Creditorii Greciei laudă progresele ţării, dar "încep să-şi piardă răbdarea"
Vizita la Atena a "troicii" creditorilor externi s-a încheiat fără niciun rezultat, urmând ca delegaţia UE-FMI-BCE să revină în decembrie pentru continuarea discuţiilor.
Cancelarul german Angela Merkel a lăudat Grecia la Berlin, remarcând că nimeni nu s-ar fi gândit că ţara va reuşi anul acesta să ajungă la excedent bugetar (estimat la 812 mil. euro), însă şeful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a avertizat că Atena trebuie să-şi îndeplinească de urgenţă angajamentele faţă de creditorii externi, spre a câştiga competitivitate şi a atrage investitorii, iar miniştrii de finanţe ai zonei euro "au început să-şi piardă răbdarea".
Mărul discordiei este legat de natura şi mărimea tăierilor bugetare care i se cer Greciei pentru a-şi îndeplini ţintele fiscale în 2014. Condiţiile vizează reducerea personalului bugetar, ca parte a unui program de 25.000 de concedieri până în 2015, permanentizarea unei taxe pe proprietăţi care ar fi urmat să fie aplicate doar în 2011, trecerea la executarea silită a celor care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci, dar şi reducerea contribuţiilor sociale ale angajatorilor spre a ajuta mediul de afaceri, ceea ce va crea o gaură la buget de 1 mld. euro ce va trebui acoperită din alte surse.
Reprezentantul FMI în Grecia, Poul Thomsen (unul dintre foştii şefi ai misiunii FMI în România), a declarat duminică pentru Kathimerini că "troica" creditorilor nu obligă Grecia la "măsuri orizontale", ca tăieri de salarii şi pensii, ci la reforme structurale şi la reducerea cheltuielilor nenecesare.
Thomsen a spus că înţelege faptul că "alte noi măsuri fiscale sunt dificile din punct de vedere politic şi social" şi că orice tăiere bugetară va trebui "atent ţintită astfel încât să-i protejeze pe cei mai vulnerabili". Reformele structurale ar urma să încurajeze deschiderea de noi companii fără teama că nu pot concedia ulterior angajaţi dacă aceştia nu se dovedesc performanţi.
Thomsen a lăudat însă Grecia pentru "progresele enorme în restabilirea sustenabilităţii fiscale" făcute până acum şi a precizat că băncile greceşti au fost "pe deplin recapitalizate".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro