Cine este oligarhul preferat al lui Putin. Are acţiuni la Facebook şi cel mai mare vas de agrement din lume, pe care l-a cumpărat cu 600 de milioane de dolari
...Iahturile negre morţii-şi debarcară;
Pe când cele albe
Şi cu cele roşii
Ancorele grele greu le ridicară
Şi din port plecară
Dimineaţa-n clipa când cântau cocoşii.
Încotro?
Spre care ţărmuri depărtate?
Încotro?
Spre care zări însângerate?...
Încotro?
Spre care lupte-apropiate?...
(Ion Minulescu, Romanţa iahturilor, Flacăra 1912)
Iahturile au fost dintotdeauna un simbol al luxului, o cale de etalare a bogăţiei şi puterii.
Poate şi a nepăsării. Lumea capitalistă abundă de ele. Dar pe lume există şi superoligarhii ruşi şi megaiahturile lor. Sau acum, mai degrabă, arce private ale opulenţei care fug acum de mânia Occidentului faţă de apropiaţii lui Putin. Un top precis ale celor mai scumpe iahturi este greu de găsit şi greu de făcut. Însă în cele mai multe încercări oligarhii ruşi sunt prezenţi cu cele mai scumpe. Prieteni sau nu cu Putin, aceştia sunt prigoniţi patrimonial în Occident de când Rusia a pornit război de de ocupaţie şi denazificare contra Ucrainei. Iahturile lor au devenit un simbol al luptei SUA, UE şi aliaţilor cu pretenţiile de expansiune teritorială ale Kremlinului.
Era în 2015, la un an după ce Rusia şi-a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi şi-a instalat trupele separatiste în două judeţe din estul acestei ţări. Occidentul a reacţionat cu sancţiuni financiare. Preţul petrolului era în scădere, iar economia rusească se îndrepta spre o criză financiară şi recesiune severă. Atunci miliardarul rus Andrei Igorevici Melnicenko, fondatorul producătorului de îngrăşăminte chimice EuroChem – deci un oligarh –, şi-a prezentat noua achiziţie, un iaht de 600 de milioane de dolari şi de aproape 90 de metri înălţime împopoţonat cu o cameră de observare submarină. O operă de artă cu o lungime de peste 140 de metri. Cel mai mare iaht cu pânze din lume, din clasa „Sailing Yacht A”. Vasul a fost construit la un şantier naval din Germania şi a reprezentat un “upgrade” de la un iaht de „doar” 250 de milioane de dolari. Ultima locaţie cunoscută – Trieste, Italia. Dar oriunde în lumea occidentală s-ar afla iahturile superbogaţilor Rusiei, acestea nu sunt în siguranţă. În prima săptămână de la invadarea Ucrainei, poliţia italiană a confiscat vile şi iahturi de 143 de milioane de euro de la cinci oligarhi ruşi puşi de aliaţi pe lista sancţiunilor, scrie Reuters.
În Toscana, o regiune pitorească italiană, autorităţile au pus sechestru pe două iahturi. Cel mai preţios, „Lady M“, cu un preţ de 65 de milioane de euro, aparţine celui mai bogat om din Rusia, Alexei Mordaşov. Celălalt vas, Lena, costă 50 de milioane de euro şi îi aparţine lui Ghennadi Timşenko, considerat unul dintre cei mai apropiaţi asociaţi ai lui Putin. Autorităţile fraceze au blocat iahtul „Amore Vero” cu care se lăuda oligarhul Igor Secin, nimeni altul decât şeful Rosneft, una din companiile prin care Kremlinul face rost de bani prin vânzarea de petrol şi de gaze naturale. Agenţii vamali francezi au intervenit când au observat că vasul, lung de 88 de metri şi al cărui nume în traducere înseamană „Dragoste adevărată”, se pregătea grăbit de plecare, sub acoperirea nopţii. În portul francez ajunsese pentru reparaţii. Secin este de anul acesta pe lista personajelor sancţionate în contextual invaziei ruse din Ucraina, iar Rosneft este acolo încă din 2014.
Există iahturi şi există superiahturi, aşa cum există pătura oligarhilor şi elita oligarhilor. Un superiaht a cărui poveste face vâlvă zilele acestea este Dilbar, de aproape 160 de metri, aflat în proprietatea lui Alişer Usmanov. Dilbar fost până nu demult cel mai mare vas privat de agrement din lume.
Există iahturi şi există superiahturi, aşa cum există pătura oligarhilor şi elita oligarhilor. Un superiaht a cărui poveste face vâlvă zilele acestea este Dilbar, de aproape 160 de metri, aflat în proprietatea lui Alişer Usmanov. Dilbar fost până nu demult cel mai mare vas privat de agrement din lume. Usmanov , magnat al oţelului, prin Metalloinvest, şi investitor la Facebook când aceasta era o companie tânără, a fost cel mai bogat om din Rusia până în 2015. Este considerat oligarhul preferat al lui Putin şi deţine pachetul majoritar de acţiuni la MegFon, al doilea cel mai mare operator de telefonie din Rusia. Usmanov a investit în Facebook când reţeaua de socializare, devenită cea mai mare din lume, avea probleme în a accesa finanţare din cauza crizei financiare globale.
La un moment dat ajunsese să deţină 10% din firmă mulţumită unor injecţii de capital de aproape un miliard de dolari. Un efort mic dacă este comparat cu valoarea pe care a avut-o Dilbar în momentul cumpărării şi banii cheltuiţi apoi de oligarh pentru schimbări aduse iahtului. Şi Usmanov a fost pus pe lista sancţiunilor aplicate Rusiei după invadarea Ucrainei, iar în presă au apărut ştiri cum că megaiahtul acestuia a fost confiscat în Germania.
Autorităţile germane au negat acest lucru. În afară de Dilbar, Usmanov mai are şi alte iahturi mai mici şi un Airbus A340 de 200 de milioane de dolari. Megaoligarhul a cumpărat megaiahtul în 2016 pentru 600-650 de milioane de dolari. Suma exactă nu este cunoscută. Usmanov se pare că n-a fost mulţumit de achiziţie şi a trimis vaporul în şantier pentru modificări, care ar costa încă 200 de milioane de dolari. În ultima configuraţie cunoscută, iahtul avea două heliporturi şi putea găzdui peste 130 de oameni.
Avea şi o piscină de 25 de metri cu o suprafaţă suficient de mare pentru primi un iaht mai mic. Dilbar a fost trimisă pentru modificări la şantierul naval din Hamburg, iar autorităţile de acolo au explicat că nu au confiscat vasul pentru că nu au reuşit să stabilească cine este proprietarul. Dilbar este numele mamei lui Usmanov. Iahtul poartă steagul Insulelor Caiman şi este înregistrat pe numele unei companii fantomă din Malta. Când lista cu sancţionaţi a fost făcută publică, mai multe iahturi deţinute de oligarhi ruşi erau andocate într-un port din Barcelona, inclusiv Solaris, asociat cu numele Roman Abramovici, miliardarul care a anunţat că va vinde clubul de fotbal Chelsea şi că va dona veniturile unei fundaţii pentru persoanele afectate de invazia Ucrainei. Abramovici nu a fost sancţionat. Galactica Super Nova, deţinută de Vagit Alekperov, directorul companiei petroliere ruse LUKOIL, a părăsit Barcelona şi a traversat Marea Mediterană spre Tivat, Muntenegru, înainte de a naviga spre sud, în Marea Adriatică. Deşi Alekperov nu a fost sancţionat, el este preşedintele unei companii care a fost lovită de sancţiunile americane în trecut. Alte iahturi cu conexiuni cu Rusia se află în Caraibe, inclusiv Eclipse, un alt vas deţinut de Abramovici. Eclipse este printre cele mai mari din lume şi include o piscină care poate fi transformată într-un ring de dans. În Caraibe s-ar afla Anna, care ar fi deţinută de oligarhul Dmitri Ribolovlev.
Acesta a cumpărat mai demult un conac din Florida de la fostul preşedinte american Donald Trump. Ribolovlev nu a fost sancţionat. Mai multe iahturi legate de oligarhii ruşi au sosit în ultimele săptămâni în Maldive, o ţară-arhipelag din Oceanul Indian. Printre acestea se numără Clio, care ar fi deţinută de oligarhul Oleg Deripaska. Vasul a părăsit Sri Lanka la începutul lunii februarie şi de atunci navighează între diferiţi atoli din Maldive, potrivit MarineTraffic. Deripaska a fost sancţionat de SUA în 2018. Entuziaştii iahturilor au observat în ultimele săptămâni un exod al vaselor de lux deţinute de ruşi spre locaţii exotice sigure şi cu legislaţii permisive. La începutul invaziei ruse, cele mai mari patru iahturi de lux din Maldive erau deţinute de ruşi, potrivit unei analize realizate de Bloomberg News. Cel mai mare, Ocean Victory, de 140 de metri, aparţine magnatului oţelului Victor Raşnikov, în timp ce un altul, Clio, este cel al lui Deripaska. Nord, al lui Alexei Mordaşov, un alt miliardar al oţelului, se află în Seychelles după ce a plecat din Maldive. Sea Rhapsody al bancherului rus Andrei Kostin se îndrepta către lanţul de insule după ce a părăsit Turcia pe 18 februarie. Se estimează că 7-10% din flota globală de superiahturi este deţinută de ruşi. Iahtul cu cea mai controversată poveste rusească are pavilion rusesc şi se numeşte Graceful. Specialişti şi jurnalişti speculează că nava îi aparţine lui Putin însuşi, deşi nu există dovezi concrete că aşa ar fi. Graceful a plecat din Hamburg la începutul lunii februarie – cu aproximativ două săptămâni înainte de invadarea Ucrainei – şi a pornit în viteză spre Kaliningrad, Rusia, arată datele MarineTraffic. Nu au fost înregistrate alte date despre locaţie de când a sosit în oraşul rusesc pe 9 februarie. Romanţa oligarhilor ruşi cu iahturile scumpe a început în deceniul tumultuos de după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, când industriile de stat centrate în jurul petrolului şi metalelor au fost vândute la preţuri mici, de cele mai multe ori oamenilor de afaceri şi bancherilor ruşi cu conexiuni politice care au acordat noului stat rus împrumuturi la schimb pe acţiuni, scrie Fortune.
Noii bogaţi ai Rusiei au început să cumpere iahturi de lux după modelul celor deţinute de miliardarii, şefii de stat, prinţii şi regii din Occident. Iahtul a devenit un simbol al statutului pe scenele de putere de la Moscova şi la Sankt Petersburg, iar în marea Rusie dimensiunea contează. „Niciun oligarh rus care se respectă nu ar sta fără un superiaht”, a spus William Browder, un finanţator născut în Statele Unite care a lucrat ani de zile la Moscova înainte de a deveni unul dintre cei mai gălăgioşi critici străini ai regimului lui Putin. „Iahtul este parte din ritul de trecere pentru a deveni oligarh. Este o condiţie prealabilă.” Pe măsură ce averile au crescut, s-a conturat o cursă a înarmării printre oligarhi, cei mai bogaţi dintre ei acumulând flote personale de vapoare din ce în ce mai luxoase şi impunătoare. De exemplu, se crede că Roman Abramovici a cumpărat sau a comandat cel puţin şapte dintre cele mai mari iahturi din lume, dintre care unele le-a vândut altor oligarhi. Samsar de iahturi de lux? În 2010, Abramovici a lansat la apă Eclipse, sub pavilion Bermude. Cu o lungime de 163 de metri, la acea vreme era cel mai lung superiaht din lume. Caracteristicile includ un şemineu cu lemne şi celebra piscină care se transformă într-un ring de dans. Eclipse se mândreşte şi cu propriul hangar pentru elicoptere şi cu o cameră submarină în care se pare că este parcat un minisubmarin. Dennis Cauiser, un specialist în superiahturi la VesselsFinder, a spus că vapoarele oligarhilor includ adesea măsuri secrete de securitate demne de răufăcătorii din filmele cu James Bond: trape de evacuare subacvatice, ferestre antiglonţ şi camere blindate pentru caz de atac sau dezastru. „Eclipse este echipat cu un întreg arsenal special, inclusiv lansatoare de rachete şi sisteme de autoapărare la bord”, a spus Cauiser.
„Are şi o zonă secretă de evacuare a submarinelor.” Eclipse a fost eclipsat de Azzam, care ar fi deţinută de emirul din Abu Dhabi. Nava şi-a revendicat titlul de cel mai lung iaht când a fost lansată în 2013. La trei ani după aceea, Usmanov a lansat Dilbar, pe atunci cel mai mare iaht din lume ca volum de apă dislocuit. Abramovici, a cărui avere este estimată la 12,4 miliarde de dolari, a ripostat lansând anul trecut Solaris. Deşi nu este la fel de lungă ca Eclipse sau la fel de mare ca Dilbar, ambarcaţiunea de 600 de milioane de dolari sub pavilionul Bermudelor este posibil să fie mai luxoasă. Cu o înălţime de opt etaje, Solaris are o palisadă elegantă de punţi late acoperite cu lemn de tec, potrivite pentru a găzdui o hoardă întreagă de petrecăreţi de prin păturile de sus. Pentru ca cineva să-şi poată face o idee ce înseamnă luxul de mai sus în Rusia, trebuie spus că PIB-ul celei mai sărace regiuni din Federaţia Rusă este de nici 900 de milioane de dolari. Adică ceva mai mare decât valoarea pe care o va avea Dilbar după îmbunătăţirile comandate de Usmanov. Regiunea cu pricina este Inguşeţia.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro