Dăianu îşi continuă activitatea în ASF pe un post de consilier

Autor: Adrian Dumitrache Postat la 18 iulie 2014 55 afişări

Fostul prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, Daniel Dăianu, îşi continuă activitatea în cadrul insituţiei în calitate de consilier, post pe care îl va ocupa până la 30 septembrie în vederea continuării unor proiecte pe care le-a iniţiat înainte de încetarea mandatului.

"Mandatul de prim-vicepreşedinte al domnului Daniel Dăianu a încetat la data la care a fost aprobat de către Parlament ca membru neexecutiv în viitorul Consiliu de Administaţie al Băncii Naţionale a României (BNR). Întrucât domnul Dăianu a iniţiat o serie de proiecte în calitate de prim-vicepreşedinte, atât interne cât şi externe, pe care trebuie să le continue şi pentru că ASF nu are alte resurse, a fost încadrat la ASF, în baza unui contract temporar, până la 30 septembrie, în calitate de consilier (şi cu salariu de consilier)", se arată într-un răspuns al ASF remis la solicitarea MEDIAFAX.

Dăianua a fost prim-vicepreşedinte ASF în perioada aprilie 2013-iunie 2014.

El a fost votat de Parlament în data de 16 iunie, pentru un mandat de 5 ani, în funcţia de membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al BNR.

Mandatul noului Consiliu de Administraţie al BNR va începe la 1 octombrie.

În locul lui Dăianu, Parlamentul l-a votat pe Marian Sârbu, în data de 16 iunie, în funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF. Anterior, el a fost membru neexecutiv în Consiliul ASF.

Ulterior, în data de 2 iulie, la sesizarea Partidului Democat Liberal (PDL), judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au hotărât că numirea lui Sârbu în funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF este neconstituţională.

În motivarea instanţei se arată Sârbu nu are o experienţă profesională specifică aceastei funcţii.

"Marian Sârbu nu are o experienţă profesională specifică în materie de minim nouă ani. Curtea constată că acesta nu întruneşte condiţia prevăzută de articolul 9 alin. (1) lit. a2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.93/2012 pentru numirea în funcţia de prim-vicepreşedinte, membru executiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară. Prin urmare, Hotărârea Parlamentului nr.26/2014 este nelegală în ceea ce priveşte această numire", se arată în motivarea CC.

Porivit ASF, CC a constatat neconstituţionalitatea numirii lui Marian Sârbu în funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF, dar nu a dispus încetarea mandatului şi nici întreruperea raporturilor de muncă cu ASF.

"În consecinţă, Parlamentul sau domnul Sârbu sunt cei care hotărăsc, în baza deciziei Curţii Constituţionale şi a motivaţiei publicate în Monitorul Oficial, asupra încetării raporturilor de muncă cu ASF", se mai arată în răspunsul ASF.

Autoritatea şi-a început activitatea la finele lunii aprilie 2013, prin comasarea atribuţiilor şi prerogativelor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ASF,
DĂIANU,
CONSILIER
/actualitate/daianu-isi-continua-activitatea-in-asf-pe-un-post-de-consilier-12942462
12942462
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.