Despre cât de sexi mai putem fi
Declaraţia din această săptămână a directorului general al Tarom, Christian Edouard Heinzmann, care aprecia că, pentru investitori, compania pe care o conduce nu este prea sexi, poate fi extinsă, într-un fel sau altul, peste o bună parte din economie.
Rafinăria Arpechim s-ar putea dovedi prea puţin sexi pentru Petrom, care, în contextul unui profit record de aproape 900 de milioane de euro şi a unei cifre de afaceri de 5,89 miliarde euro, şi-a anunţat intenţia de a demola rafinăria. Aceasta în condiţiile în care compania nu va găsi un cumpărător, iar autorităţile se vor dovedi ineficiente în a administra situaţia Oltchim, combinatul care depinde în întregime de materia primă livrată de rafinăria Arpechim.
Patru combinate metalurgice - Ductil Steel, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila, alături de Mechel East Europe Metallurgical Division - au fost sexi de fix 52 de euro, adică suma pentru care firma Invest Nikarom din Bucureşti le-a preluat de la grupul rus Mechel. Compania spune că tranzacţia reprezintă un pas în implementarea strategiei Mechel de a dezvolta linii de producţie cheie şi de a renunţa la activele care nu se încadrează în profilul de bază al grupului.
Grupul a anunţat că va ieşi din sectorul producţiei de oţel din Europa, care produce pierderi constante atât în prezent, cât şi în viitorul apropiat. "Având în vedere pierderea de 2,4 miliarde ruble planificată pentru activele din România în 2013, această tranzacţie va avea un efect financiar simţitor pentru acţionarii noştri. Fluxul de numerar astfel deblocat va fi utilizat pentru activităţile noastre operaţionale, precum şi pentru scăderea gradului de îndatorare al companiei."
Întorcându-ne la Tarom, trebuie spus că au avut loc câteva întâlniri cu reprezentanţii casei de brokeraj Swiss Capital, mandataţi să găsească investitori interesaţi pentru preluarea a 20% din capitalul Tarom, dar că directorul general Christian Heinzmann nu a oferit amănunte. "Este atât de multă birocraţie în această companie! Trebuie să semnăm mii de documente şi avem această problemă cu necunoaşterea limbii", a spus Heinzmann. El a precizat că primul plan de management a fost respins de boardul companiei, fiind prea complicat, iar varianta revizuită va fi propusă la finele acestei săptămâni.
Sigur că şi în cazul Arpechim, şi în cazul Tarom, dar şi în legătură cu activitatea combinatelor metalurgice primează aspectele şi realitatea economică, iar acestea nu ne sunt, pur şi simplu, favorabile. Pe de altă parte, capacitatea unei economii de a fi sexi nu se câştigă în ultima clipă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro