De la un simplu instrument de comunicare, telefonul a ajuns pentru tineri gadgetul care le organizează viaţa
Prin toate funcţiile şi aplicaţiile pe care le oferă, smartphone-ul semnifică pentru tineri: conexiune, social media, relaxare, amintiri, informare, organizare, aplicaţii, dar şi “business time”.
Conform studiului calitativ realizat de EXACT Cercetare şi Consultanţă în decembrie 2014, telefonul este pentru tineri exclusiv smartphone, acesta reprezentând la momentul actual un obiect multitasking indispensabil, se arată într-un comunicat de presă.
“Integrând atât canelele media (TV, radio, ziare/ reviste), cât şi dispozitivele IT (calculator, laptop, tableta), telefonul s-a transformat dintr-un simplu mijloc de realizare a conversaţiilor la distanţă, într-un obiect omniprezent în rutina zilnică a utilizatorilor, încorporând o bună parte din viaţa acestora (amintiri, activităţi zilnice, fişiere importante etc.)”, declară Denisa Iacoboaea, coordonatorul studiului.
Una dintre asocierile cel mai des făcute de către tineri este cea legată de smartphone ca instrument de relaxare în timpul liber sau în ”timpul gol” (aşteptare, deplasarea cu mijloacele de transport în comun etc). Relaxarea este tradusă atât prin jocuri, cât şi muzică – fie că este vorba de playlist-ul personal, fie că discutăm despre muzică/ videoclipuri de pe Youtube - care fac ca aşteptarea să fie mai plăcută şi mai scurtă.
Telefonul a devenit, de asemenea, cel mai utilizat instrument de imortalizare şi stocare a momentelor importante din viaţă prin poze şi videoclipuri.
În ultima perioadă, tinerii au înlocuit aparatul de fotografiat/ cameră video cu Smartphone-ul, întrucât rezoluţia acestuia a devenit tot mai bună şi, în plus, este mereu la îndemână, notează acelaşi comunicat.
Ideea de smartphone este de asemenea asociată cu aplicaţiile care, de altfel, îi creeză şi o utilizare atât de complexă. Aplicaţiile le facilitează accesul utilizatorilor la o plajă foarte mare de servicii - cel mai des menţionate fiind GPS-ul, serviciile bancare (internet banking), comandă taxi, plaţi online ale facturilor şi tips-uri din domenii tot mai diverse: reţete culinare, modă, stil de viaţă etc.
Majoritatea tinerilor îşi petrec o bună parte din timp în mediul virtual şi, din acest motiv, reţelele de socializare sunt principalele shortcut-uri de pe ecranul smartphone-ului. Facebook, Twitter, WhatsApp reprezintă cele mai des accesate linkuri, fiind percepute ca cele mai simple modalităţi de a rămâne la curent cu noutăţile din viaţa cunoscuţilor/ prietenilor. În plus, comunicarea scrisă este preferată de acest target, fiind considerată mai eficientă prin prisma faptului că permite ataşarea de elemente vizuale (poze, video).
Smartphone-ul a reuşit să încorporeze principalele canale de informare – TV, radio, ziare/ reviste, facilitând accesul utilizatorilor la informaţie oriunde s-ar afla. Astfel, smartphone-ul a devenit pentru tineri principala sursă de informare – indiferent dacă este vorba de o informaţie pe care o caută pe Google sau de cele generate de canalele de socializare sau agregatoarele de ştiri.
Pe lângă aplicaţii, funcţiile proprii ale telefonului sunt de asemenea utilizate zilnic, fiind de un real ajutor pentru organizarea activităţilor. Aceste funcţii reuşesc să substituie o gamă largă de obiecte, începând de la ceasul deşteptător, calendar, carnete pentru notiţe, liste pentru cumpărături etc. Tinerii preferă să utilizeze aceste funcţii deoarece sunt percepute a fi mai sigure, mereu la îndemână şi uşor de stocat în memoria telefonului.
Metodologia utilizată în realizarea acestui studiu a fost una de tip calitativ: tehnica jurnalului (scris de către respondenţi). Targetul a fost reprezentat de tineri, femei şi bărbaţi, cu vârstă cuprinsă între 20 şi 30 de ani. Cercetarea s-a realizat în perioada 1- 10 Decembrie 2014.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro