Cum se transformă România în groapa de gunoi a Europei şi de ce tot mai multe deşeuri ajung în ţara noastră

Postat la 16 iunie 2019 1067 afişări

Cum se transformă România în groapa de gunoi a Europei şi de ce tot mai multe deşeuri ajung în ţara noastră

Fabrica de ciment de la Chişcădaga este dotată cu instalaţii automatizate de ardere a combustibililor alternativi: anvelope uzate şi combustibil solid preparat din deşeuri industriale şi menajere sortate.

 

Locuitorii din zonă spun însă că procesul e unul extrem de dăunător. În cadrul unui material video realizat de France24, mai multe persoane se plâng de problemele de sănătate cauzate de fumul provenit de la fabrica, dar şi de faptul că acesta afectează vegetaţia şi animalele din zonă.

 

"Fabrica a fost întotdeauna o sursă de poluare, dar lucrurile au devenit mult mai rele de când au trecut la arderea deşeurilor", a povestit celor de la France24 fermierul Marian Manga.

 

Compania care administrează fabrica nu a dorit să acorde un interviu, dar a transmis că s-au investit peste 30 de milioane de euro pentru asigurarea respectarea tuturor regulilor privind protecţia mediului.

 

Deşeurile ajung în România din cauza costurilor reduse: aici, tariful este de 17 euro pe tonă, faţă de 250 de euro pe tonă în Europa de Vest.

 

Lucrurile par şi mai grave de anul trecut, când China a interzis arderea mai multor tipuri de deşeuri. În trecut, chinezii ardeau 8 milioane de tone de deşeuri provenite din Europa de Vest, care acum ar putea ajunge, într-o bună măsură, în România, încheie cei de la France24.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.