Cum sa faci bani din afaceri cu teroristii. Studiu de caz: SUA

Autor: Razvan Muresan Postat la 24 decembrie 2010 40 afişări

In pofida sanctiunilor si embargourilor comerciale, guvernul SUA a permis companiilor americane sa castige miliarde de dolari din afaceri cu Iranul si alte tari de pe lista neagra, catalogate drept sponsori ai terorismului, dupa cum releva o ancheta New York Times.

La solicitarea unui grup de companii - de la Kraft Food si Pepsi, pana la cele mai mari banci din SUA - un birou putin cunoscut din Treasury Department a aprobat mai bine de 10.000 de licente pentru afaceri cu tari incluse in "purgatoriul economic". Cele mai multe licente au fost aprobate de o lege mai veche de zece ani care prevedea ca ajutoarele medicale umanitare si cele din agricultura sunt scutite de sanctiuni. Presata de lobby-ul marilor grupuri industriale, legea a fost rescrisa astfel incat ajutoarele umanitare sa includa chiar si tigari, guma de mestecat Wrigley's, sos picant Louisiana, remedii pentru slabit, suplimente de body-building si echipamente pentru reabilitarea sportivilor vandute institutului pentru antrenarea atletilor olimpici ai Iranului.

Sute de licente au fost aprobate dupa un singur criteriu: erau menite sa serveasca interesele de politica externa ale SUA. Iar multe dintre ele chiar ii servesc, printre ele numarandu-se asigurarea de resurse contra foametei din Coreea de Nord sau imbunatatirea conexiunilor la internet din Iran. Insa ancheta dezvaluie ca, in multe cazuri, ipoteza interesului national e mai putin clara.

Cititi mai multe despre afacerile companiilor americane cu statele care sprijina terorismul intr-o ancheta marca New York Times pe www.nytimes.com

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-sa-faci-bani-din-afaceri-cu-teroristii-studiu-de-caz-sua-7844570
7844570
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.