Cine şi ce a impresionat la MWC Barcelona

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 11 martie 2019 130 afişări

Ca în fiecare an, finalul iernii a adus cel mai important eveniment de telecomunicaţii al anului, Mobile World Congress, desfăşurat la Barcelona. Discuţiile s-au ţinut în jurul telefoanelor pliabile şi aL tehnologiei 5G; ce produse au ieşit însă în evidenţă?

MWC este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate telefoanelor mobile şi tehnologiei telecom, la care participă sute de mii de vizitatori de pe toate continentele. Cel mai mare show de telecomunicaţii din lume are o tradiţie de 30 de ani, marcând astfel rolul Europei în industria mobilă. Ediţia din 2019 a avut loc în perioada 25-28 februarie.
Evenimentul este organizat de GSMA, organizaţia care reprezintă interesele operatorilor de telefonie mobilă la nivel mondial. Asociaţia are în rândul membrilor săi peste 750 de furnizori şi aproape 400 de companii din ecosistemele mobile, inclusiv producători de telefoane şi dispozitive, companii de software, furnizori de echipamente şi de internet. GSMA organizează, de asemenea, cele mai importante evenimente MWC desfăşurate anual în Barcelona, Los Angeles şi Shanghai, precum şi seria de conferinţe regionale Mobile 360. La ediţia din acest an, atenţia a fost îndreptată către telefoanele pliabile şi tehnologia 5G, lăsând cumva pe plan secund inovaţiile în materie de procesoare, camere sau realitate augmentată. Fiind binecunoscut faptul că Apple nu participă la MWC, vedetele au fost Samsung şi Huawei. Dacă cei dintâi au ales să prezinte întreaga gamă de produse din seria Galaxy S, Huawei a preferat să păstreze o parte din mister şi pentru o lansare separată, care va avea loc la finalul acestei luni la Paris.


Produsul-vedetă adus de chinezi la Barcelona a fost însă suficient pentru a convinge şi pentru a câştiga cel mai mare premiu pus în joc de organizatori. Mate X, telefonul pliabil propus de Huawei, a obţinut titlul de cel mai bun telefon al MWC.
Pe lângă telefoane, producătorii au venit şi cu numeroase laptopuri, smartwatch-uri şi alte gadgeturi. MWC 2019 a oferit o fereastră către viitorul tehnologiei; rămâne de văzut cât de mult va trece până când produsele de la Barcelona vor deveni produse de masă.


Huawei Mate X


Huawei Matebook X


Telefoanele pliabile, vedetele evenimentului
Orice discuţie despre MWC trebuie să înceapă de aici: chiar dacă Samsung „a furat startul”, lansând cea de-a zecea generaţie de Galaxy S cu câteva zile înainte de startul oficial al evenimentului, cele mai multe companii au prezentat oficial produsele în cadrul conferinţelor organizate la Fira Gran Via, centrul expoziţional al Barcelonei.
Galaxy Fold, telefonul pliabil dezvoltat de Samsung, nu a fost prezentat decât în timpul show-ului oficial, jurnaliştii neavând acces, ulterior, la dispozitiv. Asta a stârnit destul de multe controverse, legate mai ales de perioada de timp care va trece până când Galaxy Fold va ajunge, în cele din urmă, pe rafturile magazinelor.
Un alt model interesant, dar care a trecut oarecum neobservat, a fost FlexPai al celor de la Royole. Dispozitivul e mai mult tabletă decât telefon, având un display AMOLED de 7,8 inci care poate fi pliat doar parţial. Atrăgător aici este preţul: în jur de 1.300 de dolari, cu 600-700 de dolari mai ieftin decât Galaxy Fold şi cu aproape 1.000 de dolari mai ieftin decât Huawei Mate X.
Şi ajungem astfel la vedeta evenimentului, care a câştigat prestigiosul premiu GSMA pentru „Cel mai bun dispozitiv mobil prezentat la Mobile World Congress 2019”.
Huawei Mate X este prevăzut cu un panou flexibil OLED şi se pliază cu ajutorul balamalei mecanice Falcon Wing. Mate X are un ecran de 8 inci cu o rezoluţie de 2.480 x 2.200. Când este pliat, telefonul are două ecrane – unul pe faţă şi unul pe spate. Cel principal are 6,6 inci, în timp ce al doilea este de 6,38 inci. Telefonul are un procesor Kirin 980 cu 8 GB de memorie RAM şi o capacitate de stocare de 512 GB. Mate X oferă suport dual SIM, inclusiv 5G pentru SIM-ul numărul 1. Al doilea loc disponibil poate fi utilizat pentru un card de memorie proprietar Huawei, cu o capacitate de până la 256 GB. Mate X are trei camere pe spate, dezvoltate împreună cu Leica (o cameră de 40 MP, o alta de 16 MB şi o alta de 8 MP). Bateria are o capacitate de 4.500 mAh şi poate fi încărcată la 85% din capacitate în 30 de minute.
Alături de Mate X, Huawei a prezentat la MWC Barcelona 2019 şi notebookurile MateBook X Pro, MateBook 14 şi MateBook 13, precum şi routerul Huawei 5G CPE Pro.


