De ce se tem romanii de invazia tehnologiei
Debirocratizarea si reducerea costurilor cu ajutorul tehnologiei informatiilor, si mai ales, siguranta datelor personale in contextul utilizarii serviciilor electronice. Acestea sunt coordonatele Global Forum, eveniment international, dedicat problemelor economice, politice si sociale in conexiune cu evolutia Societatii Informationale.
Prezent la eveniment, presedintele Traian Basescu a subliniat ca implementarea noilor tehnologii trebuie sa tina cont si de experienta cetatenilor romani: "Va spun din proprie experienta, ca excesul de putere in mana statului inseamna tiranie, coruptie, ineficienta. Stim ca, aflate la dispozitia unui guvern totalitar, progresele stiintei si cele ale industriei IT pot deveni instrumente de opresiune. Nu dorim deci, pentru viitor, o lume in care informatizarea sa permita birocratilor guvernamentali sa priveasca discretionar in viata noastra, in fisa noastra medicala, in situatia noastra financiara, in alimentatia noastra sau modul in care ne crestem copiii", a declarat Basescu. Seful statului a mentionat ca din cauza modului in care s-a exercitat puterea de catre fostul regim, romanii, ca si cetatenii celorlalte state foste comuniste, sunt mai reticenti fata de stocarea datelor private.
Pe de alta parte, presedintele a sustinut si avantajele tehnologizarii, referindu-se la sectorul financiar-bancar, unde, in special in privinta sistemelor de plati prin mijloace electronice se poate genera, direct sau indirect, o economie importanta care ar putea depasi cu chiar 4 la suta din PIB al Romaniei. "Sistemele de plati electronice implica un proces transparent, care face dificila neraportarea veniturilor, astfel se poate reduce economia subterana. Spre exemplu, pentru Romania, sistemele electronice de plata pot reduce cu 10-15 la suta economia subterana, echivalentul a catorva miliarde de euro", a declarat Basescu.
Presedintele a mentionat ca utilizarea aplicatiilor IT&C si transpunerea lor in procesul de guvernare au un rol fundamental in modernizarea, eficientizarea si descentralizarea administratiei publice din Romania, iar realizarea "e-guvernarii" este un obiectiv major pentru o tara ca Romania: imbunatateste serviciile publice, reduce costurile, faciliteaza transparenta comunicarii intre cetateni si institutiile publice sau private. "Sistemul Electronic National reprezinta o dovada elocventa pentru beneficiile adoptarii instrumentelor electronice, peste 9554 de institutii publice fiind inscrise in Sistem la sfarsitul lunii septembrie, in comparatie cu doar 800 de institutii, la inceputul anului 2009. De asemenea, numarul de licitatii in sistemul electronic de Achizitii Publice a crescut de la sub 2 la suta la peste 12 la suta in anul 2009", a mai declarat seful statului.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro