Craciun fericit!

Doar 28% din populaţie are competenţe digitale de bază, cea mai mică rată din UE

Autor: Laura Buciu Postat la 20 iulie 2022 34 afişări

Doar 28% din populaţie are competenţe digitale de bază, cea mai mică rată din UE

Consilierul de stat László Borbély a spus că doar 28% din populaţie are competenţe digitale de bază, cea mai mică rată din UE. În 17 judeţe, din ţară mai puţin de jumătate dintre copiii din mediul rural au absolvit examenul de Bacalaureat, în 2021

La conferinţa de lansare a studiului „România cu un singur chip” (ediţia 2022) realizat de Ambasada Sustenabilităţii, consilierul de stat László Borbély a spus că doar 28% din populaţie are competenţe digitale de bază, aceasta fiind cea mai mică rată din UE.

La eveniment a fost prezent şi viceprim-ministrul Kelemen Hunor.

„Studiul arată decalajele existente dintre mediul urban şi cel rural, care pot fi reduse prin investiţii publice gândite în aşa fel încât să le aducă pe acestea la acelaşi nivel de dezvoltare. Un stat este bun atunci când condiţiile de trai ale oamenilor din mediul rural nu sunt cu nimic mai prejos decât ale oamenilor de la oraş, unde investiţiile importante în infrastructură răspund nevoilor cetăţenilor şi ţin tinerii în ţară. Pentru o dezvoltare durabilă este nevoie şi de o schimbare de mentalitate. Acest lucru nu este posibil fără o educaţie modernă, competitivă şi incluzivă. Proiectele noi din domeniul învăţământului pun bazele pentru această educaţie”, a declarat viceprim-ministrul Kelemen Hunor.

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, consilierul de stat László Borbély, a vorbit despre necesitatea de a acţiona coordonat şi a atras atenţia asupra unor indicatori îngrijorători pentru dezvoltarea României.

„Datele arată că rata de părăsire timpurie a şcolii în România este cea mai mare din Uniunea Europeană iar 1 din 5 tineri nu este încadrat în câmpul muncii şi nici nu urmează cursuri. Doar 28% din populaţie are competenţe digitale de bază, cea mai mică rată din UE. Sunt cifre pe care nu le putem ignora. Avem decalaje semnificative între mediul urban şi rural pe mai multe domenii iar studiul lansat astăzi ne pune faţă în faţă cu situaţia actuală. Important este că ştim de unde începem să construim. Cunoaştem direcţia trasată prin Agenda 2030 şi ţintele sale. Avem Strategia de Dezvoltare a României 2030, avem Planul de Acţiune şi suntem toţi motivaţi, atât mediul public cât şi cel privat şi întreaga societate civilă pentru a consolida o Românie Durabilă”, a declarat László Borbély.

În 17 judeţe, din ţară mai puţin de jumătate dintre copiii din mediul rural au absolvit examenul de Bacalaureat, în 2021. În 2022, pentru mediul rural, situaţia este similară în 15 judeţe. Totodată, la nivel naţional, 1 din 66 de persoane din mediul rural primeşte ajutor social, de 6 ori mai multe decât în mediul urban. Discrepanţele sunt vizibile şi când vorbim despre numărul de şomeri sau despre accesul la servicii medicale. În 18 judeţe, în mediul rural, 1 din <50 locuitori sunt şomeri, iar în 16 judeţe din ţară, în mediul rural, există un singur medic la peste 2.000 locuitori, adică de peste 11 ori mai puţini decât media naţională la oraş. Acestea sunt doar câteva din rezultatele studiului care se regăseşte în integralitate pe această platformă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
populatie,
digital,
udmr,
competente

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.