Coreea de Nord a BOMBARDAT o localitate sud-coreeană aflată la graniţa comună. Coreea de Sud a ripostat cu zeci de obuze
Armata sud-coreeană a ripostat joi cu zeci de obuze, după ce Coreea de Nord a tras un singur foc de artilerie în direcţia unei localităţi sud-coreene de la frontieră, Yeoncheon, anunţă Ministerul sud-coreean al Apărării, relatează AP în pagina electronică.
Ministerul a anunţat într-un comunicat că artileria sud-coreeană a bombardat locul de unde s-a tras din Coreea de Nord.
În cursul zilei de joi, agenţia de presă sud-coreeană Yonhap a informat, citând surse militare, că o unitate militară sud-coreeană aflată în zona vestică a graniţei intercoreene a fost bombardată de Coreea de Nord. Aceste informaţii nu au fost confirmate iniţial de Ministerul Apărării.
Potrivit AP, alte detalii nu erau disponibile imediat, dar se pare că nord-coreeni nu au răspuns ripostei sud-coreene.
Aproximativ 80 de locuitori din localitatea sud-coreeană în care a căzut obuzul nord-coreean - Yeoncheon - au fost evacuaţi în buncăre subterane, iar autorităţile au îndemnat alţi locuitori să părăsească zona, a declarat un oficial de la Yeoncheon, cerând protecţia anonimatului deoarece nu a fost autorizat să vorbească.
Oficialul din localitate citat de AP a declarat că nu s-au raportat persoane rănite sau pagube la Yeoncheon.
În oraşul vecin de frontieră Paju, autorităţile le-au cerut locuitorilor să rămână în case, potrivit unor oficiali.
Coreea de Nord a ameninţat anterior că va ataca difuzoarele sud-coreene care difuzează - pentru prima dată după 11 ani - mesaje de propagandă împotriva Phenianului peste linia de demarcaţie.
Acest adevărat "război" al propagandei de la frontieră a izbucnit după ce Seulul a acuzat Phenianul că a plasat mine de teren de partea sud-coreeană a Zonei Demilitarizate, care au rănit grav doi militari sud-coreeni săptămâna trecută.
Regimul stalinist nord-coreean este extrem de sensibil la orice critici la adresa Guvernului condus de către Kim Jong-un, a cărui familie se află la putere din 1948, când a înfiinţat Coreea de Nord.
Armata nord-coreeană a anunţat anterior, într-un comunicat, că mesajele difuzate reprezintă o declaraţie de război şi că, dacă nu sunt oprite imediat, este de temut o "acţiune a justiţiei militare în toate direcţiile".
Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye a îndemnat Phenianul "să se trezească" din iluzia că-şi poate menţine Guvernul cu provocări şi ameninţări.
Puternica Comisie Naţională pentru Apărare de la Phenian a acuzat Seulul că a "fabricat" probe cu privire la minele terestre şi a solicitat dovezi video. În urma exploziilor minelor de teren, un militar sud-coreean a rămas fără ambele picioare, iar celălalt fără un picior.
Pe de altă parte, zeci de mii de soldaţi sud-coreeni şi americani au demarat luni un exerciţiu militar la scară largă, în cursul căruia simulează un atac din partea Coreei de Nord, care a condamnat deja manevrele comune drept o "declaraţie de război" şi a ameninţat cu o reacţie militară puternică.
Exerciţiul anual Ulchi Freedom, despre care Ministerul Apărării a precizat că va dura până la 28 august, este în mare parte simulat pe computer, dar tot implică participarea a 50.000 de soldaţi sud-coreeni şi a 3.000 de militari americani.
Manevrele simulează o invazie la scară largă din partea Coreei de Nord, iar Seulul şi Washingtonul insistă că sunt pur defensive.
Phenianul consideră însă Ulchi Freedom şi alte exerciţii anuale americano-coreene drept provocatoare şi a ameninţat cu "cea mai puternică reacţie militară", dacă manevrele de anul acesta nu vor fi anulate.
"Astfel de exerciţii militare la scară largă sunt aproape o declaraţie de război", a afirmat săptămâna trecută Comitetul pentru Reunificarea paşnică a Coreei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro