, deţinut de grupul polonez Atlas, a cumpărat în 2023 o fabrică de mortare şi adezivi speciali pentru construcţii în Căpuşu Mare, judeţul Cluj, de la elveţienii de la Sika.
♦ Cesal avea deja o fabrică în Oradea, astfel că acum portofoliul său a ajuns la două unităţi de producţie.
Producătorul de adezivi şi mortare Cesal, deţinut de grupul polonez Atlas, a cumpărat în 2023 o fabrică de mortare şi adezivi speciali pentru construcţii în Căpuşu Mare, judeţul Cluj, de la elveţienii de la Sika.
„S-au achiziţionat doar activele, fabrica nu funcţiona de mai mult de un an, prin urmare nu s-au preluat nici angajaţi. Recrutările pentru fabrică le-a făcut Cesal. Suntem în proces de retehnologizare şi extindere a capacităţii fabricii, investiţie care ar trebui să fie finalizată în anul 2024. Valoarea totală a investiţiei se ridică la suma de 7 milioane de euro. Valoarea tranzacţiei nu dorim să o facem publică“, spune Laszlo Galik, CFO la Cesal.
Reprezentanţii Sika nu au răspuns solicitării ZF, pentru a oferi informaţii suplimentare cu privire la motivele pentru care au decis să vândă fabrica. Sika a mai rămas astfel în portofoliu, potrivit datelor ZF, cu 13 fabrici, unde produce aditivi, mortare, polistiren şi vopsele. Acoperirea Sika pe piaţa locală s-a extins în 2020, când a cumpărat compania locală AdePlast, cu cele 11 fabrici ale sale, în schimbul sumei de 126 mil.
euro. În trecut, Sika a mai cumpărat şi o fabrică de la Arcon în judeţul Covasna. În ceea ce priveşte Cesal, compania avea deja o fabrică în Oradea. Cesal a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de 15,6 milioane de euro, în creştere cu 32% faţă de anul precedent.
„A fost un an cu multe provocări, dar uşor diferite faţă de anii anteriori – scăderea cererii şi probleme cu forţa de muncă. Suntem destul de încrezători în robusteţea pieţei construcţiilor şi a economiei ţării în general“, spune Mihaela Ioana Masaric, director executiv de vânzări şi marketing la Cesal.
Compania a terminat anul trecut cu 84 de angajaţi, în creştere de la 69 în anul precedent, dificultăţile în recrutare fiind de asemenea prezente, dar nu neapărat mai acut decât în anii precedenţi.
„Ne dorim să terminăm investiţia începută, care ne va creşte capacitatea de producţie. În al doilea rând, dorim să ne creştem prezenţa atât în piaţa românească, cât şi în cea maghiară, unde suntem prezenţi de câţiva ani.“
Compania şi-a bugetat o creştere a cifrei de afaceri cu 20% în 2024 faţă de 2023 şi se aşteaptă la o „maturizare treptată“ a pieţei, atât din punctul de vedere al obiceiului de consum, cât şi în ceea ce priveşte businessul.
„Vedem o revigorare a pieţei din a doua jumătate a anului, în special datorită stabilizării preţurilor materialelor şi ale materiilor prime, descreşterii presiunii costurilor salariale, descreşterii nivelului dobânzii şi scăderii inflaţiei. În momentul de faţă, nu vedem factori internaţionali care ar putea perturba semnificativ piaţa pe care activăm“, spune Laszlo Galik.
Cesal a fost înfiinţată în anul 1998 în Oradea, ca urmare a procesului de privatizare. Compania a avut capital integral românesc – fiind deţinută de Ioana Gădălean, Domnica Roucaciu, Sanda Secară şi Vasile Fonoage – până în 2011, când grupul Atlas din Polonia a cumpărat pachetul majoritar. În prezent, Atlas este unicul proprietar al companiei, grupul având experienţă în industria chimică pentru construcţii din Europa Centrală şi de Est şi vânzându-şi produsele în peste 30 de ţări din toată lumea.
Cesal comercializează adezivi, mortare, chit de rosturi, şapă, tencuială, gleturi, hidroizolaţii, vopsele lavabile şi decorative, amorse şi grunduri, toate fiind fabricate în România şi în Polonia. Produsele se vând sub brandurile Atlas, Cesal şi Fox. Inflaţia, incertitudinea şi schimbările legislative au pus probleme anul trecut businessului Cesal, acestea fiind unele dintre cele mai dificile provocări din 2023.
„Inflaţia s-a tradus în creşterea preţurilor de achiziţie, respectiv a costurilor salariale. Nivelul de incertitudine şi reticenţa din piaţă au fost cauzate în special de fluctuaţia preţurilor materialelor de construcţii, costurile ridicate ale finanţării şi creşterea poverii fiscale de la sfârşitul anului. Cumulat, cele de mai sus au condus la o scădere a construcţiilor noi rezidenţiale şi o încetinire a creşterii. Schimbările legislative de la sfârşitul anului au avut impact direct asupra domeniului construcţiilor şi am menţiona şi unele greutăţi pentru implementarea cerinţelor legislative.“
Reprezentanţii Cesal spun că văd câteva probleme majore în industria construcţiilor, având legătură cu mediul politic. Printre ele, ar fi necesitatea îmbunătăţirii legislaţiei privind insolvenţele şi executările silite, în sensul că recuperarea creanţelor este dificilă în cadrul procedurii de insolvenţă.
„De asemenea, plăţile întârziate din partea statului cauzează blocaje pe tot lanţul de aprovizionare până la producător. Este o lipsă a predictabilităţii, în special în domeniul fiscalităţii, unde includem şi majorarea salariului minim. Aici am dori să menţionăm că, deşi nu suntem afectaţi direct, în mod indirect tot simţim efectul, prin creşterea preţurilor materiilor prime şi ale serviciilor.“
Sectorul materialelor de construcţii a ţinut în efervescenţă industria în general din punctul de vedere al tranzacţiilor în ultimii ani, de aici venind unele dintre cele mai importante mutări. Cele mai mari cincisprezece tranzacţii din domeniul producţiei de materiale de construcţii au adus proprietari noi pentru tot atâtea businessuri, unele dintre ele fiind preluate de la acţionari români şi integrate în grupuri multinaţionale, arată o analiză din anuarul ZF Top tranzacţii, care va apărea pe piaţă în perioada următoare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro