Cine a furat banii românilor pentru pensii? Adevărul din spatele unui jaf fără precedent

Autor: Tibi Oprea Postat la 14 iulie 2022 481 afişări

Cine a furat banii românilor pentru pensii? Adevărul din spatele unui jaf fără precedent

Autoritatea de Supraveghere Fi­nan­ciară (ASF) susţine pentru Ziarul Financiar că cele 23,5 mil. lei care au făcut obiec­tul unei fraude fără precedent în industria fondurilor de pensii private din România, în care vizaţi ar fi fostul CEO al BRD Pensii Private, Alina Cecilia Andreescu şi apropiaţi ai acesteia, au dispărut din fondurile pro­prii ale administratorului, şi nu din con­tribuţiile participanţilor la fondurile de pensii.

♦ Deloitte este auditor pentru fondul Pilon II, iar EY este auditor pentru fondul de pensii facultative ♦ Cel mai recent raport anual al BRD Pensii, cel pe 2020, este semnat de EY ♦ Situaţiile financiare aferente anului 2021 încă nu au fost publicate de societatea de administrare.

Autoritatea de Supraveghere Fi­nan­ciară (ASF) susţine pentru Ziarul Financiar că cele 23,5 mil. lei care au făcut obiec­tul unei fraude fără precedent în industria fondurilor de pensii private din România, în care vizaţi ar fi fostul CEO al BRD Pensii Private, Alina Cecilia Andreescu şi apropiaţi ai acesteia, au dispărut din fondurile pro­prii ale administratorului, şi nu din con­tribuţiile participanţilor la fondurile de pensii.

„Este vorba despre fondurile proprii ale administratorului, de banii din contabilitatea proprie, şi nu de banii care însumează contribuţiile participanţilor la fondurile de pensii. Este important de reţinut faptul că interesele participanţilor şi activele fondurilor, care sunt separate de activele administratorului, nu au fost afectate, nefiind niciun motiv de îngrijorare pentru participanţii la fondurile de pensii private administrate de BRD SAFPP SA, respectiv Fondul de Pensii Administrat Privat BRD şi Fondul de Pensii Facultative BRD Medio“, spune Autoritatea. Totodată, ASF a transmis către ZF că în luna aprilie se afla în control permanent la BRD Pensii Private, în timpul căruia a sesizat neregulile şi a cerut verificări ale documentelor contabile. În data de 13 mai 2022, la câteva zile după deciziile votate de Consiliul Autorităţii şi transmise părţilor implicate, ASF a publicat şi un comunicat de presă prin care a anunţat neregulile.

Pe de altă parte, comunicatul Poliţiei Capitalei lansat la finele lunii iunie 2022 susţine foarte clar: „s-a reţinut că în perioada 2019-2022, două persoane angajate în cadrul băncii, cu sprijinul unor apropiaţi şi a şapte persoane juridice, şi-ar fi însuşit şi folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei din conturile fondului privat de pensii. Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiţilor şi ale celorlalte persoane fizice, cât şi prin transfer către con­turile unor persoane juridice, sub forma unor plăţi pentru achiziţii bunuri ori servicii fictive“.

Pe 30 iunie 2022, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 1, cu sprijinul Direcţiei de Investigare a Crimi­nalităţii Economice din Poliţia Română, sub supravegherea Parchetului Tribunalului Bucureşti, au pus în aplicare 48 de mandate de percheziţie domiciliară, 80 de mandate de adu­cere şi 32 de ordonanţe de ridicare înscrisuri la adrese din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea şi Gorj în dosarul care vizează infracţiunea de delapidare.

Conform Poliţiei, în luna mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unităţi bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operaţiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantumul menţionat. În urma probatoriului administrat a reieşit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor de delapidare (726 de acte materiale), complicitate la delapi­dare, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, fapte ce au fost reţinute în sarcina a 15 persoane fizice, dintre care doi angajaţi din cadrul unei unităţii bancare şi şapte persoane juridice.

BRD Pensii Private a transmis ulterior o replică în care a precizat că deţinerile participanţilor la fondurile de pensii Pilon 2 şi 3, administrate de SAFPP, precum şi activele aces­tora, care sunt păstrate la o bancă depozitară şi sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost şi nu sunt afectate în niciun fel de această situaţie.

De asemenea, administratorul a comunicat că acţionarii BRD SAFPP au acoperit suma care face obiectul investigaţiilor în curs, fără a menţiona data acoperirii, iar activitatea SAFPP se desfăşoară în mod normal. ASF spune că acţionarii societăţii au subscris şi vărsat suma de 20 de milioane de lei reprezentând majorarea capitalului social al BRD SAFPP SA.

Tot atunci SAFPP a transmis că a luat imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv formularea unei plângeri penale şi înlăturarea din funcţie a directorului general, şi că toate autorităţile competente, precum şi acţionarii şi auditorii statutari, au fost sesizaţi în mod corespunzător.

