Cine sunt noii regi ai regenerabilelor? Boomul eolian a trecut de la tendinţă la certitudine: proiecte de peste 2,5 mld. euro au contractele de racordare. Din 2024 încep să se lege la reţea
Datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor publice ale Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, arată că anul trecut revenirea banilor în domeniul energiei verzi a trecut de la faza de discurs, la certidutine.
♦ Anul trecut, proiecte eoliene cu o capacitate de circa 1.700 MW au obţinut contractele de racordare la reţea, un pas esenţial care aproape garantează realizarea investiţiilor ♦ Capacitatea este de 2,5 ori mai mare faţă de cea din 2021 ♦ Punerile în funcţiune încep în 2024 l Doi oameni de afaceri din Buzău, Manole Gheorghe şi Vasile Domente, devin cei mai puternici jucători din acesta al doilea val de eoliene.
Datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor publice ale Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, arată că anul trecut revenirea banilor în domeniul energiei verzi a trecut de la faza de discurs, la certidutine.
Proiecte eoliene cu o capacitate totală de circa 1.700 MW au obţinut în 2022 contractele de racordare la reţea, etapă esenţială în dezvoltarea unei investiţii de acest tip, care-i garantează accesul la reţea şi indică şanse foarte ridicate de realizare.
În bani, aceşti 1.700 MW înseamnă investiţii de aproape 2 miliarde de lei. Totodată, anul trecut a adus o creştere semnificativă a proiectelor care au obţinut contractele de racordare faţă de 2021, de 2,5 ori în capacitate.
În total, în perioada 2021-2022 proiecte eoliene cu o capacitate de circa 2.400 MW au reuşit să obţină contractele de racordare, în bani acest lucru însemnând investiţii de peste 2,5 miliarde de euro.
Tot datele Transelectrica arată că primele puneri în funcţiune vor avea loc începând cu anul 2024, instalările urmând să continue până în 2027.
Galaţiul este vedeta incontestabilă a acestui nou val de investiţii în domeniul energiei eoliene, după ce în perioada de boom anterioară, 2009-2014, Constanţa a atras 80% din investiţii. România are în acest moment un parc de proiecte eoliene cu o capacitate de circa 3.000 MW, care la nivelul anului 2021 a asigurat 12% din energia locală. Mai departe, o treime din toată capacitataea de circa 2.400 MW care a obţinut contractele de racordare în ultimii doi ani este deţinută de doi oameni de afaceri extrem de discreţi, Gheorghe Manole şi Vasile Domente.
Potrivit datelor Confidas, Gheorghe Manole este acţionar în 39 de companii, în timp ce partenerul său de business, Vasile Domente, figurează ca acţionar în 41 de companii.
Manole Gheorghe şi Vasile Domente sunt cunoscuţi pentru faptul că deţin firma Eximprod. Potrivit datelor de pe site-ul Eximprod, grupul are peste 400 de angajaţi, cu companii dedicate pentru producţia de echipamente electrice, servicii de automatizări şi reţele inteligente (SCADA), software, proiecte la cheie, proiectare electrică şi dezvoltare de parcuri eoliene şi solare. Œn 2021, Eximprod Power Systems, una dintre firmele grupului Eximprod, a înregistrat o cifră de afaceri de 98 de milioane de lei şi un profit net de 3,8 milioane de lei. Vasile Domente este implicat şi în domeniul vinurilor, unul dintre partenerii de business fiind nepotul său Sebastian Ghiţă, potrivit informaţiilor publice. Atât Vasile Domente, cât şi Manole Gheorghe sunt consideraţi a fi printre cei mai influenţi oameni din Buzău, ambii având foarte puţine apariţii publice.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro