Cine este tânăra care ar putea să preia puterea în Coreea de Nord şi cine a pregătit-o în secret încă din adolescenţă
Kim Yo Jong, 32 ani, a ajuns în centrul atenţiei la nivel global după ce fratele ei, Kim Jong Un, a lipsit de la cea mai importantă importantă sărbătoare naţională din Coreea de Nord, ceea ce a stârnit un val de speculaţii în legătură cu starea de sănătate a liderului suprem de la Phenian.
Moon Chung-in, un consilier al preşedintelui din Coreea de Sud, a declarat duminică pentru Fox News că liderul din Coreea de Nord ar fi „viu şi nevătămat”, în ciuda relatărilor din presa internaţională conform cărora acesta ar fi bolnav sau chiar în stare critică.
Cu toate acestea, FT atrage atenţia asupra luptelor pentru putere care ar putea exista în interiorul Coreei de Nord, un stat cu ambiţii militare şi armament nuclear, care a fost în centrul discuţiilor internaţionale în ultimii ani.
„Miza este enormă dacă ţinem cont de arsenalul extins al Coreei de Nord, de infrastructura militară, de dimensiunea armatei, cât şi de aparatul de control social şi aplecarea înspre violenţă faţă de populaţie”, a spus Jenny Town, director-adjunct al 38 North, un think-tank din Washington specializat pe Coreea de Nord, într-o declaraţie citată de publicaţia americană.
Pregătită încă din adolescenţă
Kim Yo Jong a fost favorita tatălui lor, răposatul lider nord-coreean Kim Jong Il.
Acesta îi admira inteligenţa şi a pregătit-o încă din adolescenţă pentru intrarea în cercurile puterii.
Ea a fost pregătită de maestrul propagandei din regimul de la Phenian, Kim Ki Nam, conform informaţiilor lui Michael Madden, expert american în probleme legate de Coreea de Nord.
„Este vorba despre o fată cu pregătire superioară în politica nord-coreeană. Nu are cine să vină la putere în locul ei”, a explicat Madden pentru FT, atrăgând atenţia asupra întâlnirilor importante în care ea reprezenta interesele Phenian-ului, inclusiv o întâlnire cu Xi Jinping, în care l-a impresionat pe preşedintele Chinei
Kim Yo Jong a devenit cunoscută în 2018 când a fost trimisă la Jocurile Olimpice de la Seoul, devenind astfel primul membru al dinastiei Kim care a vizitat Coreea de Sud după război.
Se crede că departe de lumina reflectoarelor ea are un rol din ce în ce mai important în partid, continuând în acelaşi timp să îşi susţină fratele, inclusiv în subiecte sensibile precum relaţia acestuia cu preşedintele american Donald Trump.
Structurile de propagandă ale regimului au început să îi contureze din ce în ce mai mult imaginea şi legătura de sânge dintre ea şi Kim Il Sung, liderul revoluţionar al ţării şi cea mai iubită figură din istoria Coreei de Nord, conform analiştilor.
Bruce Klinger, un fost analist al CIA, a atras atenţia că ea a câştigat din ce în ce mai multă autoritate în ultimii ani, în ciuda ideii vast acceptate în patriarhatul culturii confuciene potrivit căreia o femeie nu ar putea conduce Coreea de Nord.
Cum ar putea să preia puterea
O persoană apropiată de oficialii nord-coreeni şi cei chinezi a declarat sub protecţia anonimatului pentru FT că este puţin probabil ca sora lui Kim Jong Un să conducă singură ţara şi că probabil ea ar face parte dintr-un grup ce ar prelua puterea la moarte fratelui ei.
Când Kim Jong Un a preluat puterea în 2011, cei care urmăreau Coreea de Nord se aşteptau la o prăbuşire a regimului de până atunci, crezând că el nu are destulă putere politică şi legitimitate. Aceleaşi temeri există şi în cazul sorei lui.
„Este singura persoană care are o şansă de a prelua funcţia supremă, dar asta ar fi permis doar dacă le oferă celorlalţi impresia de conducere colectivă”,, a declarat sursa citată.
Kim Yo Jong ar putea deveni principalul lider al ţării, însă cel mai probabil partidul va încerca să proiecteze o imagine de putere colectivă, aşa cum se întâmpla în China, înainte de preluarea puterii de către Xi Jinping.
În astfel de circumstanţe, analiştii consideră că un anume Choe Ryong Hae, o cunoscută figură politică în Coreea de Nord şi aliat al lui Kim Jong Il, şi-ar putea asuma de asemenea un rol în conducere alături de Kim Yo Jong.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro