Cine sunt şi ce performanţă au cei care vă administrează economiile pentru bătrâneţe. Pentru astăzi, BRD Pensii

Autor: Liviu Popescu Postat la 07 februarie 2023 233 afişări

Cine sunt şi ce performanţă au cei care vă administrează economiile pentru bătrâneţe. Pentru astăzi, BRD Pensii

Ziarul Financiar începe de astăzi o serie de articole prin care va pre­zenta citito­rilor săi performanţa şi portofoliul fiecăruia din cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, alături de cine sunt şi ce CV-uri au directorul general (CEO) şi directorul de investiţii (CIO), adică cei care decid unde şi cum sunt investiţi 20 mld. euro în numele a 8 milioane de români.

ZF a scris recent că francezii de la BRD ar avea planuri pentru administratorul Pilon II, care ar putea include inclusiv o vânzare a operaţiunilor.

Ziarul Financiar începe de astăzi o serie de articole prin care va pre­zenta citito­rilor săi performanţa şi portofoliul fiecăruia din cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, alături de cine sunt şi ce CV-uri au directorul general (CEO) şi directorul de investiţii (CIO), adică cei care decid unde şi cum sunt investiţi 20 mld. euro în numele a 8 milioane de români.

Demersul ZF vine în contextul în care în decembrie 2022 activele fondurilor P2 au atins maximul istoric de 96 de miliarde de lei, adică aproxi­mativ 8% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, la capătul unui an în care salariaţii români au virat aproximativ 11 miliarde de lei către aceste fonduri pentru obţinerea de randamente la bătrâneţe.

Fiecare salariat român con­tri­buie cu 3,75% din venitul brut lunar pentru admi­nistra­rarea privată a economiilor, iar cei care sunt salariaţi trimit lunar circa 1 mld. lei către fondurile de pensii private. Astăzi, ZF prezintă BRD Pensii, fond cu active de 4 mld. lei care de la lansarea din 2008 încoace are un randament anualizat de 6% într-o economie cu un ritm mediu al inflaţiei de 4,19%.

Spre comparaţie, din 2008 încoace indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti a avut o creş­tere anualizată de 4,1% şi de 9,7% cu dividende reinves­tite.

Despre companie şi conducere Fondul de pensii Pilon II BRD Pensii este administrat de BRD Pensii, societatea care în anul 2020 – cele mai recente date disponibile la Ministerul Fi­nan­ţelor – a raportat afaceri de 17,7 mil. lei şi pierderi de 29 mil. lei. La final de 2020 compania avea 35 de angajaţi.

Acţionarul majoritar al BRD Pensii este grupul francez Sogecap cu un pachet de 51%. Banca BRD are 49%, arată datele platformei Confidas. ZF a scris la începutul anului că francezii de la BRD ar lua în calcul vânzarea operaţiunilor BRD Pensii. BRD a spus atunci că nu comentează zvouri. Raluca Morar este director general al BRD Pensii, iar Radu Chirac este director de investiţii.

Începând din luna octom­brie a anului 2022, Anca-Raluca Morar a devenit director gene­ral al BRD Pensii. Raluca Morar s-a alăturat Grupului Société Générale în anul 2001, pe poziţia de responsabil bancassurance, preluând succe­siv alte poziţii de management în cadrul băncii, inclusiv director produse retail market.

Din anul 2015, a ocupat poziţii de top management în cadrul BRD Asigurări de Viaţă, respectiv director organizare şi proiecte, director operaţiuni clienţi şi BPM. Anca-Raluca Morar a absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) în 1997, fiind specializată în Relaţii Economice Internaţionale, ulterior îmbunătăţindu-şi permanent cunoştinţele şi formarea profesională prin variate cursuri şi specializări în arii precum risk management, tehnici de management, comunicare, marketing, asigurări, lean six sigma (optimizări procese). De asemenea, a absolvit în 2008 cursurile de MBA în Business Development (Diploma CNAM Paris/ASE Bucureşti) şi este certificată LOMA FLMI, un program dedicat industriei din domeniul asigurărilor şi anuităţilor.

Începând cu luna august 2019, Radu Chirac este director de investiţii al Pensii. El s-a alăturat societăţii BRD Pensii în anul 2014 în funcţia de analist investiţii şi are o experienţă de peste 12 ani in domeniul pieţelor financiare. Radu Chirac a absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti în 2003 şi a finalizat programul CFA (Chartered Financial Analyst) în 2017.

Radu Chirac. Începând cu luna august 2019, Radu Chirac este director de investiţii al BRD Pensii. El s-a alăturat societăţii BRD Pensii în anul 2014 în funcţia de analist investiţii şi are o experienţă de peste 12 ani în domeniul pieţelor financiare.


Despre fond

Cele mai recente date ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cele de la decembrie 2022, arată active de 4 miliarde de lei pentru BRD Pensii şi un număr de 531.000 de participanţi. În 2022 BRD Pensii a avut minus 2,8% într-un context de piaţă marcat de scumpiri accelerate şi volatilitate pe burse, potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar. Spre comparaţie scăderea medie ponderată pentru Pilonul II a fost de 3,75% în 2022.

Circa 242.000 de salariaţi români figurau cu viramente la fondul BRD Pensii la decembrie 2022, luna în care s-au virat contribuţiile fiind octombrie, adică la jumătate faţă de numărul total de participanţi ai fondului, la fel ca şi restul sistemului. Diferenţa poate fi explicată prin fluctuaţia locurilor de muncă.

Valoarea unitară a activului net (VUAN) pentru BRD Pensii era la final de 2022 de 23,43 lei, faţă de 24,11 lei în ultima lună din 2021 şi faţă de 10 lei la lansarea în 2008. Anul trecut participanţii au virat 606 mil. lei la acest fond.

Despre portofoliu

La final de 2022 titlurile de stat aveau o pondere de 69% în activul net al BRD Pensii, respectiv 2,8 mld. lei. În acţiuni fondul avea 19,1% investite, cele mai mari deţineri fiind la Fondul Proprietatea cu 166 mil. lei, adică 4,11% din activul net, Banca Transilvania cu 132 mil. lei adică 3,3% din activul net,  OMV Petrom cu 123 mil. lei (3,06%). Circa 770 mil. lei erau investiţiile în acţiuni, aici intrând şi plasamente la companii listate pe alte burse, precum Credit Agricole, BNP Paribas, Legrand, Orange la Paris, Unilever la Londra, SAP la Frankfurt.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.