Criza energiei împinge producători industriali europeni să se gândească la relocare peste graniţe
Criza energiei împinge producători industriali europeni să se gândească la relocare peste graniţe. VW ameninţă că îşi ia jucăriile şi pleacă acolo unde gazele sunt mai ieftine, ceea ce sună a şantajul obişnuit în situaţii dificile din partea unui angajator mare cu influenţe politice puternice.
Volkswagen, cel mai mare constructor auto european, şi-ar putea reloca producţia din Europa de Est din cauza crizei gazelor, scrie Bloomberg. Compania analizează modalităţi de contracarare a unei penurii de gaze, printre care posibile mişcări de relocare în jurul reţelei sale de facilităţi globale, semnalând modul în care criza energiei provocată de invadarea Ucrainei de către Rusia ameninţă să dea peste cap peisajul industrial al Europei, scrie Bloomberg, citat de ZF.
Compania deţine uzine importante în Germania, Cehia şi Slovacia, printre ţările cu cea mai ridicată dependenţă de gazele ruseşti, cât şi unităţi în Europa de Sud care-şi obţin energia din alte părţi.
„Politicienii trebuie să restrângă explozia în prezent necontrolată a preţurilor gazelor şi electricităţii“, a declarat Thomas Steg, director pe relaţii externe al companiei. „În caz contrar, companiile mici şi mijlocii cu consum mare de energie în special vor avea probleme majore şi vor fi nevoite să-şi reducă sau suspende producţia“.
În Germania, un sondaj recent arată că 90% din companii consideră scumpirea energiei drept un pericol existenţial sau o problemă majoră. Aproape una din cinci companii caută să-şi mute producţia peste graniţe.
Yasmin Fahimi, preşedinte al Confederaţiei Sindicatelor Germane (DGB), a arătat că dacă guvernul nu ia măsuri urgente, Germania s-ar putea confrunta cu un proces de dezindustrializare, notează Der Spiegel.
Peter Adrian, preşedinte al Asociaţiei Camerelor Germane ale Comerţului şi Industriei (DIHK), s-a declarat şi mai pesimist de-atât. Germania, a avertizat acesta, are în faţă mai mulţi ani de criză economică.
Există temeri de asemenea că criza energiei ar putea însemna sfârşitul modelului economic dependent de exporturi al celei mai mari economii europene, potrivit Deutsche Welle.
Multe industrii exportatoare majore din Germania se întreabă cum vor putea supravieţui fără energia relativ ieftină pe care s-au bazat atât de multă vreme.
Anumite sectoare din industria germană sunt în mod deosebit mari consumatoare de energie. Sectorul chimic este cel mai important. Majoritatea, dacă nu toate sectoarele mari consumatoare de energie stau la baza exporturilor germane.
Întreaga Europă riscă să-şi vadă producătorii relocându-se peste graniţe, conform oilprice.com.
În timp ce unele companii îşi reduc sau suspendă producţia, altele se gândesc să se mute în locaţii mai ieftine, cum ar fi SUA. ArcelorMittal a anunţat la începutul anului că intenţionează să-şi extindă operaţiunile din Texas, descriind statul american drept „o regiune care oferă energie foarte competitivă“.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro