De ce a ajuns francul elveţian la un nivel record într-o singură zi
Francul elveţian a ajuns la un nivel record pe pieţele internaţionale. Care este explicaţia acestui eveniment?
Francul elveţian a crescut cu peste 30% faţă de euro, până la un nivel record, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată.
Cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a crescut joi cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, nivel record, şi a trecut de 5 lei la cotaţiile din piaţa bancară raportate la euro, iar cursul pentru euro a depăşit pragul de 4,5 lei/euro, dolarul atingând şi el o valoare record faţă de leu.
Francul elveţian s-a apreciat pentru că banca centrală a încheiat perioada de trei ani în care a menţinut plafonul cursului de schimb de minimum 1,20 franci pe euro şi a redus rata dobânzii la depozitele la vedere peste o anumită limită. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care doar cu o lună în urmă, când Banca Naţională a Elveţiei a introdus rate negative, banca a indicat că plafonul este „aici pentru a rămâne”.
Presiunea pentru renunţarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condiţiile în care speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziţii de obligaţiuni a dus la deprecierea monedei euro. Decizia a venit doar o săptămână înainte ca factorii de decizie ai politicilor Băncii Centrale Europene să se întâlnească pentru a discuta achiziţionarea de obligaţiuni de stat, o mişcare ce ar putea adăuga presiuni asupra francului în raport cu euro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro