Cit de jos poate merge bursa

Postat la 21 august 2007 1 afişăre

Saptamana trecuta a fost cea mai rea de la inceputul anului pentru bursa romaneasca. Optimistii cred ca pana in septembrie piata isi revine si chiar va depasi recordurile din iulie; pesimistii cred ca pana la sfarsitul anului nu mai sunt sanse nici macar ca acestea sa fie egalate.

Saptamana trecuta a fost cea mai rea de la inceputul anului pentru bursa romaneasca. Optimistii cred ca pana in septembrie piata isi revine si chiar va depasi recordurile din iulie; pesimistii cred ca pana la sfarsitul anului nu mai sunt sanse nici macar ca acestea sa fie egalate.

Mi-am vazut profitul ajuns la jumatate fata de acum o luna", se plangea, vinerea trecuta, un investitor la bursa. Pierderile inregistrate de actiuni intre 13 si 17 august ar putea demoraliza intr-adevar orice investitor; cea mai mare scadere a consemnat-o SIF Transilvania, cu nu mai putin de 35% fata de maximul din acest an. Iar randament pe minus al investitiei n-a avut doar investitorul nostru, ci si cei aproximativ 2.700 de noi clienti ai Bursei de Valori intrati in piata in luna iulie - moment in care au cumparat scump actiunile listate, atrasi de recordurile de pana atunci.

Capitalizarea, suma tuturor actiunilor listate la BVB, a inregistrat de la sfarsitul anului trecut pana in luna iulie o crestere de aproximativ 30%, ajungand la 32 mld. euro, in conditiile in care emitentii au ramas aceiasi (nu a avut loc nicio oferta publica initiala - IPO). Adica valoarea majoritatii actiunilor prezente pe piata a crescut cu cel putin o treime. Numai ca in ultimele saptamani, de la inceputul crizei internationale provocate de problemele de pe piata americana a creditului ipotecar, capitalizarea s-a micsorat cu circa 4,5 miliarde de euro, pana la 26,5 miliarde de euro, dintre care 2 miliarde de euro numai in cursul saptamanii trecute.

Criza internationala, considerata initial a atrage doar o corectie a cresterilor, s-a dovedit a fi o modificare de tendinta in toata regula. Dupa o majorare de 45% de la inceputul anului pana in iulie pentru BET-C (care urmareste evolutia pe ansamblu a tuturor actiunilor listate) si pentru BET-FI (indicatorul miscarii SIF-urilor), majorare cu efect direct in profiturile investitorilor, problemele din SUA s-au repercutat cu intensitate pe piata romaneasca. Astfel, din 24 iulie si pana la sfarsitul saptamanii trecute, BET-C a pierdut peste 35%, de la un varf de 7.400 de puncte ajungand la circa 6.500 de puncte, iar BET-FI a cazut cu 20%, de la 95.000 de puncte pana la aproximativ 75.000. Nici indicele BET, evolutia celor mai lichide si mai active 10 societati din piata, nu a mers mai bine. Pana in luna iulie a crescut cu circa 25%, atingand pragul istoric de 10.800 de puncte, insa corectia din ultimele saptamani au anulat zece procente din aceasta crestere, sesiunea de vineri fiind incheiata cu 9.330 de puncte.

Pierderile din piata autohtona sunt totusi mai mari decat ar fi cazul, sustin brokerii. Niciun broker sau analist dintre cei cu care am stat de vorba n-a putut spune cu exactitate de ce scaderea este atat de accentuata. In principal, caderea a fost pusa pe seama investitorior straini, care au incetat sa tranzactioneze, dar nici nu si-au retras investitiile, si pe seama emotivitatii exacerbate a micilor speculatori romani. Usor de panicat din cauza experientelor din trecut, acestia din urma vand repede si mult ca sa isi mentina nivelul de randament. "Din pacate, la noi nu se stie nimic. Trendul descendent ar trebui sa se opreasca, estimarile sunt pozitive pentru rezultatele companiilor si pentru indicatorii economiei, dar aceasta perioada de vacanta, august si chiar septembrie, nu ne lasa loc de nicio prognoza exacta", spune Cornel Fumea, director general la societatea de brokeraj BRD Securities.

Problemele BVB vin si din situatia generala a pietei. Nu au aparut emitenti noi in 2007 si nici nu sunt semne de vreo lansare noua in a doua parte a anului. "O oferta publica initiala are nevoie de pana la sase luni de pregatire, pentru evaluare, strategia de lansare etc. Cum pana acum nu am auzit de proiecte prin piata, e putin probabil ca pana la sfarsitul anului sa se mai poata face IPO", declara Fumea. Iar daca societati noi nu apar, este dificil pentru bursa sa mentina cresterea de pana la jumatatea anului. De asemenea, conteaza lichiditatea; desi neimportant pentru fiecare mic speculator, pentru care profitul este primordial, volumul total de actiuni tranzactionate afecteaza cotatiile, prin raportul dintre ordinele de vanzare si cele de cumparare. Daca, spre exemplu, toata lumea vrea sa vanda, nu are cine sa cumpere, iar pretul scade pana cand apare un cumparator.

Este evident ca si deciziile privind ofertele publice initiale sau emisiunile de noi actiuni, de care BVB ar avea nevoie, sunt afectate de mersul pietelor externe. Cel mai bun exemplu este tentativa Impact de a-si majora capitalul social prin emiterea de noi actiuni, unde cotatia titlurilor listate a coborat chiar sub pretul cerut pe o noua actiune, astfel incat suma ce putea fi obtinuta ar fi fost prea mica.

Luna iulie a inregistrat un numar record de actiuni tranzactionate, cu un total de peste 2,3 de miliarde de actiuni. Cifra este mai mare decat cele din mai si iunie luate la un loc, luni in care volumul s-a apropiat de un miliard, dar fara sa-l depaseasca. Integrarea europeana, spun brokerii, ar fi trebuit sa vina cu un salt la inceputul anului si cu un varf in lunile imediat urmatoare, dar acesta a fost atins abia in iulie, datorat inclusiv celor 2.700 de clienti nou-intrati in piata. Volumul nu s-a pastrat insa si in august, pana la jumatatea lunii fiind transferate doar putin peste 550 de milioane de actiuni.

Acum, toata lumea incearca sa vada pana unde va cobori bursa, iar parerile sunt impartite. Pe de o parte se situeaza cei care considera ca tendinta descendenta se va mentine, dar cu mai multe relansari pana prin octombrie, desi cotatiile nu vor mai atinge nivelurile maxime din iulie. De cealalta parte sunt brokerii optimisti, care vad o revenire pe trend ascendent intr-o perioada scurta, undeva in luna septembrie. Pentru cei din urma, atingerea si chiar depasirea recordurilor nu va fi o problema, urmand a avea loc spre sfarsitul anului. Dar nimeni nu poate afirma cu certitudine ce se va intampla, pentru ca e greu de prevazut cum vor evolua bursele internationale. 

Chiar daca la sfarsitul saptamanii trecute, odata ce Rezerva Federala a SUA a redus dobanda la care imprumuta bancile, bursa si-a revenit, exista si alti factori care influenteaza mersul acesteia, in afara de situatia de pe piata creditelor ipotecare cu risc ridicat (subprime). Companii mari de retail, ca Wal-Mart sau JCPenney, au raportat rezultate sub asteptari si prognoze financiare revizuite negativ pentru restul anului. Din fericire, dolarul a ramas moneda de refugiu pentru investitorii mari, gratie ratei dobanzii de referinta, de 5,25%, mai mare decat in Europa sau Asia. Dar e greu de crezut ca panica starnita de criza creditelor ipotecare se va potoli peste noapte. "Pana la clarificarea problemei subprime nu se va produce o stabilizare a burselor pe plan mondial. Prin urmare, perioada scaderii burselor nu s-a incheiat", spune Amalia Baraian, broker al SSIF Broker Cluj.

Iar cei mai sceptici dintre operatorii de pe piata cred ca bursa din Romania nu va putea deveni bursa de refugiu pentru investitorii internationali, asa cum suna teoria celor mai optimisti, deoarece are o valoare prea redusa. Conform lui Cornel Fumea, fondurile straine mari investesc sume de ordinul milioanelor de euro intr-o singura companie - or, la BVB se gasesc prea putine companii cu o capitalizare pe masura, adica de peste un miliard de euro. Neavand unde sa isi plaseze fondurile, strainii ar prefera deci pur si simplu sa amane investitia si sa astepte vremuri mai bune.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cit de jos poate merge bursa
/actualitate/cit-de-jos-poate-merge-bursa-1010140
1010140
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.