CSR 2023. Pădurea JYSK la Roşia Montană

Postat la 31 octombrie 2023 57 afişări

CSR 2023. Pădurea JYSK la Roşia Montană

Motivaţie:

Aproximativ 20% din efectul de seră este cauzat de defrişările şi incendiile de pădure care au dus la scăderea terenului împădurit în toată lumea. De aceea, pădurile sunt foarte importante pentru comunităţile locale. Furnizează locuri de muncă şi sunt importante pentru efectele extrem de favorabile ale ecosistemelor forestiere asupra condiţiilor de mediu. Activităţile economice legate de păduri (culesul fructelor, meşteşugurile tradiţionale, turismul) ajută comunitatea să aibă o sursă de venit, cu atât mai mult cu cât cealaltă activitate tradiţională a moţilor - mineritul în galerii este în totalitate închis. Zona are un mare potenţial turistic, iar pădurile contribuie la crearea unui mediu atractiv pentru turişti. În cadrul JYSK a existat o preocupare constantă pentru folosirea unor materii prime prietenoase cu mediul şi pentru păstrarea zonelor împădurite. De exemplu, toate produsele din lemn nou intrate în sortimentul JYSK sunt certificate FSC. Compania şi-a dorit să contribuie la creşterea suprafeţei de păduri din România şi, alături de Plantăm fapte bune în România, plantează anual între 18.000 şi 30.000 de puieţi, începând din 2017.

Descrierea proiectului:

Proiectul a fost lansat în 2019 şi a început prin identificarea parcelelor care au nevoie de împăduriri. Au urmat stabilirea datelor de plantare, organizarea plantării şi a voluntarilor, realizarea plantării, monitorizarea permanentă a puieţilor, până când pădurea ajunge la stadiul de masiv. În organizare s-au implicat Asociaţia EcoAssist, Ocolul Silvid Abrud şi voluntarii JYSK şi din comunitate, iar investiţia din 2022 s-a ridicat la 300.000 de lei. Voluntarii au petrecut o zi la plantare.

Rezultate:

În toamna 2022 au fost plantaţi 18.000 de molid, brad şi larice pe o suprafaţă de 4,5 hectare, timp de o lună, de către cei peste 20 de voluntari JYSK, alături de elevi din localitate, voluntarii asociaţiei Plantăm fapte bune în România şi echipa Ocolului Silvic Abrud. Dacă nu s-ar fi împădurit, solul s-ar fi degradat treptat şi şi-ar fi pierdut caracteristicile fizico-chimice şi biologice. A fost luat în calcul şi un criteriu de natură socială. Având în vedere că vorbim de comunităţi sărace, orice ajutor de natură financiară este binevenit în zonă, de acţiune beneficiind cei 1.800 de locuitori din comunele Roşia Montană şi Bucium. Acţiunea de plantare a schimbat în bine mediul şi viaţa locuitorilor din zonă. În ultimii 4 ani au fost plantaţi 100.000 de copaci în zonă. „Obiectivul este să continuăm extinderea suprafeţei de păduri cu încă 50% în următorii ani şi să ne asigurăm că puieţii plantaţi deja evoluează conform aşteptărilor.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.