De ce suntem atât de expuşi la virusuri când lucrăm în birouri
În întreaga lume, milioane de oameni şi-au abandonat birourile - în timp ce guvernele impun ca angajaţii să lucreze de acasă. Aceste măsuri sunt o încercare de a limita răspândirea noului coronavirus; se consideră că angajaţii sunt mai în siguranţă izolaţi în casele lor, iar părăsirea birourilor aglomerate poate încetini răspândirea Covid-19. Interzicerea activităţii în birouri nu este doar o precauţie - acestea au fost şi se află încă în topul spaţiilor care facilitează cel mai mult răspândirea virusurilor şi a bacteriilor.
Probabil că scenariul e cunoscut de toată lumea: în fiecare sezon, o persoană va ajunge la birou şi va începe să strănute sau să tuşească - şi va transmite colegilor virusul pe care îl are.
Cercetătorii au arătat că germenii, virusurile şi bacteriile se răspândesc uşor într-un birou. Krissi Hewitt, director de cercetare instituţională şi iniţiative strategice la Şcoala de Ştiinţe şi Matematică din Carolina de Nord, a cercetat diversitatea şi abundenţa vieţii microbilor în birouri. „Oamenii îşi petrec o mare parte din viaţa de zi cu zi între pereţii biroului, unde spaţiile comune şi interacţiunea ridicată cu suprafeţele atinse de toată lumea creşte cantitatea de microbi pe suprafeţe şi în aer”, spune ea, citată de BBC.
Cu alte cuvinte, multe dintre zonele atinse des din biroul dvs. ar putea fi vectori pentru răspândirea virusului. Şi cu cât sunt mai mulţi colegi care le ating, cu atât este mai mare riscul de contaminare. Jonathan Sexton, cercetător la Colegiul de Sănătate Publică din cadrul Universităţii din Arizona, a descoperit că obiecte precum frigidere, mânere de sertar, mânere de robinet, uşi de ieşire şi aparate de cafea tind să aibă cele mai mari concentraţii de germeni.
Microbii călătoresc rapid, potrivit unui studiu realizat de Societatea Americană pentru Microbiologie. Cercetătorii au plasat un eşantion de virus inofensiv pe un singur mâner sau blat într-o clădire de birouri. Prima zonă care a fost contaminată a fost sala de mese. În două-patru ore, virusul putea fi detectat pe 40% până la 60% din angajaţi, vizitatori şi obiecte atinse în mod obişnuit. O igienă slabă a angajaţilor din birouri poate agrava acest aspect: un sondaj din Marea Britanie din 2019 a arătat că doar 61% dintre angajaţii din birourile din Marea Britanie s-au spălat corect pe mâini cu apă caldă şi săpun după ce au mers la toaletă.
Deşi suprafeţele au un grad mare de răspândire a microbilor între oameni, cel mai mare risc pentru împărştierea unui virus este prin aer. „Marele risc nu provine din clădirile de biroului, ci de la angajaţii bolnavi”, spune dr. Ali Khan, un epidemiolog şi profesor la Colegiul de Sănătate Publică UNMC de la Universitatea din Nebraska. „Dacă o persoană este bolnavă, el sau ea ar putea răspândi germenii prin tuse şi strănut, atingând suprafeţele şi contaminându-i pe ceilalţi. Chiar dacă stau în birourile individuale, închise, germenii pot fi răspândiţi şi prin picăturile care se aşază pe orice suprafaţă şi pot provoca contaminarea”. Aerul condiţionat din birouri poate contribui, de asemenea, la răspândirea microbilor. Hewitt spune că în mediile interioare, microbii circulă prin aer şi în sistemele de climatizare.
„Întreţinerea sistemelor şi filtrarea au un impact asupra modului în care viruşii circulă prin aer, astfel încât clădirile care nu au fost amenajate corespunzător pentru a menţine circulaţia, filtrarea, umiditatea şi temperaturile adecvate pot contribui la răspândirea unor cantităţi mai mari de microorganisme care se deplasează prin sistemele de ventilaţie”, spune el.
„Virusul nu poate apărea spontan în casa ta. Trebuie să fie adus de un om infectat, spune Khan. Asta înseamnă să aţi intraţi în contact cu cineva care este bolnav sau aţi atins o suprafaţă infectată, apoi aţi transferat-o pe suprafeţele dvs. de acasă. El adaugă că, deşi virusul e luat după ce am atins o suprafaţă contaminată cu mâinile, el va intra în organism şi ne va îmbolnăvi când ne vom atinge faţa.
„Acest lucru este valabil şi pentru coronavirusuri, inclusiv Covid-19: chiar dacă virusul este pe mâinile tale, trebuie să-l introduci cumva în corp. De aceea este atât de important ca, indiferent dacă lucrezi într-un birou comun sau acasă, trebuie să acorzi prioritate igienizării. „Desigur, vor exista mai puţine suprafeţe contaminate în propria casă şi nu va fi niciun coleg care să le atingă. Dar dacă germenii intră în mediul dvs. pe o anumită cale, puteţi contracta virusul indiferent de acest lucru.”
Khan, care este şi autorul The Next Pandemic, îi sfătuieşte pe oameni ca, atunci când se vor întoarce la birouri, să nu trăiască cu stresul unei noi pandemii. „Este foarte puţin probabil ca următoarea pandemie să apară dintr-un birou. Următoarea pandemie nu va apărea în birourile noastre. Va apărea din nou în natură. Birourile şi alte locuri cu o densitate mare de oameni vor fi locurile bune pentru a răspândi boala”, spune el.
Cu toate acestea, trebuie să continuăm să ne spălăm pe mâini, indiferent de situaţie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro