Cum să faci bani din gunoi. Constantin Damov, fondator Green Group: “90% din reciclarea din România este făcută de oamenii străzii”

Autor: Ioana Matei Postat la 13 august 2014 2984 afişări

Cum să faci bani din gunoi. Constantin Damov, fondator Green Group: “90% din reciclarea din România este făcută de oamenii străzii”

Green Group, grupul de firme care reciclează plastic, sticlă şi echipamente electronice,  a lansat în colaborare cu Carrefour România două staţii inteligente de preluare a deşeurilor direct de la consumatori în parcările Carrefour Băneasa şi Carrefour Vitantis. 

Astfel, bucureştenii pot aduce pentru reciclare aproximativ zece tipuri de deşeuri: PET-uri, doze de aluminiu, recipienţi din sticlă, echipamente electrice şi electronice, baterii, hârtie, folii de plastic, recipienţi de polistiren sau diverse tipuri de ambalaje de plastic. Materialele reciclabile ajung în fabricile de reciclare din România, iar Green Group şi Carrefour oferă utilizatorilor sistemelor de reciclare recompense sub forma unor vouchere de cumpărături. Valoarea unui PET este de 5 bani, doza de aluminiu valorează 3 bani, un kg de hârtie sau carton 11 bani, iar sticla, 1 ban. Toate valorile sunt returnate sub forma unor bonuri de reducere la cumpărături, în funcţie cantitatea colectată.

„Acţiunea face parte dintr-un proiect amplu iniţiat la Buzău în 2013. De la implementarea proiectului, au fost colectate prin acest sistem peste 450,000 kg de PET-uri şi doze şi aproximativ 500 de tone deşeuri de echipamente electrice şi electronice. Împreună cu partenerul nostru strategic, Carrefour România, ne aşteptăm ca staţiile din Bucureşti să avem rezultate foarte bune în colectare, ajungând la aproximativ 12 tone PET, 10 tone sticlă, 100 de tone de echipamente electrice şi electronice şi 200 de tone hârtie în primele 6 luni de funcţionare”, a declarat Constantin Damov, cofondator Green Group.

Damov a mai declarat că până la sfârşitul anului viitor, speră ca în toate oraşele din România care au mai mult de 50.000 de locuitori să existe câte cel puţin o astfel de unitate. „Este un plan de 75 de asemenea staţii de colectare, din care şase vor fi în Bucureşti”.

Proiectul, finanţat prin reinvestirea profitului grupului, dar şi printr-un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care este şi acţionar al grupului, este, potrivit lui Damov “o activitate care nu este orientată profitului, ci o activitatea construită astfel încât să nu piardă”.

În ce priveşte scepticismul românilor legat de reciclare, Damov crede că principala cauză este lipsa infrastructurii. „Astăzi din păcate, 90% din reciclare e făcută de oamenii străzii, asta pentru că materialele au fost abandonate, ei au fost primii care au identificat oportunitatea de a face bani din gunoi”.

Green Group, prezent în România de zece ani, deţine cinci fabrici de procesare a deşeurilor, are circa 3000 de angajaţi şi o cifră de afaceri la nivel de grup de 120 de milioane de euro.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
reciclare,
romania,
bani,
gunoi,
carrefour
/actualitate/cum-sa-faci-bani-din-gunoi-constantin-damov-fondator-green-group-90-din-reciclarea-din-romania-este-facuta-de-oamenii-strazii-13083463
13083463
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.