Contribuabilii şi Fiscul vor comunica electronic privind solicitarea şi emiterea de documente

Autor: Ovidiu Tempea Postat la 19 iunie 2014 40 afişări

Contribuabilii vor putea solicita Fiscului în format electronic eliberarea unor documente, iar ANAF le va elibera prin aceeaşi modalitate, chiar şi fişele conţinând situaţia fiscală a acestora către alte autorităţi publice, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate miercuri de Guvern.

În prezent, Codul de procedură fiscală reglementează posibilitatea organelor fiscale de a emite acte administrative fiscale doar în formă scrisă, pe suport hârtie. Mai mult, chiar şi prevederile referitoare la comunicarea respectivelor acte sunt adaptate acestei modalităţi de emitere. Această manieră de lucru este utilizată şi pentru alte acte procedurale (notificări, somaţii, solicitări de informaţii etc.) pe care organele fiscale le emit şi le comunică contribuabililor. Totodată, Codul prevede posibilitatea depunerii electronice la distanţă doar în ceea ce priveşte declaraţiile fiscale.

Anul trecut, administraţiile fiscale au eliberat contribuabililor aproximativ 5,5 milioane de adeverinţe de venit tiparite, măsura propusă având ca efect reducerea costurilor de administrare fiscală şi soluţionarea mai rapidă a cererilor contribuabililor.

Actele vor purta semnătura electronică extinsă a Ministerului Finanţelor Publice în cazul celor emise de organele fiscale din cadrul ANAF sau a autorităţii administraţiei publice locale pentru documentele emise de compartimentele de specialitate din cadrul unităţilor administrativ teritoriale.

Pentru transmiterea documentelor privind situaţia fiscală a unui contribuabil, la solicitarea altor autorităţi publice, nu se justifică acordul contribuabilului în cauză, iar acesta nu mai este obligat să se deplaseze iniţial la administraţia fiscală pentru obţinerea documentului care îi atestă situaţia fiscală şi să-l depună ulterior.

Astfel, se creează baza legală pentru persoanele fizice în vederea dezvoltării procedurilor de utilizare a altor instrumente de identificare decât certificatul digital calificat, respectiv cele de tip utilizator parolă, telefon mobil, digipass sau alte dispozitive stabilite ulterior la nivel de ordin al ministrului.

Aceste mijloace de comunicare electronică vor putea fi folosite şi de către administraţia locală în relaţia cu contribuabilul.

Pentru persoanele fizice, noile reglementări creează baza legală în vederea dezvoltării procedurilor de utilizare a altor instrumente de identificare decât certificatul digital calificat, respectiv, cele de tip
utilizator parolă, telefon mobil, digipass sau alte dispozitive stabilite ulterior la nivel de ordin al ministru. Aceste mijloace de comunicare electronică vor putea fi folosite şi de către administraţia locală în relaţia cu contribuabilul.

Prin ordin comun al ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi al ministrului Finanţelor Publice se stabilesc categoriile de acte administrative fiscale care pot fi emise electronic de către organele fiscale ale autorităţilor administraţiei publice locale, iar consiliile locale stabilesc, prin hotărâre, dacă organele fiscale din cadrul autorităţii administraţiei publice locale respective pot emite acte administrative fiscale în variantă electronică precum şi instrumentele efective de comunicare care pot fi folosite.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FISC,
DECLARAŢII,
INTERNET
/actualitate/contribuabilii-si-fiscul-vor-comunica-electronic-privind-solicitarea-si-emiterea-de-documente-12790394
12790394
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.