Conflictul din Ucraina: leul stă bine
Dacă preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări în plan militar că România nu e pândită de niciun pericol de război în contextul conflictului din Ucraina, aceleaşi asigurări în plan economic şi financiar le dau analiştii băncilor.
În afară de reacţia de moment a cursului valutar, comună cu cea traversată de zlotul polonez la 3 martie, când Kremlinul a cerut ultimativ trupelor ucrainene să se retragă din Crimeea, impactul conflictului este limitat atât de datele geopolitice ale României (ţară membră UE şi NATO), cât şi de cele economice (consolidare fiscală încheiată, program cu FMI încheiat cu succes, ratinguri pozitive, dar şi relaţiile comerciale şi de investiţii relativ slabe cu Ucraina), apreciază analiştii BCR. Conform acestora, pierderea de valoare a leului n-ar depăşi 1-2% faţă de euro nici dacă tensiunile din Crimeea ajung la faza de conflict militar.
La rândul lor, economiştii ING Bank România nu dau ca posibilă o depreciere importantă a leului, invocând faptul că piaţa conştientizează rolul BNR în împiedicarea unor derapaje ale cursului. "Credem că pierderi ale leului dincolo de 4,52/EUR ar reaprinde temerile de intervenţii ale băncii centrale, similar cu astfel de episoade în săptămânile precedente. Credem aşadar că moneda locală se va stabiliza lângă 4,52/EUR", arată Mihai Ţânţaru, economist ING. Acesta este un scenariu pentru situaţia în care conflictul din Ucraina s-ar agrava, ţinând cont că în ultima săptămână, cel mai mare curs nu a depăşit 4,5102 lei/euro, atins miercuri, iar săptămâna s-a închis la un curs de 4,509 lei/euro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro