Cine vine în locul Nokia şi pe ce bani
Prezent la inaugurarea fabricii de la Buda (Prahova) a companiei americane Toro, care va produce sisteme de microirigaţii, premierul Emil Boc a vorbit şi despre ajutoarele oferite de stat investitorilor – un subiect discutat după plecarea Nokia.
În cazul Toro este vorba de o investiţie de 20 mil. euro, care va crea peste 100 locuri de muncă, cu un sprijin sub forma ajutorului de stat de aproximativ 8 mil. euro.
De la începutul anului, "peste 11 investitori" au primit ajutor de stat de 380 mil. euro, a spus premierul, estimând că într-o lună "vom avea încă alte patru capacităţi noi de producţie sau extinderea celor existente - investiţii în jur de 275 mil. euro, care înseamnă peste 2.000 de locuri de muncă".
Doi dintre investitorii la care s-a referit premierul Boc sunt producătorul japonez de componente auto Yazaki, furnizor al Ford, care a inaugurat în această săptămână fabrica de la Caracal, unde lucrează deja 580 de angajaţi (investiţie - 2 mil. euro) şi producătorul de anvelope Continental Automotive, care a încheiat cu Guvernul un memorandum ce prevede că va derula în România investiţii suplimentare de 140 mil. euro şi să creeze peste 2.000 de locuri de muncă.
Guvernul se angajează în schimb, prin memorandum, să "acorde sprijinul legal pentru dezvoltarea investiţiilor de o asemenea amploare în România" şi "să continue politica de mediere în vederea obţinerii la timp a avizelor şi autorizaţiilor necesare dezvoltării investiţiilor, în raport cu autorităţile locale şi cu structurile guvernului central".
La rândul său, consilierul Andreea Paul Vass a anunţat că există 21 de cereri de relocare în România a unor afaceri din alte state UE, iar pentru locul lăsat gol de Nokia la Jucu sunt în curs negocieri cu zece investitori.
În ce priveşte salariile compensatorii ale muncitorilor concediaţi de la Nokia, premierul Emil Boc a precizat că "Guvernul va sprijini, cu tot ceea ce îi va sta în putinţă, inclusiv prin accesarea fondului de ajustare la globalizare, pentru a sprijini pe cei care sunt disponibilizaţi la Nokia, astfel încât să le oferim şansa unei reconversii profesionale şi să îi putem sprijini cu un alt loc de muncă".
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă "se ocupă punctual de fiecare situaţie în parte", a mai spus Boc, în timp ce Guvernul "a decis să opteze inclusiv pentru soluţia apelului la fondul UE pentru sprijinirea angajaţilor de la Nokia".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro