De la podea la podium: Cum a reuşit un business necunoscut să ajungă la o evaluare de 240 de miliarde de dolari în doar trei ani şi să depăşească giganţi globali ca Siemens sau General Electric

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 09 ianuarie 2023 4187 afişări

De la podea la podium: Cum a reuşit un business necunoscut să ajungă la o evaluare de 240 de miliarde de dolari în doar trei ani şi să depăşească giganţi globali ca Siemens sau General Electric

În urmă cu trei ani, International Holding Company era un business obscur, puţin cunoscut care se ocupa cu administrarea fermelor piscicole, activând şi în domeniul alimentar şi real-estate, operând cu 40 de angajaţi. În prezent, compania a fost evaluată la uriaşa sumă de 240 miliarde de dolari, depăşind nume grele din businessul mondial precum Siemens şi General Electric, scrie Financial Times.

Compania a trecut printr-o transformare extraordinară care n-a fost prea mult băgată în seamă de cei din afara Emiratelor Arabe Unite. Până şi bancherii şi oamenii de afaceri din Emirate au dificultăţi în a înţelege cum a explodat businessul şi ce a declanşat transformarea.

Preţul acţiunilor International Holding Company a crescut din 2019 şi până în prezent cu 42.000%, iar asta a făcut compania să devină a doua cea mai mare companie listată pe bursa din Abu Dhabi şi tot a doua cea mai mare afacere din Orientul Mijlociu, după gigantul Saudi Aramco.

Syed Basar Shueb, CEO-ul IHC, care a preluat funcţia de conducere în mijlocul lui 2019, susţine că această creştere explozivă este dată de faptul că businessul a obţinut participaţii de 4,7 de miliarde de dolari în cadrul a 40 de companii ale Royal Group, un alt conglomerat de business saudit.

Cu toate acestea, explicaţia CEO-ului nu justifică amploarea cu care au crescut activele companiei din 2018 şi până în prezent. Pe scurt, IHC avea la final de 2018 active de 215 miliaone de dolari, la finalul lui 2022, activele au ajuns la 55 de miliarde de dolari.

Potrivit reprezentanţilor IHIC, creşterea s-ar datora creşterii separate a ansamblului de businessuri pe care grupul îl controlează.

„Nu dăm niciun dividend, iar profitul este întotodeauna reinvestit. Încercăm să creăm aici un gigant global”, a mai spus CEO-ul.

Cu toate acestea, există voci care contestă succesul conglomeratului, criticând tot mai vehement legătura din ce în ce mai puţin clară dintre afaceri şi putere în Abu Dhabi. Unii dintre cei care critică IHC au ridicat inclusiv probleme de transparenţă, care au afectat imaginea companiei.

Îngrijorarea şi uimirea privind creşterea spectaculoasă a capitalizării IHC sunt atât de mari încât oficialii din Dubai au renunţat la fuziunea plănuită între ADX (una dintre cele mai importante burse din Emirate – n.r.) şi conglomeratul de business.

Tranzacţiile derulate de IHC în 2022 includ investiţii de 2 miliarde de dolari în trei companii listate la bursa din Mumbai care fac parte din imperiul lui Gautam Adani, cel mai bogat om din Asia, 500 de milioane de dolari pentru a cumpăra o participaţie de 50% într-o companie turcească de energie verde şi o ofertă de 2 miliarde de dolari pentru a cumpăra până la 31,25% din grupul columbian de produse alimentare Grupo Nutresa.

 

 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.