Conducerea ASF, care este deja interimară de peste două săptămâni, rămâne pe poziţii până se votează noii şefi de către Parlament. Când se va întâmpla? Nimeni nu ştie, dar anul acesta s-ar putea să fie deja compromis

Autor: Mircea Nica Postat la 04 decembrie 2023 261 afişări

Noile numiri pentru con­ducerea ASF par să se fi blocat, şefii din actuala con­ducere rămânând încă la putere, ca interimari, până se votează de către Parlament noii şefi

Conducerea ASF, care este deja interimară de peste două săptămâni, rămâne pe poziţii până se votează noii şefi de către Parlament. Când se va întâmpla? Nimeni nu ştie, dar anul acesta s-ar putea să fie deja compromis

Până se va decide soarta actualilor şefi care conduc ASF, respectiv preşedintele şi cei trei vicepreşedinţi responsabili de cele trei pieţe supravegheate de către instituţie - piaţa de capital, asigurări şi pensii private-, cert este că luna noiembrie s-a sfârşit, iar interimarii îşi iau în continuare salariile de mii de euro Momentan, noua conducere a ASF nu pare a fi o prioritate, candidaţii încă nu şi-au depus CV-urile, există nume vehiculate, dar doar atât, şi toată lumea este de acord că în 2023 cel mai probabil nu se va concretiza nimic legat de votul Parlamentului pentru o nouă conducere a ASF.

Noile numiri pentru con­ducerea ASF par să se fi blocat, şefii din actuala con­ducere rămânând încă la putere, ca interimari, până se votează de către Parlament noii şefi.

Până acum Liviu Voinea este alegerea numărul unu pentru poziţia de preşedinte al ASF, deşi Nicu Marcu, actualul şef al ASF rămâne cu o anumită susţinere, în ciuda turbulenţelor din ultimii ani. Gabriela Horga ar fi nominalizarea pentru funcţia de vicepreşedinte al ASF pe zona pieţei de capital, Dan Armeanu ar putea rămâne pe poziţie, ca vicepreşedinte al ASF pe zona pensiilor private, iar pe zona asigurărilor Cristian Roşu îşi caută susţinere ca să rămână în continuare pe această poziţie, dar Anca Dragu ar putea fi surpriza pentru poziţia de vicepreşedinte ASF responsabil cu asigurările.

Surse din piaţa au explicat pentru ZF că şefii actuali ai ASF au baza legală de a rămâne ca interimari până când se numeşte de către Parlament noua conducere. Deşi teoretic totul pare normal şi corect, lucrurile se complică când ne gândim că de două săptămâni actualii şefi ai ASF au mandatele expirate, luna noiembrie s-a încheiat ceea ce înseamnă că alte câteva mii de euro ajung în buzunarele conducerii ASF, calendarul pentru nominalizări în funcţiile de conducere a ASF încă nu a fost stabilit, iar numele vehiculate vor rămâne în aer până se va face primul pas spre un calendar pentru a se putea depune CV-urile şi a începe procesul.

„Va veni Legea Bugetului, după care va veni vacanţa parlamentară şi nu văd să fie aşa urgenţă să se numească în decembrie. Este posibil să ne trezim ca în februarie să facem noua numire“, au declarat unele surse pentru ZF.

În ceea ce priveşte alte posibile candidaturi pentru funcţia de preşedinte al ASF, Alexandru Petrescu, actual preşedinte al ANRM, fost şef al Poştei Române, este un alt nume despre care se vorbeşte ca fiind a doua variantă după Liviu Voinea, dar conform surselor această lista este destul de mare.

„Ca varianta doi pentru preşedinte, acolo sunt mai mulţi. La vicepreşedinţi, PNL a stabilit că va veni Gabriela Horga la piaţa de capital. Nu este nimic 100%, dar cât se poate de sigur ea rămâne pe piaţa de capital. Pe zona de asigurări nu este nimic concret. Cristian Roşu caută posibil prelungirea mandatului, dar nu este nici o confirmare că ar avea susţinerea vreunui partid“, au spus surse din piaţă pentru ZF. De asemenea, pentru funcţia de vicepreşedinte al ASF pe zona asigurărilor va fi nominalizarea PSD, susţin voci din piaţă.


ASF are în total nouă persoane la nivelul conducerii, cu salarii care încep de la peste 6.000 de euro lunar în cazul membrilor neexecutivi şi ajung la peste 12.000 de euro lunar în cazul preşedintelui ASF. Numirile sunt politice, partidele trebuind să vină cu propuneri care sunt apoi votate în Parlament.


În acelaşi timp, pentru a se stabili calendarul pentru nominalizările la conducerea ASF, trebuie să se reunească birourile politice, au explicat alte surse pentru ZF. „Nu sunt nominalizări făcute. Nici măcar nu au fost birourile politice să se stabilească nominalizările. Calendarul începe când se fac birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.“

Până când lucrurile vor începe să capete formă, iar procesul va începe, cel puţin prin reunirea celor două birouri politice pentru a se stabili calendarul nominalizărilor, întrebarea este cât pot actualii şefi ai ASF să rămână în interimat, având în vedere că ultima dată când poziţia de preşedinte al ASF a rămas vacantă după plecarea lui Leonardo Badea la BNR, perioada de vacantare a fost de 9 luni.

Legal, membrii Consiliului ASF ale căror mandate au expirat rămân în funcţie până la numirea succesorilor lor, potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Când va fi numirea succesorilor lor, nimeni nu ştie, iar anul acesta sunt şanse din ce în ce mai mici pentru a se concretiza ceva în acest sens.

ASF are în total nouă membri în cadrul conducerii, cu salarii care încep de la peste 6.000 de euro lunar în cazul membrilor neexecutivi ajungând la peste 12.000 de euro lunar în cazul preşedintelui ASF. Numirile sunt politice, partidele trebuie să vină cu propuneri care sunt apoi votate în Parlament. În ultimii doi ani, ASF-ul s-a confruntat cu situaţia complicată de pe piaţa de asigurări RCA, acolo unde până acum toţi liderii pieţei, fie că a fost vorba despre Astra Asigurări, City Insurance sau Euroins, s-au prăbuşit. Partidele PSD şi PNL, având majoritate în Parlament pot să impună orice conducere.

Acum, pe ultima sută de metri, ASF a venit cu măsuri pe piaţa asigurărilor, care nu au avut ca scop decât peticeala unor probleme grave pe care tot instituţia le-a scăpat de sub control permiţând ca doua companii, City Insurance şi Euroins, să ajungă lideri de piaţă pe zona de asigurări, numai ca ulterior să se prăbuşească, nefiind supravegheate corespunzător. Deşi timpul pe care îl acordă şoferilor care au în continuare poliţe la Euroins pare a fi o gură de aer pentru consumatori, în realitate este prelungirea şi adâncirea pagubei, care în final se va îndrepta către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), fond care şi aşa se chinuie cu plăţile pe care le are de făcut în contul altor falimente.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ASF,
parlament,
interimar,
asigurari

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.