Datul la gioale, metodă de luptă pentru putere în justiţie

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 03 martie 2013 47 afişări

Conflictele mocnesc în Consiliul Superior al Magistraturii de la începutul anului, când Oana Hăineală, fosta vicepreşedintă, a fost aleasă preşedintă şi nu a mai putut fi revocată ulterior de opozanţii săi (din CSM şi din afara lui, între care şi ministrul Mona Pivniceru).

Acum, opozanţii lui Hăineală au trecut din nou la atac, hotărând să revoce, în premieră, doi membri ai instituţiei - Cristi Dănileţ, pe motiv că a participat la alegerea "netransparentă" a Oanei Hăineală, şi Alina Ghica, fosta preşedintă, pe motiv că "nu şi-a îndeplinit atribuţiile corect". Asociaţia Magistraţilor - AMR, Uniunea Naţională a Judecătorilor - UNJR şi câteva Curţi de Apel, în acord de idei cu ministrul justiţiei, au iniţiat încă din ianuarie revocarea din CSM a lui Ghica şi Dănileţ, iar Curtea de Apel Bucureşti a decis să ceară revocarea întregului CSM, ca să pună capăt scandalului.

Cum numirea procurorului general şi a şefului DNA sunt principalele evenimente aşteptate în sistemul judiciar în următoarea perioadă, iar UE a comunicat României că procurorii care vor fi propuşi de ministrul Pivniceru trebuie să aibă avizul CSM (chiar dacă acesta e doar consultativ prin lege), e lesne de priceput de ce temperatura conflictelor din CSM nu scade deloc. Pe de o parte, Hăineală şi Dănileţ nu se lasă - ambii şi-au luat concediu şi au introdus recurs contra revocării la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie; pe de altă parte, ministrul justiţiei şi, prin externsie, guvernul USL se află în continuare sub presiunea preşedintelui Traian Băsescu, care a cerut, în scrisoarea trimisă premierului şi şefilor Camerelor, urgentarea desemnării unui nou procuror general şi a unui nou şef al DNA, ca elemente din dosarul după care România va fi judecată la Consiliul JAI din 7-8 martie.

Comentatorii favorabili USL i-au acuzat încă de anul trecut pe Hăineală, Ghica sau Dănileţ că ar favoriza exclusiv numirea în cele două posturi supreme de procurori tot a Codruţei Kovesi şi a lui Daniel Morar, ale căror mandate au expirat. Între timp, ministrul justiţiei l-a desemnat pe Tiberiu Niţu pentru postul de procuror general şi pe Ioan Irimie pentru şefia DNA, însă ambii au primit aviz negativ de la CSM în noiembrie şi au fost respinşi oficial de preşedintele Traian Băsescu în luna ianuarie.

După declaraţia premierului Victor Ponta din această săptămână potrivit căreia "din discuţia cu doamna Pivniceru am înţeles că i l-a propus pe domnul Morar" (pentru postul de procuror-general), preşedintele Băsescu a replicat: "Am avut mai multe discuţii cu ministrul justiţiei, înainte de prima desemnare; şi sigur că i-am sugerat, 'aveţi pe Morar, care are dreptul să crească în carieră, a avut rezultate bune la DNA, putem să facem o desemnare care este, sigur, necontrolată'. Dar după eşecul primei desemnări, nu am mai pomenit niciodată un nume, pur şi simplu aştept procurori care să îndeplinească criteriile pe care le aşteaptă şi Uniunea Europeană".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/datul-la-gioale-metoda-de-lupta-pentru-putere-in-justitie-10627394
10627394
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.