Power Max P18K Pop


Samsung Galaxy S 10

Ce mai înseamnă inovaţia la smartphone-uri
Numărul camerelor foto disponibile pe un singur dispozitiv a crescut în ultimii ani, dar Nokia 9 PureView duce lucrurile la un nivel nemaiîntâlnit. Mai exact, telefonul are pe spate cinci camere – două RGB şi trei monocrome – care ar trebui să captureze mult mai multe detalii şi culori ieşite din comun.
Producătorul chinez Oppo a prezentat un telefon cu zoom 10x, care foloseşte un periscop pentru a trece de bariera zoomului optic de 2x. Sunt inovaţii ale căror date tehnice nu spun prea multe pentru utilizatorul tipic de smartphone, dar care aduc dispozitivele tot mai aproape de cerinţele fotografilor profesionişti. Tehnologia folosită de Oppo a fost dezvoltată de o companie numită CorePhotonics; cu doar o lună înainte de MWC, aceasta a fost achiziţionată de Samsung. Prin urmare, nu ar trebui să ne mire dacă respectiva tehnologie va apărea curând şi pe terminalele coreenilor.
5G este un subiect la modă, dar majoritatea discuţiilor au fost mai degrabă teoretice până acum. Este un fapt ştiut că 5G va aduce beneficii mai ales pe zona industrială şi pentru companii, dar producătorii au decis totuşi să lanseze smartphone-uri care să ofere accesul la 5G şi utilizatorului de rând. Lansări ale unor telefoane precum Galaxy S10 5G, LG V50 5G sau chiar Mate X arată că tehnologia este tot mai aproape de a fi implementată. Sigur, în prezent, toate aceste dispozitive vor funcţiona tot pe frecvenţe 4G; dar faptul că sunt gata de 5G ar trebui să dea o oarecare siguranţă clientului.
Revenind la smartphone-uri şi inovaţie, dintre dispozitivele fără ecrane curbate s-a remarcat noua serie Galaxy. Mai exact, Samsung a prezentat o nouă linie de smartphone-uri premium cu display Dynamic AMOLED dotat cu scanner de amprentă ultrasonic. Scannerul de amprentă este capabil să citească formele 3D ale amprentelor pentru un nivel îmbunătăţit de securitate. Galaxy S10 introduce o nouă tehnologie şi în ceea ce priveşte camera foto cu lentile Ultra-Wide (123 de grade) şi o unitate de procesare neurală (NPU) capabilă să identifice scenariile fotografiei. Galaxy S10 şi S10+ au un sistem de trei camere principale de 12 MP, iar Galaxy S10e oferă un sistem de două camere de 12 MP. Camera frontală a celor trei dispozitive are 10 MP şi este capabilă de a fotografia la o calitate UHD. Coreenii au introdus şi Wireless PowerShare pentru Galaxy S10, funcţie ce permite utilizatorilor să încarce alte dispozitive compatibile. În plus, Galaxy S10 este este capabil să se încarce atât pe el, cât şi un al doilea dispozitiv, simultan, în timp ce este conectat la un încărcător obişnuit. Noul software AI (inteligenţă artificială) de pe Galaxy S10 optimizează automat bateria, CPU-ul, memoria RAM şi chiar temperatura dispozitivului. În ceea ce priveşte conectivitatea, Galaxy S10 vine cu o funcţie ce asigură comutarea fără întreruperi între Wi-Fi şi LTE, precum şi alertarea asupra conexiunilor Wi-Fi potenţial periculoase. A ieşit în evidenţă şi Power Max P18K Pop, nu neapărat prin performanţe, ci mai ales prin baterie: 18.000 mAh. În comparaţie, Mate X are doar 4.500 mAh, iar valoarea medie a telefoanelor existente acum pe piaţă este de aproximativ 3.000-3.500 mAh. Cei care aleg Power Max P18K Pop vor putea folosi smartphone-ul la până la 90 de ore de convorbiri, 100 de ore de muzică sau în jur de 2 zile de clipuri video la o singură încărcare a bateriei. În modul de aşteptare, bateria durează până la 50 de zile, fiind ideală pentru călătorii lungi în care accesul la energie poate fi limitat. Pe lângă baterie, telefonul se laudă cu cinci camere şi un ecran mare de 6,2 inci full HD.
Pe zona de laptopuri, cele mai atractive produse au fost cele din gama MateBook X, lansate de Huawei. MateBook X Pro încorporează procesoare Intel® Core™ i7-8565U şi i5-8265U din generaţia a 8-a. Echipat cu Nvidia® GeForce® MX250 care rulează pe 2 GB GDDR5 VRAM, noul MateBook X Pro ar trebui să ofere o experienţă destul de bună la editarea grafică şi video, la jocurile de conţinut şi redare media. Interesant de menţionat este şi tehnologia inteligentă de filtrare, care oferă o monitorizare a temperaturii sistemului în timp real şi care, datorită fantei mai fine de evacuare a aerului, oferă silenţiozitate dispozitivului. Construit pe tehnologia LTPS, ecranul Ultra FullView de 13,9 inci suportă o rezoluţie de 3K (3.000 x 2.000) şi 100% din gama de culori sRGB. În plus, ecranul acceptă multitouch în 10 puncte şi Finger Gestures Screenshot pentru a oferi utilizatorilor o modalitate nouă şi mai intuitivă de a folosi dispozitivele.
Dacă ar trebui trasă o concluzie după ediţia de anul acesta a MWC, aceasta ar fi că trendul din ultimii ani, care a constat mai mult în „reglaje fine” aduse produselor de top, a lăsat locul unor inovaţii pe care lumea le aştepta deja de câţiva ani. Cea mai importantă rămâne cea legată de ecranele pliabile, dar nu trebuie scoase din discuţie nici îmbunătăţirile pe zona de hardware, acelea care nu se văd dar care dau putere şi fiabilitate unui dispozitiv.
 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.