ZF a întrebat ASF dacă Deloitte, care este auditor pentru fondul Pilon II şi EY, care este auditor pentru fondul de pensii facultative, au sesizat nereguli cu privire evidenţele şi situaţiile contabile ale administratorului.

„Rapoartele auditorului financiar al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., transmise până la data prezentei către A.S.F., nu conţin menţiuni cu privire la aspecte de nerespectare a cadrului legal aplicabil“, este răspunsul ASF.

şi în sarcina membrilor Consiliului de Administraţie al societăţii de administrare s-au reţinut fapte contravenţionale, din care rezultă că aceştia nu au asigurat un management prudent şi corect al administratorului BRD SAFPP, fapt ce a afectat patrimoniul administratorului.

În prezent, ancheta desfăşurată de Parchet este în curs, urmând a se stabili cauzele, împrejurările si valoarea prejudiciului precum şi persoanele care se fac vinovate de acestea, mai spune ASF.

Mai jos puteţi citi comunicatele integrale ale Poliţiei şi BRD Pensii, respectiv răspunsurile ASF la întrebările ZF:

_________________________________

Comunicatul integral al Poliţiei Capitalei:

Astăzi, 30 iunie 2022, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 1, cu sprijinul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pune în aplicare 48 de mandate de percheziţie domiciliară, 80 de mandate de aducere şi 32 de ordonanţe de ridicare înscrisuri la adrese din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea şi Gorj, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunii de delapidare.

În fapt, la începutul lunii mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unităţi bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operaţiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei.

În urma probatoriului administrat a reieşit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor de delapidare (726 acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, fapte ce au fost reţinute în sarcina a 15 persoane fizice, dintre care doi angajaţi din cadrul unei unităţii bancare şi mai multe persoane juridice.

Astfel, s-a reţinut că în perioada 2019-2022 două persoane angajate în cadrul băncii, cu sprijinul unor apropiaţi şi a 7 persoane juridice, şi-ar fi însuşit şi folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii.

Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiţilor şi ale celorlalte persoane fizice, cât şi prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăţi pentru achiziţii bunuri ori servicii fictive.

Acţiunea beneficiază de sprijinul mai multor subunităţii de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului, precum şi din partea inspectoratelor de poliţie ale judeţelor Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea, Argeş şi Gorj.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

_________________________________

Reacţia BRD SAFPP:

Aşa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP). SAFPP a luat imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv formularea unei plângeri penale şi înlăturarea din funcţie a directorului general. Toate autorităţile competente, precum şi acţionarii şi auditorii statutari, au fost sesizate în mod corespunzător.

Acţionarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigaţiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfăşoară în mod normal.

Precizăm că deţinerile participanţilor la fondurile de pensii Pilon 2 şi 3, administrate de SAFPP, precum şi activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară şi sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost şi nu sunt afectate în niciun fel de această situaţie.

Menţionăm, de asemenea, că SAFPP şi BRD Groupe Société Générale sunt două entităţi juridice diferite şi niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în această situaţie.

_________________________________

Răspunsurile ASF la întrebările ZF:

1. Când şi în ce context aţi sesizat primele nereguli la BRD Pensii? Cine a sesizat neregula?

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a efectuat un control permanent la societatea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., în urma căruia A.S.F. a constatat că directorul general şi membrii Consiliului de Administraţie al societăţii au încălcat regulile de guvernanţă corporativă şi cele privind evidenţa situaţiilor contabile ale administratorului.

În sarcina directorului general s-au reţinut fapte contravenţionale privind efectuarea unor înregistrări în contabilitate, care nu au avut la bază documente justificative, nu au raţionament economic, contravin funcţionalităţii conturilor şi care nu reflectă situaţia reală a patrimoniului administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.

În sarcina membrilor Consiliului de Administraţie al societăţii s-au reţinut fapte contravenţionale, din care rezultă că aceştia nu au asigurat un management prudent şi corect al administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., fapt ce a afectat patrimoniul administratorului.

În conformitate cu atribuţiile legale pe care le are, ASF a intervenit prompt, pe lângă sancţionarea drastică a conducătorilor BRD SAFPP SA a înaintat o sesizare către organele competente cu analizarea şi cercetarea unei astfel de situaţii, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

2. Cei doi auditori ai societăţii de administrare, EY şi Deloitte, v-au sesizat cu privire la vreo fraudă până să constate ASF?

Rapoartele auditorului financiar al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., transmise până la data prezentei către A.S.F., nu conţin menţiuni cu privire la aspecte de nerespectare a cadrului legal aplicabil.

3. Vă rugăm să ne explicaţi în ce a constat frauda. Când a început şi cum a fost executată, din datele pe care le aveţi în acest moment?

A.S.F. a sesizat abaterile grave de la regulile de guvernanţă corporativă şi de la cele privind evidenţele şi situaţiile contabile ale administratorului.

În prezent, ancheta desfăşurată de Parchet este în curs, urmând a se stabili cauzele, împrejurările si valoarea prejudiciului precum şi persoanele care se fac vinovate de acestea.

4. BRD afirmă că banii ar fi dispărut doar din compania BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA, însă cifra de afaceri (pe 2020) se ridică la 18 mil. lei, în timp ce capitalurile proprii sunt de 19 mil. lei.

5. De unde au dispărut banii, din contul companiei sau din contribuţiile efective ale participanţilor?

A.S.F. a intervenit prompt cu sancţionarea drastică a conducătorilor acestui administrator de pensii private pentru fapte care au afectat banii proprii ai administratorului, respectiv banii proveniţi din comisioanele percepute de BRD SAFPP SA pentru administrarea celor două fonduri de pensii private. Sancţiunile aplicate în data de 11.05.2022 nu au vizat activitatea desfăşurată de societatea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. în legătură cu administrarea fondurilor de pensii private. Este vorba despre fondurile proprii ale administratorului, de banii din contabilitatea proprie, şi nu de banii care însumează contribuţiile participanţilor la fondurile de pensii.

Este important de reţinut faptul că interesele participanţilor şi activele fondurilor, care sunt separate de activele administratorului, nu au fost afectate, nefiind niciun motiv de îngrijorare pentru participanţii la fondurile de pensii private administrate de BRD SAFPP SA, respectiv Fondul de Pensii Administrat Privat BRD şi Fondul de Pensii Facultative BRD Medio.

6. BRD afirmă că sumele sustrase au fost acoperite. V-a anunţat când a fost acoperită suma respectivă de către acţionari?

A.S.F. a adoptat toate măsurile în vederea asigurării faptului că acţionarii BRD SAFPP SA au întreprins şi întreprind în continuare toate demersurile pentru a se restabili situaţia financiară a societăţii. În acest sens, acţionarii societăţii au subscris şi vărsat suma de 20 milioane de lei reprezentând majorarea capitalului social al BRD SAFPP SA.

7. De unde ştiţi că frauda este de 23 mil. lei şi nu mai mare?

Organele de cercetare penală sunt instituţiile abilitate care pot să se pronunţe cu privire la  cauzele, împrejurările şi valoarea prejudiciilor.

8. În ce situaţii sunt celelalte fonduri de pensii?

Fondurile de pensii private îşi desfăşoară activitatea cu respectarea cadrului legal în vigoare şi toate activele fondurilor de pensii sunt în deplină siguranţă. Nu este niciun motiv de îngrijorare pentru participanţii la fondurile de pensii private, activele fondurilor de pensii private fiind în totalitate separate de activele societăţilor de administrare a acestora.

Toate activităţile societăţilor de administrare sunt separate de cele ale fondurilor de pensii, atât din punct de vedere contabil cât şi operaţional, fără posibilitatea transferului între fondurile de pensii sau între fondurile de pensii şi administrator. În baza legislaţiei incidente Administratorii fondurilor de pensii private au obligaţia de a raporta lunar la ASF toate datele cu privire la plăţile şi încasările efectuate din/în conturile fondurilor de pensii, precum şi înregistrările contabile aferente, informaţii care sunt verificate şi monitorizate. 

Totodată, o măsură suplimentară de siguranţă pentru întregul sistem de pensii private o constituie existenţa unei societăţi bancare cu rolul de Depozitar, entitate autorizată şi reglementată  de către BNR şi ASF, care are obligaţia de a înregistra, verifica şi monitoriza toate activele deţinute de fondul de pensii private pentru care desfăşoară activitatea de depozitare. În cazul nerespectării cadrului legal incident, Depozitarul are obligaţia de a informa ASF cu privire la eventualele încălcări ale prevederilor legale.

9. Are legătură decizia recentă a ASF de a interzice fondurilor de pensii private să investească în private equity cu frauda de la BRD Pensii? Care a fost motivaţia acestei decizii?

Decizia A.S.F. cu privire la investiţiile private de capital ale fondurilor de pensii din Pilonul 2 vizează, cu precădere, protejarea intereselor participanţilor şi beneficiarilor acestora, având în vedere situaţia economică pe care o traversăm, precum şi situaţia economică prognozată pentru perioada următoare.

10. La ce soluţii vă gândiţi pentru limitarea riscului de a fi repetate situaţii precum cea de la BRD Pensii?

În scopul asigurării încrederii participanţilor şi beneficiarilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară a acţionat întotdeauna preventiv, tocmai pentru protejarea intereselor lor. Având în vedere contextul macroeconomic actual, ASF desfăşoară o activitate de supraveghere şi de control amănunţită, mult mai intensificată.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pensii,
fonduri,
brd,
administrator

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.