Contaminarea repetată cu coronavirus creşte şansele ca o persoană să aibă noi probleme de sănătate

Autor: Andreea Tobias Postat la 06 iulie 2022 96 afişări

Contaminarea repetată cu coronavirus pare să crească şansele ca o persoană să se confrunte cu noi probleme de sănătate, uneori de durată, după infectare, potrivit primului studiu privind riscurile pentru sănătate ale reinfectării.

Contaminarea repetată cu coronavirus creşte şansele ca o persoană să aibă noi probleme de sănătate

Studiul, care se bazează pe dosarele de sănătate a peste 5,6 milioane de persoane, a constatat că, în comparaţie cu cei care au avut o singură infecţie Covid-19, cei cu 2 sau mai multe infecţii au avut un risc de peste 2 ori mai mare de a muri şi de 3 ori mai mare de a fi spitalizaţi în termen de 6 luni de la ultima infecţie, notează CNN.

De asemenea, aceştia prezentau riscuri mai mari de probleme pulmonare şi cardiace, oboseală, tulburări digestive şi renale, diabet şi probleme neurologice.

Descoperirile vin în contextul în care un nou val de variante de coronavirus, în special Omicron BA.5, a devenit dominant în Statele Unite şi în Europa, provocând o nouă creştere a numărului de cazuri şi spitalizări.

BA.5 este purtător de mutaţii cheie care îl ajută să evite anticorpii generaţi atât de vaccinuri, cât şi de o infecţie anterioară, lăsând multe persoane vulnerabile la reinfectare.

Dr. Ziyad Al-Aly, epidemiolog clinician la Universitatea Washington din St. Louis, care a condus cercetarea, a declarat că a observat că reinfectările au devenit din ce în ce mai frecvente în rândul propriilor săi pacienţi.

Al-Aly şi echipa sa au comparat dosarele medicale a peste 250.000 de persoane care au fost testate pozitiv pentru Covid-19 o singură dată cu dosarele altor 38.000 de persoane care aveau două sau mai multe infecţii cu Covid-19. Mai mult de 5,3 milioane de persoane care nu aveau nicio înregistrare a unei infecţii cu Covid-19 au fost folosite ca grup de control.

Dintre cei cu reinfecţii, 36.000 de persoane au avut două infecţii cu Covid-19, aproximativ 2.200 au luat Covid-19 de trei ori, iar 246 au fost infectaţi de patru ori.

Printre noile diagnostice frecvente după reinfectare se numără dureri în piept, ritm cardiac anormal, atacuri de cord, inflamaţii ale muşchiului cardiac, insuficienţă cardiacă şi cheaguri de sânge. Problemele pulmonare comune au inclus dificultăţi de respiraţie, nivel scăzut de oxigen din sânge, boli pulmonare şi acumularea de lichid în jurul plămânilor, a precizat Al-Aly.

Studiul a constatat că riscul unei noi probleme de sănătate a fost cel mai mare în jurul momentului unei reinfecţii cu Covid-19, dar a persistat, de asemenea, timp de cel puţin şase luni.

Riscul crescut a fost prezent indiferent dacă cineva fusese sau nu vaccinat.

"Există impresia că, dacă ai mai avut Covid înainte, sistemul tău imunitar este antrenat să îl recunoască şi este mai bine pregătit pentru a-l combate, iar dacă îl iei din nou, poate că nu te afectează atât de mult, dar acest lucru nu este cu adevărat adevărat", a spus Al-Aly.

Al-Aly a adăugat că rezultatele nu sunt valabile pentru toţi, sunt oameni care au avut Covid şi s-au descurcat bine. Mai degrabă, studiul arată că fiecare infecţie aduce un nou risc, iar acest risc se adaugă în timp.

Al-Aly spune că a fost mai frecventă apariţia reinfecţiilor în rândul persoanelor care aveau riscuri existente din cauza vârstei sau a stării de sănătate. Acest lucru arată că reinfectarea poate să nu fie întâmplătoare şi probabil nici riscurile de sănătate legate de reinfecţii nu sunt.

Experţii care nu au fost implicaţi în cercetare spun că aceasta este convingătoare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
coronavirus,
reinfectare,
boli

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.