CNA susţine un proiect de lege pentru promovarea demnităţii şi a toleranţei la TVR şi Radioul Public

Autor: Madalina Cerban Postat la 01 octombrie 2015 53 afişări

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a avizat pozitiv, joi, un proiect de lege iniţiat de Liviu Dragnea, care vizează, printre altele, promovarea în programele difuzate de Televiziunea Română şi Radioul Public a demnităţii umane şi a toleranţei faţă de diferenţele de grup.

CNA a analizat, în şedinţa de joi, o adresă primită de la Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul referitoare la o propunere legislativă privind promovarea demnităţii umane şi a toleranţei faţă de diferenţele de grup. Acest proiect a fost depus, în septembrie, la Senat, de liderul interimar al PSD, deputatul Liviu Dragnea.

Membrii CNA s-au referit în timpul discuţiilor, în general, doar la articolul 17 din acest proiect, întrucât acesta se referă la audiovizual, domeniul de care este responsabil Consiliul. Potrivit acestui articol din proiectul de Lege, "Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune vor include programe pentru promovarea toleranţei faţă de diferenţele de grup, ce vor reprezenta minim 1% din totalul timpului de emisie al fiecărui post de televiziune sau de radio pe care îl au în administrare".

CNA au decis să avizeze pozitiv acest proiect de lege cu şapte voturi "pentru" (Radu Călin Cristea, Radu Herjeu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel Buda, Lorand Turos şi Florin Gabrea) şi unul "împotrivă" (Dorina Rusu), însă cu recomandarea privind eliminarea procentului de 1%.

Astfel, CNA a propus modificarea articolului 17, în sensul următor: "Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune vor include programe pentru promovarea explicită a toleranţei şi a nediscriminării pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală".

Recomandarea a fost a adoptată de CNA la propunerea lui Radu Călin Cristea, cel care conduce şedinţa de joi. Avizul CNA este unul consultativ.

Dorina Rusu a spus că prin natura sa este "împotriva discriminărilor de orice fel". "Dar mi se pare că proiectul ăsta este cam excesiv şi limbajul (din proiect, n.r.) mă cam înfioară. Să avem o normă şi criterii de promovare a toleranţei... Sigur că e nevoie de educaţie, dar nimeni nu a împiedicat până acum instituţiile statului să facă proiecte pentru promovarea toleranţei. Cred că TVR într-o mare măsură şi face asta", a spus Dorina Rusu.

Ea a precizat că din informaţiile sale şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) are unele rezerve faţă de acest proiect. "El se află la CNCD acum, ar fi interesant să vedem ce au de schimbat, pentru că se ţine cont de părerea lor", a spus Rusu.

Monica Gubernat a spus că, în acest caz, CNCD are acelaşi statut ca şi CNA, respectiv unul consultativ, iar proiectul se află în dezbatere parlamentară.

"Şi putem să cuantificăm mai bine demnitatea dacă se face legea asta? Cum să cuantifici demnitatea?", a spus Dorina Rusu, precizând că nu este de acord cu modul în care este formulată legea.

În schimb, membrul CNA Viorel Buda a spus că acest proiect este unul european şi foarte bun.

Pe de altă parte, acest proiect de lege prevede că defăimarea socială ar putea fi sancţionată cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 la 60.000 lei, dacă vizează un grup social.

Propunerea vizează înfiinţarea unui departament special în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar şi obligaţia ca radioul şi televiziunea publică să includă programe de promovare a toleranţei, profesorii să urmeze cursuri pe această temă, iar unităţile de învăţământ să adopte un "plan anual pentru implementarea acţiunilor privind combaterea discriminării", după cum agenţia MEDIAFAX a relatat pe 26 septembrie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CNA,
PROIECT,
DEMNITATE
/actualitate/cna-sustine-un-proiect-de-lege-pentru-promovarea-demnitatii-si-a-tolerantei-la-tvr-si-radioul-public-14778322
14778322
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.