Deprecierea leului afectează mai mult preţurile suportate de români decât aprecierea
Deprecierea leului a avut consecinţe mai puternice asupra preţurilor de consum decât aprecierea, uneori impactul fiind chiar dublu, însă în ultimul timp diferenţele s-au diminuat faţă de trecut influenţate de factori precum reducerea inflaţiei sau de redresarea lentă a economiei.
Efectul modificării cursului de schimb asupra preţurilor s-a diminuat în ultimii ani, odată cu adoptarea strategiei de ţintire directă a inflaţiei de către BNR, conform unui studiu publicat de banca centrală.
Totodată, asimetria în relaţia dintre fluctuaţia cursului de schimb şi inflaţie s-a redus în ultimul timp, în anii trecuţi deprecierea având un impact mult mai mare decât aprecierea.
Rata anuală a inflaţiei a ajuns la sfârşitul lunii noiembrie la 1,26%. În ceea ce priveşte evoluţia cursului, pe parcursul primelor 11 luni din acest an, moneda naţională s-a apreciat cu 1,34% faţă de euro, dar de la începutul lunii iulie până pe 17 decembrie leul s-a depreciat cu aproape 2%. Numai pe parcursul lunii decembrie deprecierea leului a depăşit 1%.
Citeşte mai multe despre impactul cursului de schimb asupra preţurilor pe www.zf.ro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro