Cine este cuplul din spatele gigantului german BioNTech, care a dezvoltat împreună cu americanii de la Pfizer un vaccin anit-COVID. Valoarea companiei a urcat de la 4 mld. dolari la $25 de mld.

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 10 noiembrie 2020 126 afişări

Cine este cuplul din spatele gigantului german BioNTech, care a dezvoltat împreună cu americanii de la Pfizer un vaccin anit-COVID. Valoarea companiei a urcat de la 4 mld. dolari la $25 de mld.

Ultimele rezultate ale vaccinului dezvoltat de BioNTech şi firma americană Pfizer reprezintă un succes nebănuit pentru cuplul din spatele firmei germane de biotehnologie, scrie Reuters.

Pfizer a declarat luni că vaccinul oferă o eficienţă de 90% în rândul persoanelor care nu au fost infectate până acum cu virusul SARS-CoV-2, companiile caracterizând anunţul drept „o zi grozavă pentru ştiinţă şi umanitate”.

Ugur Şahin, directorul general din cadrul BioNTech în vârstă de 55 de ani, este fiul unui emigrant turc care a lucrat în cadrul fabricii Ford din Köln, devenind în ultimii ani unul dintre cei mai bogaţii 100 de oameni din Germania, împreună cu soţia sa – Oezlem Tuereci.

Valoarea de piaţă a BioNTech, companie fondată de cei doi în 2008, a crescut de la 4,6 miliarde de dolari anul trecut la 25 de miliarde în prezent, firma urmând să joace un rol extrem de important în combaterea coronavirusului.

Şahin a lucrat în cadrul mai multor spitale din Köln şi Homburg, unde avea să o întâlnească pe Tuereci în primii ani ai carierei sale academice. Tuereci, fiica unui doctor turc care a emigrat în Germania, a declarat că până şi în ziua nunţii şi-au făcut timp pentru a-şi continua munca din laborator.

Viaţa de antreprenori a început în 2001 când au lansat Ganymed Pharmaceuticals, firmă creată pentru a dezvolta anticorpi de combatere a cancerului. Ulterior, rundele de finanţare au venit din partea firmei MIG AG şi omului de afaceri Andreas Struengmann, care le-a vândut divizia de medicamente Hexal către gigantul elveţian Novartis în 2006.

Doi ani mai târziu, cuplul fonda deja BioNTech, companie care a angajat în ianuarie 2020 peste 500 de oameni în ideea de a lucra asupra unui vaccin de combatere a virusului SARS-CoV-2, încheind parteneriate cu Pfizer şi grupul farmaceutic chinez Fosun în luna martie.

Acţiunile BioNTech au crescut astăzi cu 13,91%, în timp ce capitalizarea bursieră a ajuns la 25,07 de miliarde de dolari.

Şahin a declarat pentru Reuters că vaccinul oferă o „rată extraordinară de succes” şi, în ciuda faptului că „nu este o declaraţie uşoară din punct de vedere ştiinţific, vaccinul reprezenta încă de la început o posibilitate”.

Ştirea vine pe măsură ce companiile farmaceutice şi centrele de cercetare se întrec să creeze un vaccin sigur şi eficient în ideea de a combate pandemia de coronavirus, care a curmat până acum 1,25 de milioane de vieţi la nivel mondial.

Oamenii de ştiinţă speră să dezvolte un vaccin eficient în proporţie de 75%, în timp ce principalul epidemiolog al Casei Albe, Dr. Anthony Fauci, a declarat că ar accepta şi un vaccin cu o eficacitate de circa 50-60%.

Rezultatele se bazează pe o analiză în care au fost conformaţi cu coronavirus 94 de persoane dintr-un total de 43.538 de participanţi. Pfizer şi gigantul german BioNTech au declarat că rata de eficienţă depăşeşte pragul de 90% la şapte zile după administrarea celei de-a doua doze, ceea ce înseamnă că nivelul de protecţie este atins la 28 de zile de la prima vaccinare.

Rezultatele nu sunt finale, dar – cel mai probabil – companiile vor depune o cerere de autorizare către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) în a treia săptămână a lunii noiembrie. Potrivit ultimelor estimări, Pfizer şi BioNTech vor produce 50 de milioane de doze în 2020 şi până la 1,3 miliarde de doze în 2021, însă companiile se vor confrunta cu o serie de probleme logistice, având în vedere distanţele şi condiţiile de transport.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vaccin,
pfizer,
biontech,
germania,
stiinta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.